Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaMJESEC DANA U SAD-u: Ivan Trlin, član Upravnog odbora USRED-a, dobitnik je...
Array

MJESEC DANA U SAD-u: Ivan Trlin, član Upravnog odbora USRED-a, dobitnik je stipendije američkog ministarstva US Department of State!

Ivan Trlin, član Upravnog odbora Udruge srednjoškolaca Hrvatske i učenik 3. razreda Tehničke škole Ruđera Boškovića u Zagrebu, ovogodišnji je dobitnik stipendije američkog ministarstva US Department of State pod nazivom BFTF (Benjamin Franklin Transatlantic Fellow Summer Institute) u sklopu koje će kao jedini predstavnik Republike Hrvatske zajedno s još 34 predstavnika europskih zemalja i 10 američkih srednjoškolaca provesti mjesec dana na Wake Forest University u Winston-Salemu, North Carolina. BFTF je jedinstveni jednomjesečni program razmjene učenika koji mladim aktivistima iz 35 europskih zemalja daje priliku da usavrše svoje znanje u SAD-u. Program je osnovao US Department of State koji ga u potpunosti sponzorira. Naime, svake godine Veleposlanstvo SAD-a raspisuje natječaj za dobivanje stipendije, a nakon prijave slijedi strogi selekcijski postupak uz veliku konkurenciju. Uz obrazac prijave šalju se 2 pisma preporuke te 2 eseja na engelskom jeziku, a samo najbolji kandidati bivaju pozvani na interviju na kojem se testiraju učenikove motivacije za prijavu te poznavanje engleskog jezika.
"Intervju sam odradio u utorak, a u srijedu su me već zvale gospođe Vanja Ratković i Laura Djuragic iz Veleposlanstva da me obavijeste da sam upravo ja izabran, što u tom trenutku nisam mogao vjerovati jer sam mislio da sanjam. Naime, rekle su da će mi javiti ishod natječaja do kraja tjedna, a ne već sutra, tako da sam prvo trebao neko vrijeme da se saberem i dođem k sebi. Nakon toga je uslijedilo uzastopno ponavljanje:"Hvala Vam, thank you!", prisjeća se Ivan kroz smijeh te dodaje: "Nadam se da ću vjerodostojno predstavljati Hrvatsku i opravdati ukazano povjerenje!"
 Tijekom ove jednomjesečne razmjene Ivan će posjetiti sjedište DoS-a u Washingtonu, Philadelphiju te još mnoga zanimljiva kulturna i povijesna mjesta. Provest će 10 dana u američkoj obitelji. Isto tako će na Wake Forest Universityju pohađati predavanja iz predmeta kao što su Građanstvo i konflikt, Argumentiranje i debatiranje… Na ovaj će način svi učenici usavršiti svoja znanja i vještine i po povratku u svoju matičnu zemlju bit će osposobljeni za nasatavak sudjelovanja u građanskom aktivizmu. 
"Izuzetno sam polaskan što sam upravo ja izabran i radujem se posjetu SAD-u jer ću na jedinstven način imati priliku upoznati američku povijest i kulturu te ljude iz cijele Europe i SAD-a . Uz to ću i naučiti mnogo toga od iskusnih predavača i voditelja programa. Ovim putem želim se još jednom zahvaliti Veleposlanstvu SAD-a u RH na ukazanom povjerenju", zaključuje Ivan. 

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI