Četvrtak, 30 svibnja, 2024
NaslovnicaIntervju s pobjednicima natječaja "Moj zavičaj u Europi, Europa u mom zavičaju"...
Array

Intervju s pobjednicima natječaja “Moj zavičaj u Europi, Europa u mom zavičaju” : “Definitivno jedno novo i prekrasno iskustvo”

Kako ste saznali za naš natjecaj?
Za natječaj smo saznali zahvaljujući Tomislavi Strsoglavec – našoj razrednici, koja je ujedno i stručna suradnica naše srednje škole. Ona nas je obavijestila da je na e-mail adresu naše škole stigao mail u kojem je opisan natječaj „Moj zavičaj u Europi, Europa u mom zavičaju“. Odmah nas je detaljnije upoznala sa samim natječajem i njegovim uvjetima.

Što vas je ponukalo da se prijavite?
Pa eto, zadovoljili smo već spomenute uvjete – punoljetnost i volju za rad. 
Oboje smo odmah bili spremni krenuti na posao jer smo otvoreni prema novim projektima i natječajima. Upravo nam se  ovaj naslov činio zanimljivim i istog smo dana odlučili da želimo sudjelovati i predstaviti ljudima ljepote našeg zavičaja, odnosno, naše Pregrade.

Kako je nastala ideja za video?
Ideje su se same nizale jedna za drugom, točnije, bilo ih je i previše pa smo neke trebali i izbaciti kako bismo uspjeli sastaviti smislenu priču u zadanom vremenu od 3 minute. Željeli smo obuhvatiti što više naših ljepota i zanimljivosti, kako bismo prikazali sve po malo – od prirode, životinja, dvoraca, muzeja… i time navesti druge ljude da saznaju malo više o Pregradi, a osim toga, i da dođu ovdje pa se u sve te ljepote uvjere i sami.

Kako je tekla produkcija video zapisa?

Sve ideje stavili smo na papir, okvirno smo napisali plan izgleda videa, a zatim i plan snimanja zamišljenih scena. Tad je došao red na realizaciju tih ideja pa smo izašli pred kameru i zamišljeno snimili. Slijedilo je i snimanje pozadinskih glasova, a za kraj je ostalo samo sve to zajedno uklopiti u cjelinu.

Koliko je trajala sama izrada samog videa i jeste li vi sami radili na njemu ili ste tražili pomoc nekog stručnijeg?
Sama izrada videa, zajedno sa skupljanjem svih ideja i završnim dogovorom, trajala je svega nekoliko dana. Radili smo zajedno i nadopunjavali se tijekom cijelog vremena. Upravo zbog toga, dobre atmosfere te podrške i motivacije koju nam je davala  naša razrednica, ovo nam nije bila muka, nego upravo suprotno – zabava. Pomoć su nam bili i naši prijatelji Hrvoje Šorša i Ivan Hlupić, koji su isto tako s veseljem pristupili ovome projektu te nam pomogli s boljom opremom i korištenjem iste.

Jeste li bili zadovoljni završnim proizvodom?
Iskreno, jako zadovoljni. Kad smo završili sa svim i trebali poslati video, doista smo sretno i sigurno to učinili. Bez obzira kakav ishod bio, znali smo da smo ostvarili jedan od naših ciljeva – ostavili smo iza sebe jedan lijep i pošten video.

Koja su bila vaša očekivanja (1.,2., ili neko drugo mjesto)?
Nismo baš očekivali pobjedu i prvo mjesto, ali naravno da smo se potajno nadali tome. Znali smo samo da ćemo pružiti sve od sebe i eto, stvari su se posložile – završili smo prvi i osvojili put u Bruxelles.

Jeste li ikome rekli za Vašu prijavu na naječaju i ako jeste, kakve su bile njihove reakcije?
Da, rekli smo svojima najbližima za prijavu na natječaj. Reagirali su pozitivno i motivirajuće. Roditelji su bili najveća podrška. Ne samo riječima, već su nam i pomogli, npr. oko prijevoza do mjesta snimanja i slično.

Kako je izgledao trenutak kada ste saznali da ste pobjednici?
Uf, trenutak iznenađenja. Trebalo nam je neko vrijeme da shvatimo da se to stvarno događa i da smo stvarno pobjedili, haha. 

Kako su tekle pripreme za Bruxelles?
Bili smo cijelo vrijeme u kontaktu s Vama, Udrugom srednjoškolaca Hrvatske te predstavnikom Filipom Markanovićem. Nakon svih skupljenih informacija, jedva smo čekali dan putovanja.

Kada je stigao dan putovanja, kakva je atnosfera bila?
Bili smo uzbuđeni u svakom pogledu. Bilo je to za nas prvo putovanje avionom i prvi posjet Bruxellesu, ovako velikom i bitnom gradu.

Kakav je bio tempo putovanja odnosno sto ste sve posjetili?
Prekrasno su nas prihvatili u Parlamentu, u uredu gospodina Davora Ive Stiera. Cijeli tim  izašao nam je u susret i toplo nas dočekao. Organizirali su nam razgled samog Parlamenta i grada, posjet muzejima, važnim građevinama i skulpturama… Vidjeli smo, čuli i naučili mnogo. Upravo zbog svega toga, koristimo priliku da se još jednom zahvalimo na svemu gospodinu Davoru Ivi Stieru, gospođi Luciji Prskalo te mladima Filipu, Andriji, Aleksu, Ivani i Karli.

Je li putovanje u Bruxelles bilo za Vas jedno novo iskustvo?
Definitivno jedno novo i prekrasno iskustvo. Od samog projekta, putovanja, posjeta i razgleda Bruxellesa i Parlamenta pa do druženja s dragim, već prije spomenutim ljudima. Sve do najmanjeg detalja ostaje nam u divnom sjećanju.

Kako biste opisali Bruxelles kao grad?
Ogroman, prekrasan, poslovan i užurban grad. Uspoređujući ga s našom dragom Pregradom, došli smo do podatka kako je broj zaposlenih u Palamentu približan broju stanovnika cijelog grada Pregrade. 

I za kraj, imate li što za poručiti srednjoškolcima kojima se može pružiti prilika kao i vama?
Željeli bismo poručiti kako je ovo bilo jedno prekrasno iskustvo za nas koje će nam ostati u sjećanju cijeli život. Ujedno, ovo nam je  jedna velika motivacija za dalje – za školovanje, sudjelovanje u novim natječajima i sličnim stvarima. Nadamo se da će naši divni dojmovi biti dodatna motivacija i vama, dragi srednjoškolci. Pratite stranice Udruge srednjoškolaca Hrvatske, budite otvoreni prema natječajima i okušajte se u novim izazovima. 

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI