Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaKako izgleda državna matura u susjednim državama?
Array

Kako izgleda državna matura u susjednim državama?

Jesi li se ikada zapitao kako izgleda državna matura kod naših susjeda tj. u Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji ili pak u Bosni i Hercegovini? Ako te zanima ovo je pravi članak za tebe.

Kontaktirali smo sestrinske organizacije u Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Evo što smo saznali:

SRBIJA:

U Srbiji još uvijek nije uvedena državna matura. Najavljuje se za 2019. godinu. Ondje učenici nakon završenog četvrtog razreda srednje škole polažu opću, stručnu ili umjetničku maturu. 

Općom maturom provjerava se usvojenost općih standarda postignuća nakon završenog srednjeg općeg obrazovanja i odgoja u gimnaziji. Opća matura se sastoji iz polaganja tri ispita. Svi učenici polažu ispit iz srpskog jezika i književnosti, gdje im je zadatak napisati sastav na određenu slobodnu temu ili temu iz književnosti. Drugi ispit koji učenici polažu je matematika ili engleski, gdje učenik koji izabere matematiku polaže ispit na kojemu riješava zadatke iz matematike, a učenik koji polaže engleski ima zadatak prevesti tekst na srpski jezik. Treći predmet učenici biraju sami i onda izrađuju maturalni rad na neku od tema izabranog predmeta, koji usmeno brane ispred komisije sastavljene od profesora te škole. 

Završnim ispitom srednjeg stručnog obrazovanja i odgoja provjerava se stečenost kompetencija definiranih standardom kvalifikacije za obavljanje poslova odgovorajućeg zanimanja, dok se završnim ispitom srednjeg umjetničkog obrazovanja i odgoja provjerava stečenost kompetencija i sklonosti ka odgovarajućim umjetnostima. Svaka stručna ili umjetnička škola ima svoj program ispita za polaganje završne mature, ali sve mature se sastoje iz opće mature plus ispita iz predmeta, na kojima je potrebno steći određene kompetencije pohađanjem stručne ili umjetničke škole.

Najbitnije je spomenuti da učenici u Srbiji nemaju iste maturalne ispite, nego se oni razlikuju od škole do škole.

POTREBNO DOVRŠITI!

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI