Nedjelja, 16 lipnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIUspješno završen projekt - Otvorili smo dijalog o zdravijem digitalnom životu

Uspješno završen projekt – Otvorili smo dijalog o zdravijem digitalnom životu

Izvor: Freepik

Uzbudljiva i educirajuća avantura okončana je završetkom projekta „DIGI – DETOX“, usmjerenog na promicanje zdravijeg korištenja digitalnih tehnologija. Ovaj projekt, osmišljen s ciljem podizanja svijesti o prekomjernom korištenju interneta i ovisnostima modernog doba, ostvario je značajan uspjeh u svojim ciljevima. Kroz seriju edukativnih radionica i online kampanja, usmjerili smo pozornost na važnost otvorenog dijaloga među roditeljima i djecom te potrebu za razvijanjem kritičkog razmišljanja o korištenju tehnologije. Usredotočeni smo bili na poticanje odgovornog ponašanja online, podizanje svijesti o rizicima i pravilima sigurnog korištenja interneta.

Korisnici su izrazili zadovoljstvo raznovrsnim pristupom učenju i korisnim informacijama koje su stekli tijekom trajanja projekta. Sudionici su naučili prepoznavati znakove ovisnosti o tehnologiji, stjecali vještine za kritičko razmišljanje pri konzumaciji digitalnog sadržaja te razvijali strategije za zdraviji digitalni život. Na temelju povratnih informacija koje smo primili, sudionici su istaknuli kako su stekli dublje razumijevanje o problemima povezanim s prekomjernim korištenjem digitalnih tehnologija te su usvojili alate i strategije kako bi bolje upravljali vlastitim digitalnim navikama. Kroz radionice i edukativne materijale, mladi su naučili prepoznavati znakove ovisnosti, razvili su vještine za balansirano korištenje tehnologije i postali svjesni potrebe za sigurnim i odgovornim ponašanjem na internetu. Roditelji su izrazili zadovoljstvo pristupom koji im je omogućio bolje razumijevanje izazova s kojima se djeca susreću online, te su dobili korisne smjernice o tome kako podržati sigurnost svoje djece na internetu. Uz to, naglasak na otvorenom dijalogu potaknuo je bolje međusobno razumijevanje i stvorio otvorenu platformu za razgovor o digitalnom svijetu unutar obitelji.

„Projekt je ostvario širok društveni utjecaj. Zadovoljni smo kako su mediji podržali inicijativu, pružajući prostor za promicanje važnosti zdravijeg digitalnog života. Reakcije okoline bile su iznimno pozitivne, pokazujući spremnost zajednice da podrži i doprinese ovakvim inicijativama. Projekt nije bio samo edukativni program, već je postao pokretač pozitivnih promjena. Njegova važnost proteže se dalje od informacija koje su prenesene; postao je katalizator za uspostavu zdravijeg i sigurnijeg okruženja za nove generacije koje će s puno više samopouzdanja i svijesti koristiti prednosti digitalne ere. Upravo ta vizija zajedno s podrškom široke zajednice daje nadu u stvaranje bolje i odgovornije digitalne budućnosti za sve nas“: izjavio je ravnatelj Instituta Martin Makarun.

Projekt je bio namijenjen širokoj zajednici, pružajući podršku roditeljima, mladima i školama kako bi zajedno stvorili okolinu koja potiče odgovorno korištenje tehnologije. Reakcija zajednice bila je iznimno pozitivna, što se manifestiralo kroz angažman sudionika, potražnju za dodatnim edukativnim sadržajima te podršku lokalnih institucija i medija. Uspješan završetak ovog projekta nije bio samo rezultat naše predanosti, već i angažmana šire zajednice koja prepoznaje važnost razgovora o ovisnostima modernog doba. Proaktivni pristup u prevenciji prekomjernog korištenja tehnologije je ključan, a rezultati ovog projekta pokazali su da zajedno možemo stvoriti okolinu u kojoj se zdravije upravlja digitalnim sadržajima.

Iz Instituta na kraju poručuju: „Zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali u ovom projektu i pridonijeli njegovom uspjehu. Nastavljamo dalje s radom, podižući svijest i podržavajući zajednicu u izgradnji odgovornog i sigurnog digitalnog okruženja za budućnost“.

Projekt DIGI – DETOX u vrijednosti od 9.954,21 € (75.000,00 kn) financiran je od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u sklopu Poziva za prijavu projekata usmjerenih mladima za financijsku potporu iz raspoloživih sredstava dijela prihoda od igara na sreću i Državnog proračuna za 2022. godinu.

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI