Utorak, 16 srpnja, 2024
Array

STRES!

 Svakodnevno se susrećemo sa stresom. Toliko se nastanio u životu mladog, urbanog čovjeka da je gotovo nemoguće zamisliti dan bez njega. Naše vrijeme u školi bi trebalo predstavljati kvalitetnu edukaciju, put u samootkrivanje svoje svijesti (i izdržljivosti) , ali i uostalom samonapredovanja. Zbog toga su često radni dani ispunjeni „stresom“. Taj pritisak dolazi od vršnjaka, profesora, roditelja, testova, pa čak i domaće zadaće (prepisancija zadaće!).

      Sukobljavanje sa stresom zna biti teško, reakcije na njega se razlikuju od čovjeka do čovjeka. I pritom ne govorim samo o znojnim dlanovima, ubrzanom dahu i snažnom lupanju srca. Negativan stres sa sobom često donosi i snažne glavobolje, mučninu (svi smo mi barem jednom osjetili želučane problem pri odgovaranju za koje nismo niti „takli“ knjigu) ,ali i psihičke probleme. Veće količine društvenog pritiska mogu uzrokovati  nesanicu, strah, nezainteresiranost, unutarnji nemir, agresivnost i najgore od svega povlačenje u sebe.

 Međutim ,stres je samo stvar naše psihe i prema tome za njega ima lijek.

1. Pozitivan stres
Sad se sigurno pitate kakav je to pozitivan stres. Zar to uopće postoji?!? Naravno, i vrlo je jednostavno okrenuti negativan stres u pozitivan u školi. Imaš seminar iz biologije koji moraš prezentirati razredu,a čovjek prije tebe u imeniku je upravo prozvan. Trema te pere na najjače i misliš da će ti srce iskočiti svaki tren iz grudi. Aha,poznato. U toj situaciji je najbolje iskoristiti tu tjelesnu napetost i uzbuđenje, te se našaliti na svoj račun. Tako da sljedeći put kad izlazite pred razred samo nabacite neku šalu . Osim što će to ispasti simpatično profesorima (budimo realni svi oni vole da nas je tu i tamo trta), ostatak razreda će umirati od smijeha paće i vama biti lakše. Ipak #samozezanje.

2. Sportiva, pozitiva
Sigurno ste negdje čuli onaj poznati slogan „Zdravo tijelo, zdrav duh“. Ima nešto u tome. Svaki put kada imate osjećaj da se želite preseliti na sjever Afrike jer više ne možete podnijeti stres, uzmite sat vremena i ispušite se. Udarajte boksačku vreću, idite trčati ili samo nabijajte pingpong lopticom u zid (samo pazite da vam se ne odbije u čelo, od poprilično inteligentinih ljudi sam vidjela taj idiotizam). Tjelovježba pomaže u obračunu sa stresom , a i ispušta hormone sreće tako da ćete poslije biti i zadovoljni. Dodatan plus.

3. Racionalnost
Ponekad stvari koje su nam donijele negativna iskustva imaju pozitivne elemente. Niti jedan problem nije nerješiv. Pokušajte sjesti, smiriti se i tada analizirati problem. Vrlo često u trenutku mentalne iscrpljenosti uzrokovane stresom od sasvim malog problema napravimo ogromni. Kroz racinalno razmišljanje često možemo uvidjeti da se neki problemi mogu izbjeći, riješiti sami od sebe,a nerijetko i da ne postoje.

4. Naučite reći NE
Često sam znala upadati u gomilu obaveza koje su sa sobom donosile ogromne količine problema,a s time i stresa, samo zato što nisam znala reći ne. Zauzmite se za sebe i izborite svoje stavove. Pri tome ne mislim da kažete roditeljima da nešto neće učiniti za njih samo zato što imate dejt s nekom curom. Mislim na situacije za koje smatrate da vam neće pomoći u ostvarenju vaših želja i snova.
5.Napravite pauzu (možete uzeti i Snickers)
Imate zaista užurban dan i jednostavno ne stigne naučiti te skripte iz kemije, napisati seminar za hrvatski,a sigurno ne i stići na zbor. Ponekad se toliko zatrpamo obavezama da zaboravimo uzeti pauzu i trenutak dana odvoijiti za sebe. Presijecite dan nečim što vas veseli. Najdraža pjesma, čokoladica ili kratak razgovor s prijateljicom ima velik učinak na smirenje u stresnoj situaciji.

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI