Subota, 20 travnja, 2024
NaslovnicaŠKOLEGdje se i kako obilježava Međunarodni dan srednjoškolaca 2023. u hrvatskim školama?

Gdje se i kako obilježava Međunarodni dan srednjoškolaca 2023. u hrvatskim školama?

U petak, 17. studenog 2023. obilježava se Međunarodni dan srednjoškolaca, poseban dan za sve srednjoškolce diljem svijeta. Već tradicionalno, i ove će godine u obilježavanju svog dana sudjelovati hrvatski srednjoškolci, a do sada nam je svoje aktivnosti prijavilo gotovo 30 srednjih škola iz cijele Hrvatske.

U nastavku slijedi prikaz aktivnosti koje će biti organizirane u školama, zaista ima vrlo kreativnih aktivnosti!

Daruvar – Ekonomska i turistička škola Daruvar

Zamjena uloga učenika i nastavnika je centralna aktivnost u Ekonomska i turistička škola Daruvar. Učenici preuzimaju ulogu nastavnika, dok nastavnici postaju učenici. Dodatno, organizirane su sportske aktivnosti poput nogometa i odbojke te izložba motivacijskih citata u holu škole.

Đakovo – Srednja strukovna škola Antuna Horvata

Srednja strukovna škola Antuna Horvata u Đakovu nudi raznolike aktivnosti poput informativnih štandova, nastupa tamburaškog sastava, organizacije “Photo booth”, zamjene uloga učenika i profesora, sportskih natjecanja i novinarskog praćenja događanja.

Karlovac – Gimnazija Karlovac

Gimnazija Karlovac organizira brojne radionice koje vode profesori, učenici i gosti. Učenici biraju dvije radionice u kojima žele sudjelovati, a dan je posebno posvećen i Danu sjećanja na Vukovar. Završava se grupnom fotografijom iz zraka te paljenjem lampiona.

Karlovac – Medicinska škola Karlovac

Medicinska škola Karlovac posvećuje se uređenju školskog panoa s mislima i citatima o važnosti školovanja, uključujući zajedničke polaroidne fotografije razreda koji sudjeluju u obilježavanju njihovog dana.

Koprivnica – Srednja škola Koprivnica

Srednja škola Koprivnica ističe se informativnim štandovima, glazbom po izboru učenika i posebnim aktivnostima posvećenim Međunarodnom danu srednjoškolaca.

Krapina – Srednja škola Krapina

Srednja škola Krapina organizira malonogometni turnir, svečanu sjednicu Vijeća učenika, produženi odmor s glazbenim programom, zajedničko fotografiranje i informativni štand USRED-a.

Novska – Srednja škola Novska

Srednja škola Novska organizira kviz o srednjoškolskim danima, veliku zajedničku fotografiju, oslobođenje od usmenih ispita i dodjeljuje simbolične poklone pobjednicima kviza.

Osijek – Medicinska škola Osijek

Medicinska škola Osijek priprema raznolike aktivnosti poput plesanja na nekoliko punktova, izrade promotivnog filma i sportskog turnira.

Osijek – Ugostiteljsko-turistička škola Osijek

Ugostiteljsko-turistička škola u Osijeku obilježava dan oslobođenjem učenika od usmenih ispita, pružajući im priliku za opuštanje i druženje.

Pag – SŠ B. Kašića Pag

SŠ B. Kašića na Pagu kombinira zabavne i edukativne aktivnosti: kviz za učenike, igranje starih igara, ples uz glazbu, pripremu hrane i fotografiranje događanja.

Pitomača – Srednja škola Stjepana Sulimanca

U Srednjoj školi Stjepana Sulimanca u Pitomači glavna aktivnost su sportska natjecanja, potičući učenike na timski duh i tjelesnu aktivnost.

Požega – Gimnazija Požega

U Gimnaziji Požega, učenici i profesori zajedno sudjeluju u stvaranju zajedničkog zida u hodniku za poruke, uz puštanje glazbe tijekom odmora. Također, organizirana je zajednička fotografija svih učenika.

Požega – Poljoprivredno-prehrambena škola

Poljoprivredno-prehrambena škola u Požegi kombinira zamjenu uloga učenika i profesora, Kahoot kviz o srednjoškolskim danima nastavnika, volontiranje, te razne sportske aktivnosti.

Rijeka – Ekonomska škola Mije Mirkovića Rijeka

Ekonomska škola Mije Mirkovića u Rijeci organizira turnir u kartama, pružajući učenicima priliku za zabavu i druženje u neformalnom okruženju.

Split – II. gimnazija Split

II gimnazija u Splitu organizira fotografiranje učenika, stvarajući trajne uspomene na ovaj poseban dan.

Split – III. gimnazija Split

III. Gimnazija Split, poznatija kao MIOC, za Međunarodni dan srednjoškolaca uvodi poseban “MIOC DRESS CODE”. U znak obilježavanja ovog dana, učenici i profesori će nositi ljubičaste komade odjeće. Ljubičasta boja je odabrana jer se 17. studenog obilježava i Dan plačića, tj. prijerođene djece. Ljubičasta kao zaštitna boja Plačića simbolizira njihovu plahost i nježnost, te se time promiče svijest o važnosti ranog razdoblja u životu.

Split – Obrtnička škola

Obrtnička škola u Splitu obilježava Međunarodni dan srednjoškolaca kroz novinarske i fotografske aktivnosti, volontiranje u Crvenom križu, ekipni kviz znanja, i dekoraciju škole s motivacijskim citatima.

Split – Pomorska škola

Pomorska škola u Splitu obilježava ovaj dan kroz nautičke teme i aktivnosti, ističući svoj jedinstveni kurikulum i interes.

Slavonski Brod – Ekonomsko birotehnička škola

Ekonomsko birotehnička škola u Slavonskom Brodu postavlja informativni štand/pano, s ciljem informiranja i edukacije učenika.

Slavonski Brod – Srednja medicinska škola Slavonski Brod

U Srednjoj medicinskoj školi Slavonski Brod glavna je aktivnost zamjena uloga, gdje učenici preuzimaju uloge nastavnika i obrnuto, pružajući zanimljivu perspektivu učenju.

Slavonski Brod – Srednja škola Matije Antuna Reljkovića

U Srednjoj školi Matije Antuna Reljkovića Slavonski Brod fokus je na sportskim aktivnostima s nastavnicima, dress code-u, zajedničkom fotografiranju i puštanju glazbe po izboru učenika.

Varaždin – Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola

U Graditeljskoj, prirodoslovnoj i rudarskoj školi u Varaždinu, fokus je na sportskom natjecanju u odbojci i nogometu, s nagradama za pobjednike.

Varaždin – Strojarska i prometna škola

Strojarska i prometna škola u Varaždinu nudi slobodu u izboru aktivnosti, potičući kreativnost i inovativnost među učenicima.

Zabok – Gimnazija Antuna Gustava Matoša Zabok

Gimnazija Antuna Gustava Matoša u Zaboku obilježava ovaj dan skraćenim satovima, omogućujući učenicima više slobodnog vremena za druženje i aktivnosti.

Zabok – Srednja škola Zabok

Srednja škola Zabok nudi glazbu po želji učenika tijekom odmora i organizira volontiranje za prikupljanje hrane za nezbrinute životinje, pokazujući društvenu osviještenost i empatiju.

Zagreb – Gimnazija Lucijana Vranjanina

Gimnazija Lucijana Vranjanina u Zagrebu obilježava dan kroz info-štand, glazbu pod velikim odmorom i organizira dan kada učenici ne nose ruksake.

Zagreb – Obrtnička škola za osobne usluge

U Obrtničkoj školi za osobne usluge u Zagrebu organizira se talent show “SUPERtalenti od glave do pete”, pružajući učenicima priliku da pokažu svoje talente.

Također, ovdje možete pogledati dokumentarno-igrani film “Naša prava” koji je Udruga srednjoškolaca Hrvatske snimila još 2013. godine. Pogledajte film i provjerite dijele li današnji srednjoškolci iste brige i snove kao i srednjoškolci prije deset godina?

 

Obilježavate li Međunarodni dan srednjoškolaca i u vašoj školi? Ako je odgovor da, pozivamo vas da pošaljete svoje tekstove, fotografije i videozapise na redakcija.usred@gmail.com, a mi ćemo ih rado objaviti na našem portalu!

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI