VIDEO | Škole u Švedskoj neće imati učionice

  Privatna tvrtka Vittra, koja posjeduje školu, želi da se proces učenja odvija u svim kutovima zgrade, pa je umjesto zidova koji odvajaju učionice kreiran otvoreni prostor s različitim zonama.

  Prema informacijama objavljenima na službenim internetskim stranicama škole, u ovoj školi postoje samo pet zona za učenje.

  • Zona „PEĆINE” namijenjena je osamljivanju, koncentraciji i komunikaciji sa samim sobom.
  • Zona „LABORATORIJA” namijenjena je eksperimentiranju i praktičnom radu. Ovdje djeca, tijekom različitih aktivnosti, mogu istraživati boje, oblike i materijale. Štoviše, u laboratoriju se nalaze kolica na kojima možete prevoziti eksponate iz laboratorija po cijeloj zgradi.
  • Zona „PORED VATRE” namijenjena je radu u velikim i malim skupinama.
  • Zona „VODOPAD” mjesto je sastajanja i impulsa, ovdje je uvijek udobno i djeca uvijek očekuju mnogo različitih aktivnosti. Ovdje je moguće svratiti na minutu, a zatim krenuti dalje.
  • U zoni „ZA POKAZ” djeca mogu demonstrirati svoje uspjehe i otkrića, održati prezentaciju, naslikati sliku na zidu, prikazati film ili blog.

  Tvrtka Vittra Utbildning AB, u čijem je vlasništvu škola, osnovana je 1992. godine kao rezultat reforme obrazovnog sustava u Švedskoj. U Vittra školama nema ocjena niti nastave.

  Za svakog učenika postoji pojedinačni program. Istodobno, ovdje je školovanje besplatno. Tvrtka posjeduje već 27 škola u Švedskoj, kao i nekoliko škola u Norveškoj, Danskoj, Latviji i Estoniji. Uostalom, najbolje je vidjeti kako to izgleda u stvarnosti.  O tome svjedoči video.