Četvrtak, 13 lipnja, 2024
NaslovnicaPutuj i uči: sve o razmjenama učenika
Array

Putuj i uči: sve o razmjenama učenika

Naime, ukoliko volite putovati, želite upoznati drugi i drugačiji način života, lako se prilagođavate okolini i spremni  ste prihvatiti te pohađati novi način obrazovanja izvan granica svoje zemlje, pravo je vrijeme da se odlučite ili u najmanju ruku raspitate o razmjenama učenika.

Kako se prijaviti?

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju učenicima su razmjene sve češće ponuđene, s ciljem educiranja i stručnog usavršavanja mladih. Razmjene učenika funkcioniraju ovisno o zahtjevima koje izdaje institut preko kojeg osoba odlazi u razmjenu, ali u većini slučajeva proces prijave je sljedeći: učenik se prijavljuje do određenog roka koji nalaže institut, popunjava prijavnicu vlastitim podatcima, među kojima je važno naglasiti kvalitete vezane uz prijašnje obrazovanje i razinu stranog jezika koju je spreman položiti u zemlji  koju namjerava odabrati i pristati na uvjete instituta (najčešće se to uvjeti troškova koje u potpunosti ili djelomično pokriva institut). Trajanje je razmjene učenika relativno, jer ono ovisi o samom programu projekta, no najčešće birane su one razmjene u trajanju od tri ili šest mjeseci.

Selekcije kandidata  postoje i bazirane su na upoznavanju obitelji domaćina, ali ponajprije na kvalitetama vezane uz dotadašnje školovanje.  Nakon selekcije, učenik biva usmjeren mjestu domaćina, dobiva udžbenike i školski pribor, a za njegove se ostale potrebe od tada brinu domaćini obitelji u koju je učenik smješten. Gradivo koje učenik ondje prati često je nepovezano, ili djelomično nepovezano sa gradivom koje bi učenik pohađao u školi svoje zemlje, stoga su nerijetko  učenici upućeni na polaganje dijela gradiva koje su propustili.  Višemjesečne razmjene, koje ne uključuju razdoblje čitave godine, učenicima obično ne pružaju svjedodžbu koja se nostrificira u Ministarstvu znanosti obrazovanja i sporta Republike Hrvatske. 

Neki od instituta koji su i ove godine raspisali natječaj za razmjenu učenika Republike Hrvatske jesu :     

  • Rotary International
  • American Field Service
  • Croatian- American Society
  • BHV Education
  • Forum za slobodu odgoja

Više informacija na  Vodič kroz razmjenu učenika srednjih škola.

Ono što je zasigurno zagarantirano je nezaboravno iskustvo, upoznavanje novih ljudi, stjecanje novih iskustava. Za većinu od njih sudionici razmjene učenika tvrde kako su upravo ta iskustva ona koja su im obilježila srednjoškolske dane, upotpunila foto albume, ispunila srca i utažila želju za doživjeti nešto potpuno novo. Ako si i ti jedan od onih koji to planiraju učiniti, ne sumnjamo da će te dobra zabava zaobići! 

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI