Četvrtak, 13 lipnja, 2024
NaslovnicaFilm požeških učenika pokrenuo temu vrijednosti znanja
Array

Film požeških učenika pokrenuo temu vrijednosti znanja

POŽEGA Učenici požeške Gimnazije uspjeli su svojim videom 'Zlato je zlato' na temu (ne)ravnopravnosti percepcije uspjeha u sportu i znanju potaknuti nacionalne medije da progovore o ovoj temi.

Video su snimili Filip Štivičić, Ela Štefanac i Luka Leopoldović. Glume Luka Švajda i Mateo Jakoubek, a mentorica je bila Aleksandra Pavlović. Video je na Youtubeu pogledan oko 19 000 puta, a vijest su prenijeli portali i televizija.

Slab doček potaknuo ideju

Požeška Gimnazija može se pohvaliti da ima zlatnog olimpijca i to bivšeg učenika Ivana Katanića koji je zlatnu medalju osvojio na informatičkoj olimpijadi u Tajlandu. Slabi doček informatičkih olimpijaca u zrakoplovnoj luci bio je okidač za temu o razlici u percepciji uspjeha u sportu i znanju.

Mislili smo napraviti koncert u čast naših informatičkih i matematičkih olimpijaca, ali to nismo mogli realizirati, pa smo se odlučili snimiti video koji će nositi istu poruku. Nije nam do veličanja pregleda na Youtubeu, već do poruke koju film nosi. Tek sada je, kada su o videu i temi pisali najveći nacionalni mediji, film ispunio svoju svrhu, kaže Aleksandra Pavlović.

Troškove priprema i putovanja često snose sami

U zemlji znanja, nastavlja ona, ne bi se trebalo događati da izvrsni učenici sami moraju podnositi troškove priprema u kampovima, a to se, kaže ona, događa. Dodaje i kako često nema novca niti za odlaske najboljih učenika na međunarodna natjecanja.

Filmom smo željeli potaknuti i osvijestiti javnost da je i znanje, poput sporta važno, no pri tome ne podcjenjujemo sportske uspjehe.

Pogledajte film! 

.

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI