Četvrtak, 13 lipnja, 2024
NaslovnicaKako prevladati dosadu
Array

Kako prevladati dosadu

Jeste li se ikada osjećali kao da vam je dosadno? Ne znate kako ubiti vrijeme? Iako znate da imate ogroman broj testova i da je stiska s vremenom , svejedno se osjećate dosadno. Mislim tko bi još krenuo učiti par dana ranije za neki test,kad se sve to može naštrebati noć unaprijed (ili jutro, blažene popodnevne smjene i spavanje do kasno).

Postoji jedna zanimljiva teorija o dosadi, i tome zašto se čovjek uopće osjeća dosadno u današnje vrijeme. Naime stopa dosade kod ljudi je porasla s porastom razvoja tehnologije. Što je zapravo neobično ako uzmemo u obzir da je sva moderna tehnologija osmišljena upravo da spriječi jedno- dosadu. Kroz svu slavu laptopa, računala i ostalih gadgeta počeli smo asocirati „živjeti“ s „raditi“ što zvuči pomalo smiješno. Jer ipak smo mi Hrvati , poznati po ispijanju kava i beskonačnom  ljenčarenju te upijanju zraka sunca čak i ako ga nema . Međutim, istina je da se na globalnoj razini zapravo svi mi hranimo zabavom, a u nedostatku iste osjećamo neproduktivnost jer zapravo svaka radnja ,čak i ona nama trpka, donosi zabavu na nekoj podsvjesnoj razini.

Pa što je onda uopće ta dosada i kako ju spriječiti?

Dosada je zapravo želja za nekom radnjom ili senzorskom stimulacijom. Iako toga zapravo nismo svjesni, dosada u nama stvara stres i anksioznost što dovodi do frustracija i nestvarne depre na koju se svi izvlačimo upijajući ponašanje naših roditelja. Često emocionalne vrste i to usmjerene same na sebe.
Ako razmišljate o vremenima kada vam je bilo uistinu dosadno (nije bilo toliko testova, i profesori nisu vršili toliki pritisak jer je gotovo kraj polugodišta) , to se događalo jer zapravo niste imali što činiti sami sa sobom. Nije vam se dalo učiti, a niti gledati istu seriju po dvadeset i treći put. Jednostavno ste bili neodlučni o tome kako provesti svoje vrijeme. Upravo ta neodlučnost igra veliku ulogu u dosadi. Međutim ako samo promislite želite li nanovo svoj dan potratiti ili ga ovaj put želite provesti radeći stvari u kojima uživate i od kojih možete benificirati, biti će vam poprilično teško ostati dosadnim.
Prema tome, najvažnija stvar kod dosade je ostati fokusiranim na ono što zaista želite.

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI