Utorak, 28 svibnja, 2024
NaslovnicaBeskrajna zabava u budimpeštanskim ruševinama
Array

Beskrajna zabava u budimpeštanskim ruševinama

Udaljena svega nekoliko sati lagane vožnje – kontinentalcima praktički iza ćoška – jednom kad u nju stignete, nećete vam biti lako otići. Danju gospodska, uglađena, glamurozna , a noću, kada hipnotizirajuće blještavilo osvijetli grad- divlja, živahna i gostoljubiva.A part od predstavljanja grandioznih zdanja neizmjerne kulturne i povijesne vrijednosti, upoznavanja sa prošlošću grada, fenomenalnom kuhinjom i slavnim termama, fokus će biti na unikatnoj, vibrantnoj i sada već svjetski popularnoj „mladenačkoj“ noćnoj sceni – tzv. ruin pubova (pubovi u ruševinama) koja u Budimpešti-Kraljici Dunava, Gradu Dobre Hrane- niče zadnjih desetak godina. Ne treba kazati da se posjet Budimpešti ne računa ukoliko ih niste posjetili. Oni su „mađarsko iskustvo“ 21. stoljeća.

 

Ruin pubovi prava su suprotnost šminkerskim  klubovima koje Budimpešta u svojoj ponudi također ima napretek – oronule zgrade i dvorišta, propale tvornice, napuštena skladišta, garaže i trgovački centri pretvoreni su u osebujne barove ležerne, opuštajuće atmosfere živahnog dekora, jeftinih pića i raznolike glazbe. Smješteni u staroj židovskoj četvrti u 7. distriktu, neupućenom oku, nije ih lako primijetiti – s ulice nalikuju na prastare zgradurine, no zato iznutra nude zapanjujući, nesvakidašnji ambijent – poput ulaska u bizarni Dalijev svijet: antikne igračke i ukrasi, namještaj načinjen od glomaznog otpada, neobična djela suvremene umjetnosti, bicikli obješeni sa stropa, light show street-art ukomponirani su u cjelinu nadrealnih interijera.

 

Ovo je 5 najboljih:

 

1 Szimpla Kert

Najstariji ruin pub nakon kojeg je sve krenulo, Szimpla Kert je zaštićeno kulturno dobro i jedno od najpoznatijih mjesta u gradu. Ovu mješavinu puba i art kina smještenu u staroj tvornici karakterizira atrij prepun starog namještaja i veselih relikvija te  funky ugođaj kojem pridonose lokalni bendovi, light show i širok asortiman pića (naročito domaćih), a  može se prigristi i dobar burger ili sendvič. Kao jedna od glavnih turističkih atrakcija za mlade, uglavnom je preplavljena turistima.

 

 

 

2. KUPLUNG

 

Izgledom nalik na vintage autoservis, svom imenu svojstveno, smješteno je u nekadašnjoj garaži. Šarenih boja, ispunjen grafitima i živahne atmosfere, zbog jeftinih pića, glavno je okupljalište studenata i umjetnika.

3. INSTANT

Nekoliko minuta udaljen od luksuzne Andrassy avenije, sa svojih dvadeset soba, nekoliko barova i dva dvorišta, najveći je ruin pub u Budimpešti. U njemu se često priređuju live koncerti i ugošćuju međunarodni bendovi, a divlja zabava svakog dana traje do 6 ujutro. Specifikum ekscentričnog dizajna su životinje koje vise sa stropa i otkačeni crteži po zidovima.

 

4. Corvin klub

Smješten na vrhu nekadašnje socijalističke trgovačke kuće, poseban je zbog svojih živahnih rooftop partya. Odličan izbor za electronica fanove, danju se golema terasa pretvara u kino.

5. Fogas Ház

U prijevodu, Kuća Zubi (prostor u kojem se nalazi navodno je bio stomatološka ordinacija), nakon preuređenja 2010. postala je jedno od najpopularnijih mjesta za izlazak. Stiliziranog je uređenja i pića pristupačnih cijena,a na plesnom podiju trese se do jutarnjih sati.

 

 

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI