Nedjelja, 16 lipnja, 2024
NaslovnicaKAKO USPJEŠNO (NA)UČITI?
Array

KAKO USPJEŠNO (NA)UČITI?

Od početka nove školske godine dijeli nas točno 5 dana. Ako ste i vi uzbuđeni  ovom  spoznajom  jednako koliko i ja, znači da smo u istom problemu. Ljetni praznici ove godine su bili gotovo sve osim ljetni što me još više rastužuje. Nažalost, još uvijek nije izmišljen stroj za putovanje u vremenu,  vremokret je zaglavio u Hogwartsu i zato nam nema druge nego pomiriti se s činjenicom: škola je pred vratima. Prva stvar koju vežemo uz školu je učenje, a danas govorimo o tome kako lakše, brže i efikasnije učiti.

U svemu što činimo najvažnije je biti dobro organiziran,pa ćemo krenuti od toga.

JUTARNJA SMJENA

Kad ste u jutarnjoj smjeni i pogotovo ako vrlo rano ustajete, najbolje je da sve pripremite dan prije. Uključujući zadaću, knjige, pribor, odjeću pa čak i doručak. Za dobar početak dana vrlo je važno doručkovati jer nam hrana koju pojedemo pomaže pri koncentraciji, a organizam ima dovoljno snage za cjelodnevno funkcioniranje. Ako ste sve potrebne radnje učinili dan prije, nećete se morati ranije ustajati, žuriti i samim time bit ćete bolje raspoloženi. Pri spremanju za školu, preporučujem i slušanje omiljene glazbe jer ona potiče dobro raspoloženje koje vam treba za dug i naporan dan u školi.

Kad se vratite iz škole, za početak ponovno jedite, jer dokazano je kako hrana zaista pomaže pri učenju (a i nećete imati smetnje radi gladi ili primamljivih fotografija u udžbenicima). Nakon toga se posvetite zadaćama i učenju za sljedeći dan. Moj savjet je da jednostavnije zadaće radite dan prije škole jer ćete se tako više sjećati, a one zahtjevnije počnite raditi nekoliko dana ranije ili za vikend kad imate više vremena. Naravno, vrlo je poželjno da barem prelistate i ono što ste u školi radili taj dan jer ćete tako bolje zapamtiti što se učilo.

Nakon što obavite sve poslove u vezi škole i učenja, ostatak dana posvetite sebi i svojim osobnim zanimacijama, hobijima, ali nemojte zaboraviti ponuditi svoju pomoć roditeljima ukoliko je potrebna.

SAVJET PLUS: Pokušajte svaku noć spavati najmanje 8 sati jer je upravo toliko sati sna prosječnom čovjeku potrebno za pravilno funkcioniranje organizma.

POPODNEVNA SMJENA

U mom slučaju, popodnevna smjena traje od 13 do 18 sati, a zbog putovanja vlakom, kuću moram napustiti već u 11:30, a vraćam se oko 20 sati. Dakle, gotovo cijeli dan provedem u školi.

Ako ste večernji (ili noćni) tip osobe, pokušajte sve zadatke napraviti kao i kad dođete iz jutarnje smjene, no ako ste više jutarnji tip i volite rano buđenje (svaka vam čast!) svoje zadatke stignete obaviti i prijepodne, dakle netom prije polaska u školu.

Također, pokušajte balansirati polazak na spavanje i buđenje, ako ranije odete spavati – ranije se i probudite, no ako odete kasnije, dopustite si nekoliko sati sna više da biste nadoknadili umor od prošle noći, ali naravno, u ničemu ne treba pretjerivati.

Što se samog UČENJA tiče, jedna od najvažnijih stvari je zasigurno domaća zadaća. Ne morate ju napraviti čim dođete iz škole, no pokušajte je se „riješiti“ prije nego što se krenete baviti slobodnim vremenom, jer ćete za nju zaboraviti, ili izdvojiti premalovremena.

Neki od vas se zasigurno pitaju: „Zašto je zadaća toliko važna? Zar nisam dovoljno učio u školi pa me sad i kod kuće moraju maltretirati?“

Odgovor na ta pitanja je jednostavan. U školi se (obično višim razredima osnovne te kroz cijelu srednju) gradivo samo pokazuje i objašnjava te samo djelomično usvaja, a kod kuće se sasvim usvaja. Zato je bitno da se oko nje potrudite i to iz svih predmeta, a pogotovo matematike jer se ona najbolje uči vježbanjem, odnosno kroz domaću zadaću.

Kako bi proces učenja bio lakši, jednostavniji i u neku ruku zabavniji, donosim vam nekoliko jednostavnih i praktičnih savjeta koje možete primijeniti svakodnevno.

1. PRATITE NASTAVU

Ovo je vrlo česta rečenica (ili povik) profesora i zasigurno ste ju čuli bezbroj puta, ali vjerujte da nije bezrazložno toliko naglašena. Ako ste osoba koja dobro pamti ono što čuje, ovo će vam pomoći pri učenju jer ćete već na satu zapamtiti velik broj informacija, a kod kuće ih uz čitanje (ili neke druge metode) još dodatno potvrditi i zapamtiti.

2. RADITE BILJEŠKE I SKRIPTE

Bilješke su jako važne za praćenje nastave, bile one samo prepisane s ploče/grafoskopske folije/slajda ili ako ste ih sami napravili tijekom predavanja. Profesori često na satu spominju neke informacije koje se ne nalaze u udžbenicima, a bit će u provjerama znanja, pa je korisno ponekad pribilježiti.

Tijekom čitanja udžbenika, korisno je izdvojiti važne informacije koje treba upamtiti i tako možete napraviti vlastite skripte. Kad se usavršite u njima, možete ih dijeliti svojim kolegama ili ih čak prodavati.

3. RADNI PROSTOR

Kad pišete zadaću ili učite, pokušajte to činiti uvijek za radnim stolom. Tako ćete imati dovoljno prostora za sve što vam je potrebno, a s vremenom ćete naviknuti mozak na okoliš u kojemu učite, pa će ga sam prepoznati i uspjet ćete se više koncentrirati na rad jer ste na onom mjestu gdje to uvijek činite.

Također neka taj radni prostor uvijek bude organiziran, uredan i pokušajte ga organizirati tako da vam sve bude pri ruci.

4. BUDITE UREDNI

Kad radite bilješke vrlo je važno da budu pregledne i uredne, u suprotnom od njih nećete imat puno koristi. U izradi se možete koristiti različitim bojama, bilo to pisanjem kemijskim olovkama u boji, korištenjem markera (highlightera) ili običnim drvenim bojama. Šarenilo stranica će vam privući pažnju, a također možete označiti najbitnije pojmove koje trebate zapamtiti.

Korištenje markera u boji po udžbenicima nemojte smatrati svojevrsnim vandalizmom ili uništavanjem udžbenika jer na taj način naglašavate ono što je bitno zapamtiti i pojmovi vam „upadnu u oko“ što zna biti korisno pri provjerama znanja. Neki profesori to i traže od učenika, no i ako to nije slučaj, svakako dobro dođe učiniti to samoinicijativno.

5. POSTAVLJAJTE PITANJA

Ako vam je lakše učiti na principu pitanje-odgovor, a profesor vam nije dao nikakva pitanja nemojte histerizirati. Napravite vlastita!

„Ponekad je važnije postaviti pravo pitanje, nego dati pravi odgovor.“ (Zahvaljujem profesorici vjeronauka na ovoj mudroj i korisnoj misli)

Ako postavljate pitanja i sami na njih odgovarate, vjerojatno ćete dio zapamtiti pri samom pisanju, a onda samo utvrditi ponavljanjem.  Pitanja možete pisati na jedan papir zajedno s odgovorima, ili na manje kartice tako da s jedne strane piše pitanje, a s druge odgovor.

Postoje brojne didaktičke igre koje se većinom primjenjuju u osnovnoj školi, no ako ste kreativniji možete ih prilagoditi svojim potrebama. Ovdje je slika jedne od njih (igra sadrži kartice), a ako vas zanima kako ju napraviti, recite to u komentarima jer mogu napraviti članak o njoj s uputama za izradu.

6. KREATIVNOST NA PRVOM MJESTU

Poneki od vas zasigurno vole crtati pa su vam kutovi bilježnica prepuni crtkarija, odnosno mini umjetničkih djela. Ako imate veliku strast za crtanjem iskoristite ju u učenju. Pokušajte slikom prikazati neke važne događaje, nacrtati karte da bi zapamtili gdje se što nalazi ili jednostavno slikom približiti pojam o kojemu nešto morate znati. Znanstveno je dokazano da će mozak bolje i trajnije upamtiti informaciju koju je primio tekstualno i slikovno, dakle crtači – na posao!

Ako ste vizualni tip i volite crtati, no niste naročito vješti u tome, postoji još jedan način na koji si gradivo možete približiti. Vjerujem da ste svi čuli za umne (ili mentalne) mape. Naš mozak sastoji se od živčanih stanica (koje su poput mreže) te je princip crtanja umnih mapa vrlo „blizak“ mozgu, što omogućuje lakše i brže pamćenje. U mapi se mogu koristiti i razne boje, što također poboljšava pamćenje informacija.

Osim ukrašavanja bilježnica iznutra, možete ih ukrasiti i izvana. To vam možda neće pomoći u učenju, no ako na bilježnice stavite smiješne/inspirativne stvari, može vas oraspoložiti i potaknuti vas da otvorite bilježnicu i pročitate nešto u njoj.

 

7. GLAZBA ZA UČENJE

Osim vizualno, učiti možete i auditivno, odnosno slušanjem. Slušanje je vrlo poznat i priznat način učenja stranih jezika jer vam on time „ulazi u uho“. Isto to možete primijeniti i kod svakodnevnog učenja. Moderno doba donijelo nam je (u većini) dobre mobitele i računala koja imaju ugrađene mikrofone. Tako možete snimiti sami sebe (ili svoje prijatelje) kako govore tekst iz udžbenika ili čitaju pitanja i odgovore koje su vam dali profesori ili ste ih sami sastavili. Tako ih možete slušati na putu prema školi ili u prilikama gdje ne možete nositi brdo papira i skripti sa sobom.

8. UČENJE U DRUŠTVU

Svi znamo da je tinejdžersko doba vezano za prijatelje, društvo i izlaske pa su za togrupe za učenje odličan način za održavanje prijateljstava i postizanje dobrog (ili čak odličnog) uspjeha u školi. A naravno, sve ja zabavnije u društvu pa tako i učenje. Možete zajedno izrađivati skripte, prolaziti kroz bilješke i udžbenike, raditi umne mape ili zamijeniti mp3 playere te se međusobno ispitivati. Bitno je napomenuti da se u grupama za učenje uči, pa je bitno da svi članovi (ili barem većina) imaju dovoljno kontrole nad situacijom i da se učenje ne pretvori u obično druženje s prijateljima. Zabava je u svakom slučaju dopuštena (i poželjna), ali dok god se obavlja ono zbog čega se grupa prvotno i sastala.

Nadam se da su vam ovi savjeti pomogli i da ćete pomoću njih zaraditi pokoju bolju ocjenu. Sretno u novoj školskoj godini!

 

Ivana Vuković

 

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI