Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaKada bi me pitali o maturi
Array

Kada bi me pitali o maturi

Pratim izjave maturanata u raznoraznim grupama i maturantskim stranicama iz kojih se, kao i svake godine, može vidjeti kako su učenici ogorčeni 'ovogodišnjom maturom'. Pretpostavljam da kada netko napiše ovogodišnjom, on je svjestan da takva matura nikada nije prije postojala niti će postojati. Stoga je nerealno očekivati da će ispit biti 'lagan' ili 'težak' kao prethodni. Sam je ispit spoj sve materije iz srednje škole, međutim, za razliku od srednje škole, na njemu se mora logički i kreativno razmišljati. 

Možda će nekom zvučati fantastično, ali matura ne samo da potiče kreativnost i logičko zaključivanje, nego je primjer kako bi kompletan srednjoškolski sustav u Hrvatskoj trebao izgledati. Zamislite na trenutak kada bi svi ispiti bili fokusirani na vaše 'tumačenje teksta', primjenu formula i jednadžbi na realne probleme, govorne vještine itd. Vjerujem da biste se u tren oka odrekli ove trenutne matrice bubanja, reprodukcije, spavanja i ponavljanja istog postupka za školstvo koje nas priprema da život živimo dostojanstveno.

Kad bi me pitali

Kada se čuju, a čuju se svake godine, poklici za ukidanjem mature, samo se zapitajte dva pitanja, što dobivamo s maturom i kako bi sustav izgledao da nema mature.

Prije svega matura nam daje potvrdu o završenom srednjoškolskom obrazovanju, ali nam daje i u cijeloj državi ujednačen rezultat znanja pojedinaca. Važno je imati standardizirani ispit upravo zbog odgovora na drugo pitanje. Kada ne bi bilo mature na nacionalnoj razini, svaka bi škola i gimnazija imala svoju školsku maturu, ne bi postojao ispit za koji možemo reći da vrijedi jednako u cijeloj Hrvatskoj. Kako bi onda fakulteti mogli kvalitetno rangirati učenike po njihovom znanju? Hm, pa pomoću prijemnih. Nevjerojatno je čitati kako ih neki učenici zazivaju, a nadasve nemaju pojma što zazivaju. 

Maturant je prijavio deset fakulteta, reći ćemo pravo ZG, ST, RI i OS, isto tako ekonomiju i još neka dva fakulteta u Zagrebu. Unutar dva tjedna od završetka srednje škole, neka bude mjesec dana, on je dužan pristupiti prijemnim ispitima za odabrane fakultete. Izuzevši činjenicu što bi putovanje po ovim gradovima velikom broju naših obitelji izazvalo izniman trošak, samo zamislite stres dok se putuje, umor… Ima dosta toga što je sa starim sustavom bilo iritantno, uz ove probleme, korupcija po srednjim školama i inflacija petica bila je vidljiva iz svemira. Žalosno, ali tako je bilo. 

Državna matura ujednačila je teren, dala ista pravila za sve (to je ona 'sveta' jednakost), ukinula prijemne i zatukla korupciju u srednjim školama. Da ne spominjem koliko je profesorima lakše jer ih više ne zivkaju roditelji kako bi navukli ocjene.

Što će biti nakon mature

No kada već za petnaestak dana saznate rezultate, iz udobnosti vlastitog doma vidite kako upadate na nekoliko fakulteta koje ste odabrali, a 'strašna matura' bude iza vas, tada kreće vaša velika studentska avantura. Osobno vam garantiram da neovisno o studiju i gradu u kojemu ga upišete, molit ćete Boga da barem jedan ispit po godini, a nekima na studiju, bude baš kao matura. Napisao sam da vam garantiram i stojim iza toga, većina će studenta ovu moju izjavu potvrditi, znam da ima onih među vama koji je sada nećete prihvatiti, ali to je u redu, još niste iskusili čari rada s Hrvatskom akademskom zajednicom.

Stoga drage učenice i učenici, maturantice i maturanti, kolegice i kolege, udahnite i izdahnite jer ćete za samo nekoliko mjeseci na ovo iskustvo gledati s novopronađenom zrelošću.

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI