Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDan otvorenih vrata Požeško-slavonske županije

Dan otvorenih vrata Požeško-slavonske županije

Udruga srednjoškolaca nastavlja svoje tradicionalne posjete Požeško slavonskoj županiji. 

Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”održat će se u subotu, 26. studenog 2022.,u vremenu od 10,00 do 13,00 sati u vojarni u Ilici 256b, Zagreb.

KUTJEVO

Navodno su carica Marija Terezija i barun Franjo Trenk 1741. punih sedam dana proveli u kutjevačkom podrumu uživajući u ljubavnoj moći njegovih vina. O tome svjedoči udubljenje u središtu kamenog stola koji potječe iz 1232., iste one godine kada su cisterciti izgradili ovaj najstariji vinski podrum u Hrvatskoj.

Bentley, Lamborghini, McLaren i Aston Martin DB10, koji se vozio u filmu o James Bondu, opremljeni su visoko kvalitetnim staklom s posebnim svojstvima iz tvornice Lipik Glas. Zanimljivo je da i Apple trgovine po cijelom svijetu imaju staklene stepenice od stakla izgrađenog u toj tvornici.

Kroz kraću prezentaciju posjetitelji će saznati osnovne informacije o preddiplomskim i diplomskim sveučilišnim studijskim programima za potrebe Oružanih snaga, uvjetima i načinu upisa na studij, posebnim provjerama MORH-a za upis, kadetskim pravima i obvezama, vojnoj obuci i dr.

Gradovi: Kutjevo, Lipik, Pakrac, Pleternica i Požega

Planine: Papuk, Psunj, Krndija, Požeško gorje

In Požega-Slavonia County, everything is about number 5. 5 cities,  5 municipalityes, 5 sourrounding mountaints, and it’s, really, a 5 star tourist destination.

Predviđen je obilazak važnijih objekata u vojarnite razgled vojnog naoružanja i taktičko-tehničkog zbora. Na svakoj radnoj stanici bit će prilike za razgovor s kadetima.

Pozivamo sve zainteresirane da se najkasnije do 25. studenog 2022. do 10,00 sati prijave za sudjelovanje putem obrasca:Anketa za Dan otvorenih vrata HVU 26.11.2022

PANONSKO MORE, BEĆARAC, LIPICANCE

Vinske ceste, biciklizam

Kulen se reže pod 45°

Slavonska biciklistička arheološka tura

Za sve posjetitelje koji dolaze osobnim vozilom bit će osigurano parkiralište. Ulaz u vojarnu bit će moguć kroz kolni ulaz (ulica Črnomerec).

Lipik

– državna ergela → Lipicanci, utemeljio grof Izidor pl. Janković 1843.; jedna od najvećih atrakcija u ovom dijelu Europe

– vožnja fijakerom, rekreativno jahanje

 

Povijesni Perivoj u Lipiku – splitske palme su došle od tamo

Dolaskom u Lipik čuti ćete nekoliko legendi o mladoj grofici Jelki iz grofovske obitelji Janković. Kao posebna zanimljivost, ističe se dio u perivoju nazvan „Jelkina staza“ koja vas uvodi u priču o povijesti, arhitekturi, kulturi i biljnom svijetu te posebnosti grada i perivoja. Posjetitelji je mogu obići uz stručno vodstvo kostimiranog vodiča, groficu  Jelku. Kako je Jelka izgubila dragocjeni prsten? Gdje su plemići gubili imanja na kocki? Što je fenster aleja? Što vas čeka ako ikada  pronađete Jelkin prsten? Sve to i još mnogo više saznat ćete ako zakoračite u prošlost s groficom Jelkom koja će vam otkriti sve tajne grada, tajne koje samo ona zna!

Paragliding, Fiš, Lipanj u Lipiku, Ajvarfest, Pekmezijada

Molimo sve prijavljene posjetitelje da dođu do vojarne u Ilici najkasnije do 09,45 sati i da sa sobom ponesu identifikacijski dokument.

POŽEGA

Rodno mjesto Cesarića

– prva na svijetu → Mikado čokolada tvornice Zvečevo te Braco i Seka

 

PLETERNICA

– muzej bećarca

– Sovsko jezero je zapravo jiedini ostatak panonskog mroa → nalazi se istočno od pleternice

Sve informacije u vezi s Danom otvorenih vrata mogu se dobiti na telefon: 01 3786 666.

Dorian Zovko
Dorian Zovko
Hmm... Tko sam ja? Vjerojatno najveći fan Madonne kojeg ćete upoznati. Uz to čitam, idem na koncerte, gledam filmove i sve to iz topline/hladnoće Šibenika :).
VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI