Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaDan ružičastih majica u Učeničkom domu Maksimir
Array

Dan ružičastih majica u Učeničkom domu Maksimir

Kako bi se učenici educirali i shvatili važnost ovog problema, svi zaposlenici nosili su prigodne ružičaste majice, dom je bio ukrašen ružičastim panoima i balonima, a za vrijeme ručka i večere posluživani su ružičasti kolači zajedno s ružičastim salvetama i čašama. Iako je ovo bio projekt cijelog Doma, valja izdvojiti neke, a to su odgajateljica Silva Kramer koja je vodila organizaciju čitavog projekta:

Naš dom prvi put u ovu akciju uključio se prošle godine pozivanjem svih učenika da taj dan obuku ružičaste majice i da tako pokažu da razumiju i podržavaju te kako za nasilje ne postoji nikakvo opravdanje.

Ovogodišnji program započeli smo početkom veljače kreativnim radionicama na kojima su učenici uz pomoć odgajateljica Rezo, Fruk i Kramer izradili  natpis NASILJE PRESTAJE OVDJE, pisane poruke koje govore o prevenciji nasilja i panoe kojima smo, dan ranije, ukrasili prostor Doma. Odgajateljica Špoljar i ekipa iz radionice „Makeover starog namještaja“ iznenadila  nas je poklonivši djeci još „stolica za druženje“ ,ovaj put, prigodno presvučenih  u ružičasto. Na sam dan učenici su sudjelovali u sportskom programu pa je tako pedagoginja Agata Smoljan vodila turnir u šahu, odgajateljica Rezo je organizirala turnir u stolnom tenisu, a odgajatelj Dodig je okupio ekipu za turnir u nogometu.

Večer nam je uljepšala glazbena sekcija koja je pod budnim okom i mirnom rukom odgajatelja Kneževića održala jednosatni koncert u predvorju doma. Svoj doprinos dali su i ostali djelatnici pa su tako čaše i salvete te desert za ručak i večeru osvanuli u ružičastoj boji, a svi djelatnici i sudionici s ponosom su nosili ružičaste majice.

Cilj obilježavanja Dana ružičastih majica je skretanje pozornosti djeci i mladima da se svi moraju međusobno uvažavati odnosno da se treba boriti protiv svakovrsnog nasilja, a posebice nasilja usmjerenog prema onima koje se smatra različitima .

Sve aktivnosti koje smo proveli u našem domu imaju za cilj uključivanje što većeg broja učenika, jer kroz igru i druženje  se najlakše brišu granice među  ljudima  i uči se toleranciji i  poštovanju.

Postavili smo par pitanja i ravnateljici Doma, Zdravki Puljiz, dipl. pedagog.:

"UD Maksimir odlučio se uključiti u obilježavanje Dana ružičastih majica jer ta akcija na poseban način ukazuje i rješava jedan veliki problem među mladima, a to je vršnjačko nasilje. Obilježavanje tog dana je od iznimno velike važnosti za nas kao ustanovu, za mene kao ravnateljicu. Ovdje učenici borave 24 sata dnevno. Želimo našim učenicima podići svijest o vršnjačkom nasilju koje ostavlja dubok trag i teške posljedice na život mlade osobe.  Probleme možemo rješavati i da ne vrijeđamo jedni druge ni verbalno, ni emocionalno ni fizički. Moramo učiti kako je različitost bogatstvo i moramo razumjeti jedni druge." 

Mi u Učeničkom domu Maksimir živimo kao jedna velika obitelj sa 180 članova . Dosada smo pokazali kako se i u tako velikoj obitelji, sa nas 180 može živjeti tolerantno, veselo i bez nasilja.  Svakom našem učeniku, neka svaki dan bude ružičast i lijep. To nenasilje neka šire dalje u svoje škole, obitelji, među svoje prijatelje i sve vršnjake. „

Te je zaključila:

„U obilježavanje tog dana trebaju se uključiti svi. Ne samo škole, domovi, nego i svi odrasli jer smatram da se niti jedno dijete ne rađa kao nasilnik, nego raste i odgaja se u okolnostima koje pospješuju razvoj nasilnog u njemu. Odrasli su sigurno doprinijeli takvim okolnostima. I odrasli se moraju zapitati zašto je danas to tako.“

Izuzetno je lijepo vidjeti ovako složnu obitelj koju čine osoba iz svih krajeva Hrvatske!

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI