Subota, 20 travnja, 2024
NaslovnicaTajne dobrog uspjeha u školi
Array

Tajne dobrog uspjeha u školi

Ljeto se približava kraju, a time se i približava početak još jedne školske godine. Obećali ste sebi i svojim roditeljima biti bolji nego prošle godine, a ne znaš kako to postići? Nemaš brige – u nastavku ovog članka donosimo ti tajne dobrog uspjeha u školi.

Tajne koje neki odlikaši koriste i pomoću njih ostvaruju izvanredan uspjeh više nisu misterija. Od nove školske godine možeš ih i ti isprobati, a te tajne su: 

  1. DOBRA ORGANIZACIJA – Da, dobro ste čuli. Organizacija je ključ uspjeha bez obzira na to što drugi kažu. Pokušaj se organizirati pomoću dnevnog plana i sve radi po tom dnevnom planu i nećeš imati problema.

 

  1. NEMOJ BITI KAMPANJAC – Biti kampanjac uopće nije dobro jer sve si ostavite za zadnji dan i na kraju ništa ne stignete jer, uz učenje, imate i  drugih obveza.  Svaki dan ponovite gradivo koje ste učili toga dana i nećete imati apsolutno nikakvih problema, a uvijek ćete naći i slobodnog vremena.

 

  1. UČI SLUŠAJUĆI – Jesi li se ikada zapitao kako uspiješ zapamtiti tekst neke strane pjesme, a školsko gradivo ne? Odgovor leži u tome da se brže uči slušajući. Danas je svakome dostupan smartphone i jedna aplikacija – „Diktafon“ iliti „Snimač glasa“. Nađi mjesto gdje je potpuna tišina, uzmi mobitel u ruke, upali „Diktafon“ i čitaj lekciju. Nakon snimanja spremi i  napiši naziv snimljenog zvuka. Ovo je idealno za putnike koji dosadu u autobusu mogu iskoristiti za preslušavanje lekcije. Pokušaj ovo i nećeš požaliti.

 

  1. NASPAVAJ SE – Iako zvuči pomalo čudno, ovo ima presudnu ulogu u svladavanju školskog gradiva i postizanju dobrog uspjeha. Također ti može pomoći tvoj smartphone na koji si lijepo instaliraš aplikaciju „SleepyTime“ (dostupna i za IOS uređaje), namjestiš svoju aplikaciju i lijepo se probudiš odmoran. Mnogi ovo smatraju nebitnim, ali vjeruj mi da je za dobar uspjeh potrebna naspavanost.

 

  1. UČI PO SVOME – malo čudan naziv, ali evo o čemu se radi. Svatko od nas je jedinstven i ima okolinu koja mu u potpunosti odgovara. Preporuča se da svatko uči u takvoj okolini, odnosno da svatko uči u onakvoj okolini kakva mu je najbolja. Bilo to stojeći, šetajući ili pak ležeći – sasvim je svejedno. Bitno je samo da učiš u onakvoj okolini kakva ti je najbolja.

 

  1. ODMORI SE – ZASLUŽIO SI – Učiti dva različita strana  jezika zaredom i nije baš najbolja ideja jer se dogodi da zamijenite riječi ili neki slični problemi. Tajna je u pauzama. Vrlo je bitno napraviti pauzu i iskoristiti je najbolje što možete. Pauze ne trebaju i ne smiju biti duge jer se gubi vrijeme i ritam učenja, ali više kratkih pauza neće donijeti nikakvu štetu.

 

  1. DODATNO ZABILJEŽI – Uvijek je dobro dodatno zabilježiti nešto što smatraš važnim, iako to profesor nije istaknuo iz nekog razloga.

 

  1. UVIJEK PIŠI VLASTITOM RUKOM – Mnogi svoje lekcije pišu na računalu što uopće nije loše. Istraživanje je pokazalo da ljudi bolje pamte nešto što je pisano njihovom vlastitom rukom nego nešto što je otisnuto na papiru pa pokušaj učiti tako što ćeš si gradivo skratiti vlastitom rukom, a ne na računalu.

 

  1. UMNE MAPE – Istraživanje je pokazalo da bolje pamtimo stvari koje su nacrtane negoli stvari koje čitamo. U tome Vam pomažu umne mape. Preporučam da pri izradi umih mapa koristiš razne boje koje zadržavaju tvoju koncentriranost na učenje.

 

  1. TI I KNJIGA – Bitno je da kada učite maknete sve ostale stvari koje Vam ometaju koncentraciju. Tako ćete se usredotočiti na problem i bez problema svladati novo gradivo.

 

Možda ti pomogne i ovaj video:

 

Nadam se da će ti ove male tajne dobrog uspjeha u školi pomoći i želim ti sreću u novoj školskoj godini.

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI