Četvrtak, 13 lipnja, 2024
Naslovnica20 promjena u obrazovanju do 2020
Array

20 promjena u obrazovanju do 2020

1.) Stolovi

Kako u 21. stoljeću nije sve jednoliko, statično, a još manje ravno zacrtano na nekom papiru, savjetujemo da ni uređenje učionice ne bude takvo. Protok ideja zahtjeva uređenje prostora na suvremeniji način.

2.) Nastava stranog jezika

Uskoro će nastava stranog jezika kao opće poznatog tradicionalnog načina slušanja i čitanja postati suvišna. Svako će računalo imati automatsko prepoznavanje i prevođenje jezika u glavi korisnika.

3.) Računala- tj. koncept računala

Sam pojam računala uskoro bit će izokrenut, ali i sve prisutan oko nas, više nego dosad. Računala će biti udaljena samo jednim treptajem ili jednom riječju.

4.) Domaće zadaće

Uskoro će sam pojam raspodjele između škole i privatnog života nestati. U budućnosti se sve više teži tome da djeca nauče više, a idu u školu manje. Koncept cijelo životnog učenja.

5.) Završni testovi kao SAT ili matura uskoro se ukidaju, a kao način vrednovanja rezultata za sveučilišta uskoro će postojati nove metode.

6.) Različitost i nove nastavne metode

Profesor koji uskoro neće uvesti neke novine, personalizirati nastavni sadržaj, uskoro će biti profesor bez posla

7.) Wikipedija

Wikipedija uskoro postaje globalna mreža znanja, i upitnost njene kvalitete će biti pri kraju.

8.) Knjige

Jasno nam je da volite osjećaj papira pod prstima, no papir kao papir će uskoro izumrijeti i sve će postati digitalizirano

9.) Stražare će uskoro zamijeniti, ako već i nije, bio skeniranja šarenica i otisaka prstiju

10.) Informatika kao i pojam samog računala uskoro će biti stavljena na sasvim novu razinu. Sve veći pristup wifi-u i satelitima omogućuju brzinu, inovativnost i produktivnost, no stavljaju na kušnju  sigurnost i privatnost.

11.) Institucije školstva

Već spomenuto, od djece će se očekivati potpuna angažiranost 24/7, a to ne zaobilazi ni pojam institucija. One će biti samo baze u kojima se odvija znanje, ali ne potpuno. Ljudi će sve više se morati angažirati izvan same institucije jer će to od njih biti zahtijevano.

12.) Sustav razreda

Učenici neće više biti podijeljeni u sustave razreda, već u manje grupe po interesima i sama nastava će biti prilagođena svakoj grupi.

13.) E-imenici, koji su se već i pojavili kod nas. Naravno, čeka nas još mnogo tehnoloških izuma

14.) Stručno usavršavanje profesora kao program cijelo životnog učenja, i povećanja produktivnosti profesora

15.) Sustav ocjena kao ovakav je skoro pa izumro. Teško je objektivno procijeniti nečije znanje, na temelju nekih brojaka. Učenici će se svrstavati u grupe po interesima i usavršavati ono što im ide.

16.) Roditeljski sastanci

Uskoro, zahvaljujući tehnologiji, profesori i roditelji će imati bliži odnos, stoga je pojam roditeljskog sastanka uskoro ostavljen u prošlosti

17.) Uskoro nam slijedi i bolja prehrana u školama

18.) Web dizajn i marketing

Uskoro u školama će biti obavezni predmet

19.) Matematika!

U školama će se pojedino gradivo koje se uči u srednjoj sad učiti u osnovnoj školi, ili u potpunosti ukinuti u onim zanimanjima gdje matematika nije potrebna (yaay!), umjesto toga pažnja će se više posvećivati informatici i statistici

20.) Ispiti

Kao i knjige, papirnate verzije ispita će nestati i postat će elektronski.

 

Patricija Biškup

 

Prethodni članak
Sljedeći članak
VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI