Četvrtak, 30 svibnja, 2024
NaslovnicaKako najbolje provesti zadnju godinu u srednjoj
Array

Kako najbolje provesti zadnju godinu u srednjoj

Nova je školska godina već počela, a samim time i novopečene maturante dočekala su pitanja poput „Kamo nakon srednje škole?“ i „Jesi li počeo s pripremama za maturu?“. I, da ne zaboravim već izlizanu rečenicu: „Nikad ti neće biti tako dobro kao u srednjoj, kad bih se barem ja mogao vratiti u školske klupe.“

…a vi nemate pojma kuda sa sobom, bez volje za učenje i fraza 'najboljeg razdoblja u životu' vam se trenutno i ne čini baš toliko istinitom.

Sada, nakon godinu dana, kada sam upisala faks i samo me 3 tjedna dijele od početka ostatka mog života, osvrćem se na proteklu godinu i vrijeme provedeno s ljudima koje neću tako skoro vidjeti.

Za početak, obećavat ćete ljudima da ćete se stalno družiti i ostati u kontaktu, ići na kave barem jednom mjesečno kad ste u gradu… Nećete. Velik dio vas neće uspjeti upisati željeni fakultet, neki ga uopće neće, dok će se neki razasuti po svim dijelovima Lijepe Naše i izvan nje. Prijatelje s kojima ste dijelili 4 godine svog života, sada ćete viđati samo za praznike, i to u izlascima.

Nadalje, vrlo ste uznemireni zbog mature i mislite da već zaostajete s pripremama. Ne zaostajete. U mom slučaju, nadobudno sam počela listati knjige prošlih razreda već u listopadu. Što se dogodilo? Zaboravila sam. Sve. U ožujku sam se jedva mogla prisjetiti 65% prošlog gradiva. Matura je standardizirani ispit za koji je dovoljno proći ispitni katalog i upoznati se s onim što se od vas očekuje, a zatim takve tipove zadataka proći kroz već provedene ispite.

Fakultet. Pa, čast izuzecima koji od malih nogu znaju što upisati i što biti u životu. Ja nisam bila jedna od njih i tek sam u veljači sa sigurnošću mogla odabrati prioritet na postani-student.hr

U zaključku, ne morate imati sve odgovore na sva pitanja, slušajte sebe i slijedite put svojih očekivanja. Nemojte se osjećati beskorisno, ako isprve ne uspijete u svom naumu ili niste dosljedni tuđim očekivanjima. Uživajte u zadnjoj godini bez 'odraslih' obaveza, u kojoj ćete definitivno imati vremena na pretek, bilo za prijatelje ili za učenje. Pokažite se i dokažite u najboljem svjetlu, rado ćete se prisjećati profesora, a s nekima se družiti i nakon srednje škole.

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI