Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaŽele li hrvatski učenici školske uniforme?
Array

Žele li hrvatski učenici školske uniforme?

 

Školske uniformeŽele li učenici uniforme?Ovaj se put netko sjetio pitati učenike što žele. Educentar je proveo istraživanje na 600 hrvatskih učenika i ustvrdio da većina učenika želi školske uniforme. Kako ovako veliko pitanje ne bi prepustili samo jednoj agenciji, Vijeće učenika grada Zagreba (VUGZ)  pokrenulo je anketu na Facebooku kako bi potvrdili ili opovrgnuli rezultate ankete Educentra te kako bi oformili stav o istom.

Trebaju li nam uniforme?
Statistike pokazuju da se broj nasilničkih istupa u Hrvatskoj smanjuje, ali isto tako i da je postalo brutalnije. Zbog toga su određene pravne osobe i institucije u Hrvatskoj počele razmatrati mogućnost uvođenja školskih uniformi kako bi stali na kraj nasilju koje proizlazi iz financijske nemogućnosti određenih obitelji da svojoj djeci nabavljaju najskuplje marke obuće i odjeće. Određene skupine pojedinaca u društvu tvrde da to neće imati efekta na količinu nasilja u školama, a da će se u postupku uvođenja uniformi ugroziti osobnost učenika.

"Od kuda nam novci, kriza je!"
…  bio je odgovor jednog roditelja kada je čuo ideju o uvođenju školskih uniformi. Procjene govore o cifri od 100 do 200 kuna po kompletu za učenika. U ovo recesijsko vrijeme, u kojemu plaće padaju a cijene osnovnih potrepština rastu, rijetko će tko moći izdvojiti 200 kuna za komad odjeće. Prijedlog jednog od članova VUGZ-a prije godinu dana  bio je da se uvođenje odgodi do izlaska iz krize, što i nije tako loša ideja. No, onda smo izračunali da ako za svaku uniformu damo 200 kn i kada bi je nabavili svi učenici RH, njih 516 000, onda bi to bila investicija od sto milijuna kuna! Tako neki tvrde da je sad pravi trenutak za pokretanje hrvatske tekstilne industrije. Dapače, tu moramo uzeti u obzir činjenicu da bi favorizirali domaće firme što Europska unija ne bi podržala. Po pitanju onih koji si ne bi mogli priuštiti uniformu, za njih bi država, tj. Ministarstvo socijalne politike i mladih, osiguralo sredstva za kupnju.

Stara, ali nova ideja
U bivšoj državi postojale  su "kute" za učenike, ali problem je opet bio taj da su postojale jeftinije i skuplje pa takav sustav baš i ne bi riješio trenutačni problem. Na Zapadu postoje školske uniforme i učenici uredno s njima hodaju po ulicama i odlaze u kafiće. Kako se u Hrvatskoj ne bi dogodilo da učenicima bude narušena osobnost, ideja Nacionalnog vijeća učenika Republike Hrvatske (NVURH) bila je da učenici sudjeluju u dizajnu uniformi.

Kako god gledali na ovu temu, zapamtite da su vijeća tu da vas slušaju i govore što vi želite.

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI