Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaŠKOLEČari najstarije srednje škole u Hrvatskoj

Čari najstarije srednje škole u Hrvatskoj

Svijet Klasične gimnazije u Zagrebu

Klasična gimnazija, škola umjetnika i velikih mozgova ove godine je navršila 415. rođendan te tako dodatno istaknula svoje mjesto na top listi „antičkih“ škola

Bilo kuda, klasičari svuda. Možda ovo nije neki poznati moto ili izreka, no to ne osporava činjenicu da klasičari zaista jesu posvuda. Puni života i znanja, kojega god sadašnjeg ili bivšeg klasičara da pitate, reći će vam sa sigurnošću da je njihova škola izvor divnih uspomena, unikatnog društva i nezaboravljivih profesora. Klasičara ima poput mrava, nalaze se skoro u svakom kutku te kad jedan nađe drugoga, spoji se sa ostalima. Usporedivo sa sektom, pripadnici ove škole, bilo to profesori ili učenici, imaju prave sektaške tendencije. No, šalu na stranu, ova prapovijesna škola stvara i oblikuje pojedince na sasvim izniman način i šalje ih u svijet s neponovljivim i čarobnim iskustvom.

Quot linguas calles, tot homines vales

Počnimo od početka, to jest od same srži – jezici. Koliko jezika znaš, toliko ljudi vrijediš govori nam poznata latinska uzrečica. U Klasičnoj odjednom možete učiti koliko god jezika vam srce želi, a sam izbor je vrlo opsežan. Tu se nalaze uobičajeni, glavni jezici poput njemačkog, francuskog, talijanskog i španjolskog od kojih uz engleski možete odabrati koji će vam biti fakultativni predmet. No, ovdje se također nalaze i jezici poput portugalskog, novogrčkog, ruskog i nizozemskog. Odlično je to što možete uzimati i po nekoliko fakultativnih jezika te tako proširiti svoje jezično znanje do maksimuma.

Međutim, postoje još dva ključna jezika zbog kojih ova škola i nosi svoje ime, a to su starogrčki i latinski jezik, odnosno dva klasična jezika. Za razliku od ostalih gimnazija latinski se ne uči samo prve dvije godine, nego sva četiri razreda zajedno s grčkim. Nekima će to dakako zvučati kao neka kazna ili mučenje, zašto bi itko htio učiti „mrtve jezike“ cijelo svoje srednjoškolsko školovanje, zašto se ne preseliš u drugu školu, zašto ovo, zašto ono,… Na ovo pitanje se ne može dati konkretan odgovor. Uči se jer se mora, mora se jer je takva tradicija. Ali to pridodaje posebnosti ove ustanove, daje joj neki smisao i naglašava autentičnost. Zato za Klasičnu možemo reći da je maltene jezična škola.

Dramska, novinarska, debata,…

Što Klasičnu također čini vrlo posebnom su razne izvannastavne aktivnosti kojih je toliko puno da se ne može odabrati samo jedna.

Prva na popisu je Novinarska skupina. Klasična ima svoj vlastiti elektronički časopis pod nazivom Mi (grčko slovo µ) za koji piše ekipa mladih entuzijastičnih novinara. Skoro svaki dan izlaze članci, vijesti, osvrti i razni intervjui prilagođeni čitanju srednjoškolaca.

Među morem aktivnosti našla se i Debatna skupina Hermes. Predvođena bivšim mladim klasičarima, ova skupina tjedno se sastaje i odlazi na razna natjecanja u sklopu HDD-a, to jest Hrvatskog debatnog društva koji mladima omogućuje uključivanje u mnoge aktualne rasprave, odlazak na konferencije i slično.

Postoji i Antička baština. Ova aktivnost ne samo da je zabavna, nego je poučna i fascinantna. Putuje se na brojne lokacije, bilo to u kazalište pogledati antičku predstavu ili u Andautoniju posjetiti stare rimske zidine.

Gea i Povijesna grupa pružaju svojim učenicima dodatno znanje iz ovih predmeta, dok Prijatelji glazbe i Crtanje bude umjetničku stranu u mladima. Djeluje i Grupa prve pomoći koja sa svojim predstavnicima odlazi na natjecanja iz prve pomoći, a također je aktivan i Sportski klub Heraklo gdje učenici ostvaruju odlične rezultate u košarci, nogometu i dr. Na Pjesničkim večerima koje se organiziraju svake godine možete doći i poslušati impresivnu poeziju mladih klasičara te se opustiti uz koju dobru pjesmu pojedinih učenika.

U Klasičnoj postoji i bend, odnosno KGB (Bend Klasične gimnazije) koji zna svirati na raznim događanjima poput Supervala.

I jedna aktivnost koja je većini učenika najdraža je Grupa putujem i učim. S ovom grupom u mogućnosti ste putovati bilogdje po Europi. Nažalost, zbog pandemije u kojoj se trenutno nalazimo zadnja aktivnost ove grupe bila je krajem 2019. godine kada se putovalo u Budimpeštu, no nadamo se da će u bliskoj budućnosti ponovno pojaviti mogućnost aktivacije grupe.

Brda i doline fakultativnih predmeta

Kao što sam bila navela prije, postoji opcija da uzmete razne jezike kao fakultativne predmete. No, postoje i mnogi drugi fakultativni predmeti koji dodatno obogaćuju boravak u ovoj školi.

Dramska ovdje nije obična dramska – ispred nje stoji pridjev antička. Ovdje učenici mogu na tradicionalan način produbiti ili otkriti svoju glumačku stranu i, naravno, usput se dobro zabaviti. Za antičku dramsku šivaju se posebni kostimi koje izrađuje Antička kostimografija. Tako je, čak i kostimografija nije obična. Ovdje učenici uče kako šivati, odnosno rukovati s iglom, koncem i šivaćom mašinom.

Filmologija je dosta zanimljiv predmet. Ovdje se jednom tjedno pogleda određeni film o kojemu se tjedan nakon diskutira te se također pišu referati o različitim filmovima, uči se o vrsti kadrova, scena, načinima snimanja,…

Na Retorici učite o vještinama govora, odnosno kako postati vrhunski govornik. Susreće se sa raznim načinima govora te načina na koji vi održavate svoj govor. Ovaj se predmet može uzeti samo jednu godinu za razliku od ostalih.

Škola koja mladima omogućuje siguran razvoj

Klasična zna u javnosti biti prikazana kao suviše alternativna i dosta specifična škola. Budući da je bodovni prag za upis niži od većinu ostalih gimnazija u Zagrebu, gleda se na nju kao na nedovoljno naprednu školu, međutim u stvarnosti uistinu nije tako. Ovo je škola koja zahtjeva kontinuirani rad baš zbog raznoraznih dodatnih predmeta i aktivnosti.

No, unutar školske zajednice postoji osobito jedinstvena atmosfera. Mladima je dopušteno kompletno kreativno izražavanje uključujući činjenicu da nema dress code-a. Uvijek je uzbudljivo vidjeti razne stilove srednjoškolaca koji vole eksperimentirati s mnogo frizura odjevnih kombinacija.

Školski psiholog i pedagog dostupni su u svakom trenu dana ako je nekome potrebna pomoć oko učenja ili nekog osobnog problema. Također su tu i profesori koji će rado pomoći svojim učenicima da s lakoćom prebrode sve prepreke i teškoće u znanju.

Kao zaključak, Klasična gimnazija mjesto je dobre zabave, učenja i druženja. Mala poruka za sve osnovnoškolce iz Zagreba; Ako vam se svidjelo sve ili bar nešto od gore navedenih stvari, svakako pohitajte u Križanićevu 4a!

Tara Duralija
Tara Duralija
Tara punim plućima živi u Zagrebu i razmišlja o odlasku na Studij novinarstva na FPZG-u. Dok ne pohađa Klasičnu gimnaziju odlazi na koncerte, čita knjige i piše tekstove.
VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI