Utorak, 28 svibnja, 2024
NaslovnicaKako se uklopiti u srednju školu
Array

Kako se uklopiti u srednju školu

 Srednja uopće nije takav bauk kao što se često čuje iz pretjeranih priča starijih prijatelja, a ponekad čak i roditelja! Vidjet ćete da ćete se lako prilagoditi budete li organizirani i dobro upućeni, a vrijeme će vrlo brzo proletjeti. Na kraju godine bit ćete već iskusni srednjoškolci koji će ove savjete prenositi idućoj generaciji prvih razreda.

Pripremite se za ozbiljniji rad nego u osnovnoj
Srednjoškolsko obrazovanje
veoma je  važno razdoblje u životu mladih, a time i teže. Morat ćete se pripremiti na to da ćete više sati dnevno posvećivati učenju nego prije, ali ne brinite – ukoliko ste stekli kvalitetne radne navike u osnovnoj školi, srednja neće predstavljati nikakav problem. Budući da gradiva za učenje i zadaće za pisanje u svakom slučaju ima više nego u osnovnoj, nemojte se iznenaditi ukoliko vas dočeka poneka zahtjevnija zadaća iz matematike ili više stranica lektire iz hrvatskog nego što ste očekivali.

Pitajte starije za savjet
Poznajete li nekoga iz starijih generacija u svojoj školi, obratite mu se za savjet. Pitajte ih za specifične stvari koje je dobro znati vezane uz pojedine predmete ili profesore. Možete ih i zamoliti za njihove stare bilježnice ili kupiti knjige od njih ukoliko im više ne trebaju, svi će vam materijali dobro doći.

Organizirajte vrijeme
Vremenski rasporedite obveze kako biste imali vremena i za slobodne aktivnosti i za učenje. Ta je ravnoteža izrazito važna – nije dobro neprestano bježati od knjige jer se onda nagomilaju loše ocjene, ali nije dobro ni cijele dane sjediti nad njom jer ćete se zasititi i umoriti. Također, NIKAKO si nemojte dopustiti da ne ponavljate lekcije redovito. Tada vam se gradivo za ispit nakupi pa morate dan prije satima prolaziti kroz npr. cjelokupnu višestoljetnu povijest Rimskog Carstva. To je loše ne samo zato što je naporno i užasno iscrpljujuće, nego je i vrlo teško u tako kratkom vremenskom periodu zapamtiti ogromnu količinu podataka koja se od vas traži. Radije jednom ili dvaput tjedno ponovite određenu lekciju kako biste lakše svladali gradivo. Ovo se osobito odnosi na predmete kao što su povijest i latinski jezik (naravno, ako ih imate uključene u programu smjera koji ste upisali) jer oni nažalost iziskuju mnogo štrebanja napamet.

Ponavljajte i vježbajte kod kuće
U srednjoj se gradivo na satu manje ponavlja i vježba nego u osnovnoj. Oni koji su navikli da ne moraju toliko učiti kod kuće jer će „ionako sve to ponoviti na satu“ morat će se odučiti od toga. Na nastavi se nastoji obraditi što više gradiva budući da ga ima puno i da je zahtjevnije, tako da se na svakom novom satu obično radi nova lekcija, a ponavlja se najčešće samo jedan školski sat prije ispita. Zato je potrebno što češće zaviriti u knjigu kod kuće. Time se i stječe navika da se samostalno uči i priprema za ispite i usmena odgovaranja.

Istražite školu
Prvih nekoliko tjedana vjerojatno ćete biti pomalo izgubljeni u prostoru, zato pronađite plan škole i dobro ga proučite (možete ga i isprintati pa imati u torbi ukoliko se bojite da nećete znati pronaći određenu učionicu ili prostoriju). Za pomoć se možete obratiti i starijim generacijama, samo pazite koga pitate jer uvijek ima nestašnih duša koje će vas namjerno poslati u krivom smjeru – to se već ustalilo kao tradicija u većini škola…:) 

Javite se za dodatne radove kako biste poboljšali ocjene
Referati, projekti, prezentacije i istraživački radovi
sjajan su način za dobivanje dobrih ocjena. Ako vam je u nekom predmetu pao prosjek, javite se za nešto od navedenog i potrudite se kako biste to što bolje izradili. U svakom je slučaju lakše i zabavnije nego ispiti i usmeno odgovaranje!

Slušajte i pratite profesore kako biste se dobro upoznali s time što traže od vas
Svaki profesor ima svoj jedinstveni način rada, predavanja i ocjenjivanja. Neki su nepobitno stroži i zahtjevniji od ostalih, ali to ne znači da kod njih ne možete imati dobre ocjene.  Samo treba znati što traže od učenika i kakav sustav ocjenjivanja provode. Isto je s njihovim predavanjima – neki dodatno naglase što se mora zabilježiti i što će zasigurno biti u testu, ali neki ne. Vođenje bilješki zato je veoma bitno – u srednjoj će vam profesori mnogo manje diktirati što morate zapisati u bilježnice pa sami odlučujete hoćete li zabilježiti određene informacije ili ne. Neki vam profesori možda neće biti po volji, ali prilagodite li im se i  naučite se pripremiti za ono što traže od vas, nećete imati problema.

Nastojte ostaviti dobar dojam na novi razred
Važno je potruditi se kako biste odmah na početku ostavili dobar dojam. Budite pozitivni, pokažite svima u novoj ekipi da ste voljni pomoći im, razgovarati s njima i uspostaviti dobre odnose. Ako ste sami i ne poznajete nikoga, nemojte se odvajati i čekati da vam netko priđe – pridružite se nekome, postavite par uobičajenih pitanja i započnite razgovor. Možete i sjesti pored nekoga tko je također sam. Uvijek se morate sjetiti da niste jedini kome je sve ovo novo i strano. Bit će vam lakše shvatite li da su i drugi pomalo nervozni.  Međutim, nemojte biti previše glasni i napadni, šefovati drugima ili govoriti u ime razreda kad se to od vas ne traži – nitko ne voli nametljivce, a pogotovo ne na samom početku kad ste još praktički stranci!

Pomozite usamljenima da se uklope
Naglasili smo da nije dobro sjediti sam i čekati da vam netko priđe, ali uvijek ima pojedinaca kojima komunikacija s vršnjacima predstavlja ozbiljan problem. Ukoliko vidite da netko u razredu nema nikoga s kim bi se družio/la, pristupite mu/joj i započnite razgovor. Budite strpljivi, možda neće isprva biti veoma pričljivi, ali pokažete li znakove dobre volje, sigurno će se s vremenom otvoriti i bit će mu/joj drago što se želite družiti.

Ne grupirajte se
Najgore što se u jednom razredu može dogoditi je da se unutar njege stvore grupice. Prirodno je da će svatko pronaći jednu ili više osoba koje mu najviše odgovaraju, ali to ne znači da morate ignorirati ostale ili još gore, loše se odnositi prema njima i odbacivati ih. U takvom će se slučaju neki osjećati vrlo loše u vlastitom razredu. Ukoliko ima netko tko vam stvarno ide na jetra ili se ponaša bezobrazno, pokušajte ga izbjegavati, ali nikad se ne upuštajte u svađe. Vi ste jedna mala obitelj koja će zajedno provesti četiri godine, prolaziti kroz prekrasna, ali i problematična razdoblja i muku mučiti oko ocjena, predmeta i profesora – budite u toj slatkoj muci zajedno!

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI