Petak, 24 svibnja, 2024
NaslovnicaAmeričko iskustvo
Array

Američko iskustvo

Benjamin Franklin Transatlantic Fellows Summer Institute 2014

Nešto duži naziv ovog programa krije vrlo jednostavan koncept: 70 Europljana, 20 Amerikanaca, 1 mjesec u SAD-u. Tijekom svojeg života, Benjamin Franklin zalagao se za uspostavljanje boljih odnosa i bolje razumijevanje između Amerikanaca i Europljana, pri čemu je iskoristio moć diplomacije i medija. Ovaj ljetni institut okuplja mlade ljude diljem Europe i SAD-a u dobi od 16 do 18 godina, s ciljem razvijanja međunarodne suradnje, promoviranja međusobne tolerancije i razumijevanja te razvoja kadra mladih vođa koji će pridonositi lokalnoj i globalnoj zajednici. Pokrovitelji ovog programa su U.S. State Department, Bureau of Cultural and Educational Affairs i Američko veleposlanstvo u Zagrebu. Ovog ljeta, u četverotjedni program bila su uključena dva američka sveučilišta – Wake Forest University, North Carolina i Purdue University, Indiana. Kako je krenula moja priča?

Pohađala sam IB program u Prvoj gimnaziji Varaždin i uz podršku profesora, odlučila sam se prijaviti na objavljen natječaj preko Američkog veleposlanstva u Zagrebu. Nakon što sam prošla strogi proces selekcije i obavila intervju, saznala sam da sam odabrana za stipendiju i da ću predstavljati svoju državu. Pritom su me odmah ispunili osjećaji odgovornosti, iznimne sreće, ali i nervoze. Ipak, s nestrpljenjem sam čekala polazak.

Prva dva dana programa bila su predviđena za orijentaciju i upoznavanje kampusa. Tijekom prva dva tjedna imali smo predavanja o građanstvu, Benjaminu Franklinu, kao i leadership training. Bavili smo se i debatiranjem. Predavanja su bila bitno drugačija od onih na koje smo navikli u hrvatskom školskom sustavu. Bila su vrlo zanimljiva i nimalo suhoparna, a predavači su se trudili maksimalno koristiti nove metode i služiti se raspoloživom tehnologijom kako bi nam se približili. Na predavanjima se izbjegavao profesor-učenik odnos i potiče se argumentirana diskusija. Uz cjelodnevni izlet u Chicago, svaki dan bio je ispunjen i mnogim drugim aktivnostima, poput koncerata, odlazaka u shopping centre i slobodnog vremena, satovima zumbe i slobodnih poslijepodneva koja smo mogli iskoristiti za odlazak u teretanu ili pak istraživanje kampusa. Naravno, cjelodnevna proslava 4th of July, jednog od najvažnijih američkih praznika, bila je nezaobilazna. Mi smo ga obilježili velikim piknikom, večernjim izlaskom u grad i gledanjem vatrometa.

Početkom trećeg tjedna preselili smo iz studentskog doma u svoje domaćinske obitelji, gdje smo imali priliku osjetiti kako je živjeti u tipičnim američkim obiteljima. Izuzetno sam zadovoljna  svojom obitelji, omogućili su mi razgled mnogih zanimljivih mjesta i organizirali zabavne aktivnosti. Hvala vam, Gilkisoni! Uz to, taj tjedan bavili smo se i društveno korisnim radom, pa smo pomagali u održavanju obližnjeg parka i volontirali u skloništu za beskućnike.

Posljednji tjedan ljetnog instituta proveli smo u Philadelphiji i Washingtonu, gdje smo naučili nešto američke povijesti i posjetili važne lokalitete na kojima se ona stvarala i koji su na nas ostavili snažan utisak.

Iako smo se nakon mjesec dana svi vratili svojim kućama, ovo je tek početak naše avanture i duge suradnje. Od svih sudionika očekuje se da ostanu u kontaktu i osmisle projekte koji će pridonijeti zajednici, primjenjujući sve što smo naučili. Program nas je promijenio, nabolje. Četrdeset i petero mladih ljudi u mojoj grupi, inače dislocirano diljem SAD-a i Europe, razvilo je neraskidive prijateljske veze. Vjerujem da i u budućnosti nećemo biti samo suradnici, već ćemo ostati prijatelji. Jednako tako vjerujem da ćemo zajedno stvarati bolje sutra. Planovi su veliki.

Budući da je ovo iskustvo nemoguće opisati, već se mora doživjeti, pozivam sve vas, koji ispunjavate uvjete, da se prijavite na ovaj program i postanete dio velike obitelji zvane „Benjamin Franklin Fellows“ koja pokušava promijeniti svijet, korak po korak. Naposljetku, želim zahvaliti svojoj školi i profesorima na podršci, a posebno Američkom veleposlanstvu u Zagrebu, koje mi je omogućilo da budem dio ovog programa.

Više o programu, događanjima i mojim iskustvima možete pročitati na mom blogu,http://30daysofamericandream.tumblr.com, a za sve dodatne informacije možete me kontaktirati na kajapavlinic0@gmail.com ili se možete obratiti Američkom veleposlanstvu u Zagrebu. Doživite i vi svoj 30-dnevni američki san!

 

Kaja Pavlinić

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI