Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaUSRED: I dalje ćemo biti glas srednjoškolaca i inicijatori promjena u obrazovanju
Array

USRED: I dalje ćemo biti glas srednjoškolaca i inicijatori promjena u obrazovanju

Podsjetimo, bili smo inicijatori promjena u komunikaciji resornog ministarstva i učenika te njihovog odnosa prema Nacionalnom vijeću učenika Republike Hrvatske, stoga smo povodom Međunarodnog dana srednjoškolaca, 17. studenog, pokrenuli inicijativu "Pošalji pismo ministru!" te i sami uputili pismo s ključnih 12 točaka koje smo prepoznali kao najvažnije.

Povodom Međunarodnog dana srednjoškolaca, učenici organizirali akciju slanja pisama ministru

Povodom Dana srednjoškolaca Udruga srednjoškolaca organizirala je zanimljivu akciju kojom ministru žele ukazati na sve probleme koji ih muče.

Srednjoškolci pisali ministru – žele sudjelovati u odlukama o obrazovanju

Autor: Sunčica Findak/T.V. Međunarodni je dan srednjoškolaca. Zato su i smatrali da je to odlična prilika da progovore o položaju srednjoškolaca u našem društvu. Poslali su pismo ministru – žele sudjelovati u odlukama o obrazovanju. Udruga srednjoškolaca izabrala je originalan način kako bi skrenula pozornost na probleme koji ih muče. 

Pošalji pismo ministru! – Studentski.hr

Prilika koju ne smiješ propustiti ako želiš promjene u hrvatskom obrazovnom sustavu! Pošalji pismo ministru!

Stavili smo fokus na položaj srednjoškolaca u današnjem društvu te pokazali da učenici žele, mogu i trebaju biti kokreatori odluka u obrazovanju, kao što i jamči Članak 2. Deklaracije o pravima srednjoškolaca, izjavila je Tatjana Matić, predsjednica Udruge srednjoškolaca Hrvatske i maturantica koprivničke Gimnazije Fran Galović  

Zatim, oglašavali smo se i na pitanja što mladima treba kako bi ostali u Hrvatskoj i naglašavali kako je potrebno da mladi steknu povjerenje u sustav, da ih se cijeni i da i sami sudjeluju u kreiranju strategija i odluka koje se tiču njih samih.

Što mladi trebaju kako ne bi spakirali kufere

Autor: Sunčica Findak/HRT Sve češće govorimo kako mladi iz Hrvatske odlaze, premda točan broj ne znamo. Dakle, Hrvatska ih besplatno školuje za rad u drugim državama. Mladima prije svega smeta korupcija u društvu, zapošljavanje preko veze, osjećaju se prevareno pa neki spremaju kufere.

 Mi smo oni o kojima se priča, mi smo oni za koje se kroji obrazovna politika te se zalažemo za to da u njezinom kreiranju trebaju sudjelovati i sami učenici – višegodinje je načelo Udruge srednjoškolaca Hrvatske.

NoviList / Novi list

Daleke 1995. godine Ljilja Vokić, tadašnja ministrica prosvjete, maštajući o 9-godišnjoj osnovnoj školi po uzoru na austrijski model, uvela je godinu dana obavezne predškole. Prema njenom Zakonu o predškolskom odgoju, sva su djeca morala proći predškolu u dječjem vrtiću, a tamo gdje nema vrtića godinu predškole trebala je organizirati najbliža osnovna škola.

Vizija naše Udruge umreženi su i društveno aktivni srednjoškolci koji zagovaraju viši standard obrazovanja i kvalitetniji položaj srednjoškolaca u zajednici. Upravo na njoj temeljimo svoje aktivnosti od početka djelovanja jer vjerujemo da se učenici mogu organizirati, ujediniti i izboriti za svoja prava, a njihov se glas mora čuti.

Koliko se čuje glas učenika?

Autor: Petra Očić/ELS/HRT Smanjenje broja obveznih predmeta, više izbornih, autonomija nastavnika u kreiranju nastavnog sata, promjene u ocjenjivanju, samo su neke od novosti koje bi trebala donijeti nova reforma hrvatskoga školstva. Teška školska torba, veliki broj predmeta, previše teorije, nedostatak praktičnog znanja, samo su neke od boljki našega školskog sustava, kaže Tea Rendulić, učenica trećeg razreda zagrebačke XIII.

HRT školstvo i znanost

Nakon šoka zbog odgađanja pisanja ispita iz hrvatskog jezika – maturanti su ogorčeni, a i djelatnici Nacionalnog centra jer se sve komplicira. Naime, pisanje testa prebačeno je na 28. lipnja, kada…

Osim toga, predlagali smo i kako bi trebala izgledati reforma školstva. Naše izjave mogli ste pročitati i čuti na nekoliko nacionalnih i lokalnih tiskanih i online medija te lokalnih radio postaja. Upravo zaključak specijalne emisije o školstvu "Ima li što novo?!", gdje su se tražili odgovori na pitanja kada možemo očekivati novu reformu školstva, hoće li se učitelji s novom ministricom znanosti i obrazovanja izboriti za bolji status i materijalni položaj te hoće li i učenici sudjelovati u izradi obrazovanja po svojoj mjeri, bio je nužnost konsenzusa svih po pitanju obrazovanja, što je posebice istaknula Tatjana Matić, predsjednica Udruge srednjoškolaca Hrvatske. Emisiju možete pogledati na sljedećoj poveznici.

HRT školstvo i znanost

U posebnoj informativnoj emisiji " Što ima novo" tražili su se odgovori na pitanja: kad možemo očekivati novu reformu školstva, hoće li se učitelji s novom ministricom znanosti i obrazovanja…

Udruga srednjoškolaca Hrvatske zahvaljuje portalu srednja.hr što su prepoznali ideje koje promoviramo i što su se svojom novom inicijativom "Prvi politički obrazovni #konsenzus u Hrvatskoj" nadovezali na višegodišnje zagovaranje participacije učenika u kreiranju strategija i sadržaja koji se tiču njih samih.

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI