Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaDan otvorenih vrata Veterinarskog fakulteta
Array

Dan otvorenih vrata Veterinarskog fakulteta

Na Zavodu za fiziologiju i radiobiologiju te Zavodu za patofiziologiju radionica Evolucija krvi posjetitelje će upoznati s filogenetskim promjenama krvnih stanica. Prva sekcija predstavit će fiziološka i morfološka svojstva krvnih stanica te evolucijske razlike među pojedinim vrstama. Druga sekcija pokazat će koje se promjene na krvnim stanicama zbivaju kada organizam obolijeva. Treća će sekcija objasniti važnost određivanja ukupnoga broja krvnih stanica nakon izlaganja ionizirajućem zračenju.

Na Zavodu za kemiju i biokemiju održat će se radionica Kemijski kutak na kojoj će posjetitelji moći izvoditi pokuse iz kemije prirodnih spojeva (priprava balzama za usne) i biokemije (funkcija enzima).

Nastavnici s Klinike za porodništvo i reprodukciju na radionici Život u malom prikazat će spermije raznih životinjskih vrsta pod mikroskopom u nativnom preparatu i nakon bojenja. Na fantomu krave Betsy posjetitelji će imati priliku sami isprobati tehniku osjemenjivanja koristeći se priborom za umjetno osjemenjivanje.

Zavod za veterinarsku biologiju organizira radionicu Dani akademika Zdravka Lorkovića na Veterinarskom fakultetu od 1941. do 1951. na kojoj će nas upoznati s otkrićima prof. Lorkovića. Posjetitelji će moći razgledati primjerke iz zbirke leptira te mikroskopirati preparate kromosoma leptira koje je izradio profesor.

Zavod za anatomiju, histologiju i embriologiju pripremio je radionicu Od grdobine do medvjeda – identifikacija vrsta na temelju kostiju na kojoj će posjetitelji imati priliku na temelju pojedinih morfoloških karakteristika prepoznati i razlikovati vrste riba, gmazova, ptica i sisavaca. Poseban će naglasak biti na prepoznavanju velikih zvijeri (medvjed, vuk, ris) i morskih sisavaca iz Jadrana (dobri dupin, plavobijeli dupin, glavati dupin, veliki sjeverni kit).

Klinika za unutarnje bolesti organizira nekoliko radionica pod zajedničkim nazivom Njihovo zdravlje – naša briga u sklopu kojih će posjetiteljima pokazati kako vlasnici kućnih ljubimaca i doktori veterinarske medicine mogu dobro brinuti za životinje.

Radionica Njihov nos – naš ponos upoznat će posjetitelje s anatomskom osnovom građe nosa i fiziologijom osjeta njuha pri čemu će se demonstrirati pokazne vježbe službenih pasa za detekciju iz Centra za obuku vodiča i dresuru policijskih pasa.

Radionica Tajna šifra ultrazvuka na praktičan će način prikazati primjenu ultrazvučne dijagnostike u veterinarskoj medicini. Sudionici će moći samostalno, na posebno pripremljenim modelima, upoznati dijagnostičke mogućnosti ultrazvuka.

Radionica Pogled iznutra pokazat će gdje odlazi hrana i kako naši ljubimci izgledaju iznutra. Posjetitelji će imati priliku okušati se u navigaciji endoskopom na modelu probavnog trakta.

Radionica Opasno fino upoznat će posjetitelje s najčešćim namirnicama iz domaćinstva koje kućni ljubimci ne smiju jesti jer su potencijalno ili izrazito opasne, pa čak i smrtonosne. Za posjetitelje je osigurana degustacija odabranih proizvoda.

Radionica Što kola krvnim žilama prikazat će svakodnevni rad s uzorcima u Hematološkom laboratoriju Klinike za unutarnje bolesti – zaprimanje uzoraka krvi, izradu razmaza, bojenje i mikroskopiranje. Posjetitelji će se upoznati s različitim razmazima krvi domaćih i nekih divljih životinja.

Klinika za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju na radionici Povijest liječenja lomova u veterinarskoj medicini predstavit će evoluciju implantata koji su se u veterinarskoj medicini koristili kroz povijest te moderna rješenja u zbrinjavanju ozljeda lokomotornoga sustava koje veterinarska ortopedija nudi danas.

Radionica Njegovo veličanstvo – konj posjetitelje će upoznati s metodama pregleda probavnog sustava konja. Posjetitelji će moći i sami na trenutak postati veterinari i pokušati konju spasiti život.

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI