Utorak, 28 svibnja, 2024
NaslovnicaVIJESTI43. prvenstvo u kompjutorskoj daktilografiji - Dan tipkovnice

43. prvenstvo u kompjutorskoj daktilografiji – Dan tipkovnice

Proteklog je mjeseca, 26. ožujka 2022. godine u Upravnoj školi Zagreb održano 43. prvenstvo u kompjutorskoj daktilografiji – 43. Dan tipkovnice u organizaciji Hrvatskog stenografskog društva. Sudjelovalo je ukupno 56 natjecatelja, od kojih 9 u skupini vrhunskih profesionalnih daktilografa te 47 srednjoškolaca, podijeljenih u dvije dobne skupine (učenici 13 – 16 g. i juniori 17-20 g.) iz 16 škola iz cijele Hrvatske, a iz svake škole moglo je tipkati najviše 5 učenika.

Kompjutorska daktilografija je vještina deseteroprstnog slijepog pisanja na tipkovnici. Ovladavanje tom vještinom, nužnost je svakog kompjutorskog korisnika. Pravilan, točan i brz unos podataka višestruko olakšava i ubrzava vlastiti i profesionalni rad na računalu.

Natjecanje je otvorila predsjednica Hrvatskog stenografskog društva, Andrea Wawrzynek, a istaknula je da ovogodišnje natjecanje kvalifikacijsko natjecanje za Intersteno Kongres, odnosno svjetsko prvenstvo koje će se održati 6. – 11. kolovoza 2022. godine u Maastrichtu u Nizozemskoj.

Natjecanje je bilo organizirano u disciplini prijepisa (Text production) po skupinama i to:

  • učenici: natjecatelji mlađi od 17 godina (10 minuta prijepis teksta)
  • juniori: natjecatelji od 17 do 20 godina (10 minuta prijepis teksta)
  • seniori: natjecatelji od 21 godinu (30 minuta prijepis teksta)

Natjecatelji su bili plasirani ako su njihovi rezultati bili unutar sljedećih ograničenja:

Autor: USRED.hr

Ako netko od natjecatelja nije uspio ostvariti minimalan broj znakova s dozvoljenim postotkom pogrešaka bio je diskvalificiran i nije bio prikazan na kvalifikacijskoj listi.

Natjecatelji su mogli koristiti vlastiti laptop i/ili tipkovnicu.

Ove godine održano je i pokazno natjecanje u disciplini audio transkripta (Audio transcription) izvan konkurencije (natjecatelji su bili rangirani po rezultatu, ali su za svoje postignuće dobili diplomu) po skupinama i to:

  • učenici: natjecatelji do 20 godina
  • seniori: natjecatelji od 21 godinu
Autor: USRED.hr

Ovisno o broju znaka u minuti, natjecateljima se pridodaje određena klasa.

Autor: USRED.hr

REZULTATI NATJECANJA

U disciplini prijepisa teksta (Text production), natjecanju u A skupini, 30-minutnom prijepisu, pobijedio je Šimun Džalto s rezultatom 554,2 neto znaka u minuti. Drugo mjesto zauzeo Stjepan Puškarić s rezultatom 537,5 znaka u minuti i treće mjesto zauzela je Ivana Kokot s rezultatom 507,4 znaka u minuti.

Autor: Hrvatsko stenografsko društvo

U skupini natjecatelja u dobi od 17 do 20 godina, u disciplini 10-minutnog prijepisa, prvo mjesto zauzeo je Viktor Matraković iz Ekonomske i birotehnike škole Bjelovar s rezultatom 541,4 znaka u minuti. Drugo mjesto zauzeo je Leo Alagić iz Upravne škole Zagreb s rezultatom 488,5 znaka u minuti, a treće mjesto zauzeo je Mihael Marošević iz Ekonomske i upravne škole Osijek s rezultatom 453,4 znaka u minuti.

U skupini natjecatelja u dobi od 13 do 16 godina, također u disciplini 10-minutnog prijepisa teksta, prvo mjesto zauzeo je Ante Blažević iz Upravne škole Zagreb s rezultatom 347,8 znaka u minuti. Drugo mjesto zauzeo je Karlo Bosančić iz Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca Vinkovci s rezultatom 341,7 znaka u minuti, a treće mjesto zauzeo je Domagoj Smolčec iz Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana iz Ogulina s rezultatom 330,8 znaka u minuti.

U ekipnoj kategoriji ove godine ponovno prvo mjesto je zauzela Upravna škola Zagreb s ukupno 12984 bodova. Drugo mjesto zauzela je Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar  s 10854 bodova, a treće mjesto zauzela je Ekonomska škola Požega s 9714 bodova. Najbolja škola osvojila je pehar u trajno vlasništvo.

Na natjecanju su sudjelovali natjecatelji iz Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca Vinkovci, Srednje škole Biograd na moru, Ekonomske i upravne škole Osijek, Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar, Srednje škole Zvane Črnje Rovinj, Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Zadar, Gospodarske škole Varaždin, Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana, Upravne škole Zagreb, Srednje škole Koprivnica, Ekonomske škole  Mije Mirkovića Rijeka, Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice, Ekonomske škole Požega, Ekonomske škole Pula, Druge ekonomske škole iz Zagreba i Prve ekonomske škole iz Zagreba.

U sklopu natjecanja održano je i stručno usavršavanje za nastavnike na temu Pisanje poslovnih dopisa uz pomoć predložaka u MS Wordu, koje je vodila Mirna Andročec, univ. spec. oec. iz Prve ekonomske škole Zagreb.

NAGRADE

Svi uspješni natjecatelji dobili su diplome, a prva tri mjesta osvojila su vrijedne nagrade. Za prvo mjesto u sve tri kategorije natjecatelji su dobili mehaničku tipkovnicu MS ELITE C521, za drugo mjesto tipkovnicu NEON ORPHEUS i za treće mjesto slušalice s mikrofonom XTRIKE ME GH-503BK.

Natjecatelji koji su osvojili prva tri mjesta u sve tri kategorije dobili su i medalju u trajno vlasništvo.

Hrvatsko stenografsko društvo osnovano je 25. lipnja 1982. godine s osnovnim ciljem širenja i unaprjeđivanja stenografije. Aktivnosti društva su se tijekom godina mijenjale, odnosno u skladu s potrebama, modernizirale i proširivale. Današnje aktivnosti društva sastoje se od konstantnog unapređivanja stenografije i daktilografije, održavanja tečajeva i seminara, osiguravanja stručne literature te praćenja najnovijih dostignuća na području informatike. Uz to Hrvatsko stenografsko društvo kontinuirano radi na okupljanju članstva te zaštiti stručnih i profesionalnih interesa članova Društva. Članovi sekcija su kroz godine osmišljavali udžbenike koje je Društvo izdavalo, a na temelju tih udžbenika se u Republici Hrvatskoj uči daktilografija i stenografija.

Kvalifikacijska lista!

KLASIFIKACIJSKA_LISTA_43_DT

 

Lucija Tepuš
Lucija Tepuš
Lucija Tepuš, pohađala je Upravnu školu Zagreb. U slobodno vrijeme bavi se glazbom. Vješta je u daktilografiji i postiže uspjehe na državnoj razini. Državna je prvakinja u disciplini Tajničko poslovanje. Osim toga umjetnosti pridaje puno pažnje i smatra da što se više stvari bavimo, to se bolje možemo ostvariti i pronaći sebe te pružamo našoj mašti da radi što joj je volja. Zalaže se za prava i upisala je Pravni fakultet u Zagrebu.
VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI