Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaHrvatski muzeji koji će vas oduševiti
Array

Hrvatski muzeji koji će vas oduševiti

1. Muzej iluzija

Pripremite se za apsolutnu zbunjenost svih vaših osjetila! Muzej koji vas tjera da posumnjate u svoje oči, ali i zdravlje, u isti vas mah zaprepašćuje i oduševljava. Na adresi Ilica 72 pokušajte se oduprijeti gravitaciji u kosoj sobi, gledajte kako vam se prijateljica smanjuje i povećava pred očima, ponudite svoju glavu na pladnju, pokušajte stajati na stropu, izgubite se u bezbroj svojih odraza u Sobi ogledala i zabavite gledajući optičke iluzije. Ovakav muzej jedinstven je u ovom dijelu Europe i kao takav zanimljiv je ne samo nama, već i brojnim turistima. U razgled možete povesti roditelje, čak i baku i djeda, jer pruža sadržaj zanimljiv svim generacijama. Ako se odlučite za posjet, nikako ne zaboravite fotoaparat – prilika za nevjerojatne fotografije ima od samog ulaza!

 

    

 

 

 

 
 

2. Muzej prekinutih veza

Ćirilometodska 2 nudi vam ljubav! Ali, nažalost, onu nesretnu. U muzeju ćete naći predmete iz neuspjelih veza, podsjetnike na bivše ljubavi, a uz svaki od njih stoji i kratki opis, priča uz koju se veže. Muzej su osnovali filmska producentica Olinka Vištice i akademski slikar Dražen Grubišić nakon prekida dugogodišnje veze. Nisu znali što bi sa svim tim stvarima koje su im ostale nakon veze pa su ih odlučili izložiti i ispričati njihove priče. Malo po malo, molili su i prijatelje da doniraju svoje predmete i nastala je ova atrakcija! Inače, muzej je osvojio prestižnu nagradu Kenneth Hudoson za nainovativniji muzej u Europi. 

    

   

 
 

3. Zagreb 80s

Šarm prošlih vremena izazvao je oduševljenje već po otvaranju, a originalni eksponenti pobuđuju dozu nostalgije za onim zlatnim vremenima 80ih… Ovaj muzej vjerno prikazuje stan prosječne zagrebačke građanske obitelji 80-ih godina prošlog stoljeća i svi eksponenti mogu se "koristiti". Tako primjerice možete provozati fiću, pustiti ploču i uživati u krckanju na starom gramofonu, listati albume, pregledavati posuđe u kuhinji ili se upisati u knjigu gostiju  – i to na pisaćoj mašini! U ovom muzeju nema vodiča, konopaca, zaštitnog stakla ili slično. Glavna ideja je upravo ta pristupačnost i interakcija s posjetiteljima. Muzej starijim generacijama nudi lijepe uspomene iz mladosti skupljene u nekoliko kvadrata, a mlađe generacije mogu vidjeti kako je to izgledalo nekada, kada su njihovi roditelji bili klinci. Prekrasan vremeplov otvoren nedavno u Radićevoj ulici u Zagrebu.

 

        

 
    

 

 

 
 

 

  

 
VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI