Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaAlkohol i mladi
Array

Alkohol i mladi

Pubertet je najosjetljivije razdoblje u životu mladog čovjeka. Hormoni ''luduju'', tijelo se razvija i dolazi do burnih psihičkih promjena. Mladi se osjećaju nesigurno i jako su emotivni. Ispijanje alkohola u tom je razdoblju posebno opasno. Osim što mladi nemaju razvijen osjećaj za umjerenost, odavajući se alkoholu uništavaju svoje mlado tijelo tako što alkohol djeluje direktno na mozak i uzročnik je mnogih oštećenja. Tada je najlakše stvoriti ovisnost, a ovisnost o alkoholu težak je psihički poremećaj koji se teško liječi.

Za početak donosimo rezultate istraživanja MUP-a o ispijanju alkohola među mladima:

 ''U Hrvatskoj je u posljednjih godinu dana čak 84% mladih u dobi od 16 godina barem jednom pilo alkohol, a njih 64% u posljednjih mjesec dana; 43% mladih je barem jednom bilo pijano u posljednjih godinu dana, a 50% ih je u posljednjih mjesec dana ekscesivno pilo. Istraživanja pokazuju da oko 10% mladih koji učestalo piju kroz vrijeme adolescencije, kasnije u životu postaju ovisnici o alkoholu, tj. alkoholičari.''

 

Mladi i društvo

  Mladi su danas pod velikim pritiskom i smatra se da je to najčešći razlog zašto posežu za alkoholom. Nažalost, zapadnjački trend ispijanja alkohola na zabavama i druženjima sve je rašireniji, a dobne granice sve više se pomiču. Istraživanja provedena na području Republike Hrvatske javljaju zabrinjavajuće podatke. Trend pijenja kod mladih razvija se prvenstveno u skupinama vršnjaka, najviše u dobi između 13 i 17 godina. Iako za alkoholom najviše posežu muškarci, zadnjih je godina sve normalnije postalo nekontrolirano ispijanje alkohola među ženskom populacijom. Mladi često opijanjem pokušavaju poručiti da su odrasli; ponekad je to način da se uklope u društvo, da budu ''cool'' ili pak prihvaćeni od vršnjačke skupine. Mladi se  najčešće ne obaziru na posljedice, piju u "rundama" (tzv.binge drinking) ,  natječući se međusobno u količini ispijenih pića, te kombiniraju alkohol i druga sredstva ovisnosti.

Najveći problem kod alkohola nije što on pogađa osobu koja je ovisna, već je alkoholičar problem čitave obitelji. Smatra se da  danas svaka četvrta obitelj ima člana koji je ovisan o alkoholu. Osim što ovisnost o alkoholu razara obitelji, alkoholičari su jako nasilni i opasni za šire društvo. Vožnja pod utjecajem alkohola i devijantno seksualno ponašanje samo su neki od brojih problema akoholičara.

 

Posljedice za zdravlje

Opće je poznato da dugotrajna konzumacija alkohola uzrokuje zdravstvene probleme. Prije svega, treba napomenuti da u mladih već 2 promila alkohola u krvi može izazvati komu. Kako funkcionira binge drinking? U našem mozgu nalaze se receptori za prepoznavanje štetnih tvari koje su unesene u organizam. U tom slučaju mozak organizam tjera na povraćanje,tj. izbacivanje štetnih tvari. Ako se unose prevelike količine alkohola, tj. ako se pije runda za rundom, mozak ne stigne reagirati i osoba ne izbacuje štetne tvari iz organizma te pada u komu i mora hitno na ispumpavanje jer se nalazi u stanju opasnom po život. Upravo je to slučaj kod binge drinkinga. Zbog prevelikih količina alkohola, tijelo ne uspije reagirati i osoba može umrijeti od zatrovanja krvi.

Svi znaju da alkohol ima velike posljedice za organizam kao što su: smetnje ravnoteže, oštećenje perifernih živaca, gubitak osjeta, smetnje vida, probavnog sustava, karijes, promjene na nosu i obrazma, uzrokuje spolnu disfunkciju i smanjenje fertilne sposobnosti u muškaraca.

Ovisnici o alakoholu također češće obolijevaju od ciroze jetre i brojnih karcinoma.
 

 

Kako prepoznati problem?

 

Obitelj je uvijek mjesto prvih saznanja o navikama i kulturi pijenja alkohola. Istraživanja su pokazala kako su većina mladih koji imaju problema s ispijanjem alkohola upravo djeca ovisnika i često imaju kompleksnu obiteljsku situaciju što uključuje zlostavljanje i druge traume u djetinjstvu. Otuđenost i manjak komunikacije unutar obitelji najčeći su razlozi za posezanje za alkoholom, a nerijetko i drugim porocima.

Kako to inače biva, roditelji posljednji saznaju. Pri pojavi problema  s alkoholom često se prije pojave incidenti u školi ili na ulici. Obitelji često traže uzrok promjeni ponašanja njihovog adolescenta i posljednji problem na koji obračaju pažnju je alkohol. Roditelji prije  posumnjaju na problem s drogama nego li s alkoholom.
 

Mlada osoba koja ima problema s alkoholom nerijetko je razdražljiva, nervozna, gruba i nestrpljiva što s vremenom vodi do narušavanja odnosa s bliskim ljudima. Skloni su neobjašnjivim promjenama raspoloženja, tuzi i bezvoljnosti, koju onda dodatno "liječe" alkoholom. Na taj način padaju u depresiju i u začarani krug iz kojeg se teško izlazi.

Ako je povremena zlouporaba alkohola prešla u stanje ovisnosti, nabava i konzumacija alkohola okupiraju pritom sve ovisnikovo vrijeme, dovodeći do zapostavljanja svih drugih obveza (primjerice školskih ili izvanškolskih aktivnosti), a nerijetko mogu dovesti i do sukoba sa zakonom (prometni prekršaji, tučnjave i sl.).

Ako se takvo ponašanje primijeti, odmah je potrebno potražiti pomoć.

 

 

Što učiniti i kako rješiti problem?

Stara je mudrost da je bolje spriječiti nego liječiti. Trebalo bi još više educirati mlade u osnovnoj, a ponajviše u srednjoj školi o problemima s alkoholom. Uvođenje još strožih, ako ne i zatvorskih kazni osobama koje maloljetnima prodaju alkohol sigurno bi pomoglo. Ipak, izvor svega je obitelj. Obitelji trebaju biti te koje će mlade uputiti u svijet i upozoriti ih na opasnosti alkohola i drugih ovisnosti. Alkohol sam po sebi nije nužno, samo i isključivo loš, no ključ je svega u životu umjerenost i poznavanje vlastitih granica.
 
Kada se već primijeti problem s alkoholom, obitelj se mora držati skupa i međusobno se podupirati. Odlazak u obiteljska savjetovališta i traženje psihološke pomoći trebalo bi pomoći u borbi s paklom ovisnosti o alkoholu.

 

 

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI