Hrvatski muzeji koji će vas oduševiti

  1. Muzej iluzija

  Pripremite se za apsolutnu zbunjenost svih vaših osjetila! Muzej koji vas tjera da posumnjate u svoje oči, ali i zdravlje, u isti vas mah zaprepašćuje i oduševljava. Na adresi Ilica 72 pokušajte se oduprijeti gravitaciji u kosoj sobi, gledajte kako vam se prijateljica smanjuje i povećava pred očima, ponudite svoju glavu na pladnju, pokušajte stajati na stropu, izgubite se u bezbroj svojih odraza u Sobi ogledala i zabavite gledajući optičke iluzije. Ovakav muzej jedinstven je u ovom dijelu Europe i kao takav zanimljiv je ne samo nama, već i brojnim turistima. U razgled možete povesti roditelje, čak i baku i djeda, jer pruža sadržaj zanimljiv svim generacijama. Ako se odlučite za posjet, nikako ne zaboravite fotoaparat – prilika za nevjerojatne fotografije ima od samog ulaza!

   

      

   

   

   

   
   

  2. Muzej prekinutih veza

  Ćirilometodska 2 nudi vam ljubav! Ali, nažalost, onu nesretnu. U muzeju ćete naći predmete iz neuspjelih veza, podsjetnike na bivše ljubavi, a uz svaki od njih stoji i kratki opis, priča uz koju se veže. Muzej su osnovali filmska producentica Olinka Vištice i akademski slikar Dražen Grubišić nakon prekida dugogodišnje veze. Nisu znali što bi sa svim tim stvarima koje su im ostale nakon veze pa su ih odlučili izložiti i ispričati njihove priče. Malo po malo, molili su i prijatelje da doniraju svoje predmete i nastala je ova atrakcija! Inače, muzej je osvojio prestižnu nagradu Kenneth Hudoson za nainovativniji muzej u Europi. 

      

     

   
   

  3. Zagreb 80s

  Šarm prošlih vremena izazvao je oduševljenje već po otvaranju, a originalni eksponenti pobuđuju dozu nostalgije za onim zlatnim vremenima 80ih… Ovaj muzej vjerno prikazuje stan prosječne zagrebačke građanske obitelji 80-ih godina prošlog stoljeća i svi eksponenti mogu se "koristiti". Tako primjerice možete provozati fiću, pustiti ploču i uživati u krckanju na starom gramofonu, listati albume, pregledavati posuđe u kuhinji ili se upisati u knjigu gostiju  – i to na pisaćoj mašini! U ovom muzeju nema vodiča, konopaca, zaštitnog stakla ili slično. Glavna ideja je upravo ta pristupačnost i interakcija s posjetiteljima. Muzej starijim generacijama nudi lijepe uspomene iz mladosti skupljene u nekoliko kvadrata, a mlađe generacije mogu vidjeti kako je to izgledalo nekada, kada su njihovi roditelji bili klinci. Prekrasan vremeplov otvoren nedavno u Radićevoj ulici u Zagrebu.