Četvrtak, 13 lipnja, 2024
NaslovnicaKako te oblikuju vlastite misli
Array

Kako te oblikuju vlastite misli

Svi smo se bezbroj puta našli u situaciji kada nam ništa ne ide od ruke,  kada se osjećamo bezvoljno i ne znamo što  bismo sa sobom. Istražili smo kako pronaći izlaz iz takvog stanja i zašto je važno pozitivno razmišljati. Pritom ne mislim da svijet moramo promatrati kroz ružičaste naočale i zabijati glavu u pijesak pred problemima, već uvijek pred sobom imati neki jasan cilj kojem težimo i naučiti kako doći do njega koristeći svoje sposobnosti i kreativnost.

Naš način razmišljanja čista je stvar navike. Ako se cijelo vrijeme samo žalimo i ne činimo ništa kako bismo promijenili sebe i svoju okolinu na bolje, pesimističan pogled na život postaje naša svakodnevica. Tako povećavamo i stres, koji  nas sputava u svakodnevnim aktivnostima, ali i loše utječe na naše zdravlje. Zar je stvarno bilo tako teško ispraviti onu jedinicu iz matematike?

 Jedan je od načina smanjivanja stresa i pozitivno razmišljanje. Kako smo već ustvrdili da je to navika, može se i naučiti. Teško je, ali se isplati.

Koliko nam dnevno misli prođe kroz glavu? Prilično mnogo. Od toga, većina ih je na podsvjesnoj razini, a tek manji dio na svjesnoj, što nam potvrđuje da nam misli doslovno lete kroz glavu. Zar ćeš stvarno dopustiti da ti pokvari dan i stavi kiseo osmijeh na lice , npr. pomisao na dečka koji ti se nije javio ili loša ocjena?

Koje su prednosti pozitivnog razmišljanja? Razvija se kreativnost i poboljšava se koncentracija, a to je dobro znati kada se trebate izvući s odgovaranja lektire; bolje snalaženje u društvenim situacijama, manja sklonost ovisnostima (cigaretama, alkoholu, drogi…) – zdravlje je najbitnije, zar ne? ; jači imunitet, smanjena mogućnost depresije i pojave anksioznosti, produljeni životni vijek…

Sada, kada znamo koje su prednosti pozitive, saznajmo kako to i primijeniti.  Dovoljna su 3 koraka koja vam mogu promijeniti život:

  1. Prepoznajte negativne misli
  2. Zamijenite negativne misli pozitivnima
  3. Činite to svaki dan

Ne znate razmišljate li negativno?  Odgovorite na ova pitanja i saznajte! Preuveličavate događaje? Tražite svemu neku manu? Sami sebe okrivljujete za sve? Sve je crno-bijelo (za vas ne postoji sredina, sve je ili-ili, zašto ne bi bilo i-i?) ? Ako ste se pronašli u nekom od ovih pitanja, imate tendenciju prema negativnim mislima.

Zašto je tako teško biti optimist i kako to uspijeva optimistima?  Polako. Do cilja se stiže postepeno.

Primijenite ove korake:  smijte se ( uvijek izgledate simpatičnije, a možda se netko i zaljubi u baš vaš smiješak), provjeravajte misli, ne dajte negativi prostora; bavite se fizičkom aktivnošću, okružite se pozitivnim ljudima, sami sebe doživljavajte pozitivno.

Ovo su neki od načina kako negativne misli pretvoriti u pozitivne:  ono što nikada niste radili, shvatite  kao priliku za upoznavanje nečeg novog;  ono što smatrate preteškim, shvatite kao izazov;  ono što smatrate da ne može i neće funkcionirati, shvatite kao zabavu.

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI