Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaČemu služe natjecanja u školama
Array

Čemu služe natjecanja u školama

Brojni učenici koji su dobri u određenom predmetu često se okušaju i u natjecanju.  Iz vlastitog iskustva mogu govoriti  o tome. Jako volim ovaj način usavršavanja – još od 7. razreda redovito sudjelujem na Natjecanju iz hrvatskog jezika na kojem sam na državnoj razini osvojila 1. mjesto i dvaput 2. mjesto.  Natjecanja su profitabilna osobito za učenike kojima probleme zadaju pojedini predmeti iz kojih imaju niže ocjene, ali su zato dobri u nekom drugom području. U mom slučaju to su bili prirodni predmeti s kojima sam muku mučila, čak se i bojala da neću moći upisati željenu srednju školu pokvare li mi matematika, fizika i kemija traženi prosjek. Nakon što sam postigla izvrsne rezultate na natjecanju, dobila sam direktan upis u bilo koju srednju školu u Hrvatskoj. Ne zvuči loše, zar ne? 

Kako sustav funkcionira?

Naravno, prvo morate imati dobre ocjene iz predmeta iz kojeg želite ići na natjecanje. Profesor/ica će procijeniti imate li dovoljno znanja kako biste se natjecali. Ukoliko ste zadovoljili te uvjete, prvo vas čeka školska razina  u kojoj ste u konkurenciji s ostalim natjecateljima iz svoje generacije. Postignete li dovoljno velik uspjeh na toj razini, nakon nje čeka vas županijska – ovdje je već teže jer  su konkurenti najbolji poznavatelji predmeta iz kojeg se natječete u čitavoj županiji i, naravno, ispit je teži i traži od vas još više poznavanja sadržaja nego na školskoj razini. I potom slijedi državna razina, za koju popis pozvanih dolazi obično oko mjesec dana nakon županijske – na tu su razinu pozvani samo najbolji znalci iz države! Naravno, ispit je na ovoj razini najteži i najduži.

Državna se razina obično održava u nekom većem mjestu, uz malo sreće u nekom lijepom primorskom gradu kao što je Šibenik, Zadar, Rovinj… Za natjecatelje se osigura smještaj u hotelu s punim pansionom, a ispit se obično piše u nekoj od lokalnih škola. Tada se stvori rang-lista najboljih, a osobitu čast imaju oni koji su osvojili prva mjesta. Oni  na dodjeli priznanja pri zatvaranju natjecanja dobiju posebna priznanja. Državni je prvak pozvan i na posebnu dodjelu Oscara znanja na kraju školske godine na kojoj se ta nagrada dodjeljuje svima koji su osvojili prva mjesta na državnim natjecanjima.

Kako se pripremati?

Želite li se istaknuti i postići što  bolji rezultat, potrebno je puno vremena odvojiti za učenje. Od literature obavezno morate proučiti udžbenik za redovnu nastavu, ali i ostale udžbenike iz tog predmeta, raznu stručnu literaturu i zbirke zadataka. Te će vam materijale dati mentor, ali možete ih i sami potražiti na internetu ili u knjižnici. Potražite pomoć od svojeg profesora ukoliko vam nešto u vezi gradiva ili samog natjecanja nije jasno.

Naravno, trebate proći kroz što više ispita s prošlih natjecanja jer tako najbolje dobijete uvid u vrste zadataka koji se obično nađu u testu. Dobro organizirajte vrijeme ukoliko se želite pripremiti za natjecanje – ukoliko to ne učinite, imat ćete probleme sa zaostatcima u nastavi i pokvariti si ocjene. 

Zašto ići?

Kao što sam već spomenula, natjecanja su sjajno iskustvo prvenstveno zbog proširivanja znanja, tj. prikupljanja brojnih informacija koje se često na redovnoj nastavi i ne uče. Također, natjecatelji rješavaju razne tipove zadataka i razvijaju logičko mišljenje i snalažljivost. Upoznaju se s raznim učenicima iz drugih škola i gradova, pogotovo prijeđu li na državnu razinu gdje se susreću sa znalcima iz cijele Hrvatske. Poziv na državnu razinu ujedno je i prilika da se putuje i otkrije nove gradove. Postignu li natjecatelji dobre rezultate, oni im dobro dođu kao dodatni bodovi pri upisu u željenu školu ili fakultet, osobito prva tri mjesta na državnoj razini. Oni koji osvoje prva tri mjesta na državnom iz određenih predmeta u osnovnoj školi dobiju direktan upis u bilo koju srednju školu u Hrvatskoj – ovo se osobito odnosi na natjecanja iz triju najvažnija predmeta (hrvatski, engleski i matematiku). Za fakultete je sustav nešto kompliciraniji jer svaki fakultet ima specifične zahtjeve i ne boduje sve postignute rezultate jednako.

Međutim, samo je sudjelovanje i na školskoj razini već znak da imate osobitu razinu znanja iz određenog predmeta, a profesori obično trud koji uložite za pripremu za natjecanje nagrade jednom velikom peticom bez obzira kakav ste uspjeh postigli. 

 

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI