Četvrtak, 30 svibnja, 2024
NaslovnicaKako je nastao čips
Array

Kako je nastao čips

Priča o čipsu, omiljenim tankim, hrskavo prženim listićima krumpira započela je 24. kolovoza 1853. u otmjenom hotelu romantičnog imena Moon-Lake Lodge u Saratoga Springsu u državi New York u SAD-u. Naravno, kako to obično biva,  čips je svjetlo dana ugledao sasvim slučajno, a glavni i odgovorni krivici za njegovo rođenje bili su maštoviti šef kuhinje, Indijanac George Crum i jedan od najbogatijih Amerikanaca, industrijalac Cornelius Vanderbilt. Sve se dogodilo nakon što je razmaženi bogataš drugi put zaredom vratio,  po vlastitom ukusu,  suviše debelo narezane french-fried krumpire, a ponosni se i osvetoljubivi kuhar odlučio osvetiti bogatom zanovijetalu, nevjerojatno tanko narezanim i prženim ploškama krumpira koje se nisu mogle jesti vilicom i nožem, nego samo prstima. No, na kuharevo iznenađenje, umjesto svađom, podvala je završila filmskim happy endom, odnosno, umjesto da poludi, Vanderbilt se već na prvi zalogaj oduševio hrskavim krumpirićima. Kako su se potom hrskavi krumpiri svidjeli redom svima koji su ih probali, novo se jelo ubrzo našlo na hotelskom jelovniku pod nazivom "Saratoga chips".

No, da sve ne bi bilo tako jednostavno, jasno i dokumentirano, postoji i druga verzija priče prema kojoj izvorni autor čipsa nije Crum već njegova sestra kojoj je igrom slučaja pala ploška krumpira u vruću mast pa je slavni kuhar,  u želji da se osveti Vanderbiltu, servirao jelo koje je već jeo kod kuće.

Iako je čips postao popularan i već se od 1895.  prodavao u trgovinama, industrijsku proizvodnju omiljene grickalice započeo je 1932. Herman Lay,  izumitelj stroja za guljenje krumpira. Sasvim sigurno pojavi tvornički spremljenog čipsa svojim je izumom pridonijela i jedna žena, Laura Scudder,  koja je 1926.  osmislila vrećice koje su čuvale svježinu upakirane namirnice.

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI