Petak, 24 svibnja, 2024
Naslovnica10 savjeta za sigurno maturalno putovanje
Array

10 savjeta za sigurno maturalno putovanje

Maturalna putovanja, često popularno nazvana „maturalci“, jedna su od najupečatljivijih uspomena mladih ljudi. Atraktivne destinacije, prijateljsko okruženje i dobra zabava sigurno se ne zaboravljaju tako brzo. No, važno je voditi brigu i o sigurnosnoj komponenti takvih putovanja. Nažalost, posljednjih smo godina svjedoci mnogih tragedija na maturalnim putovanjima hrvatskih srednjoškolaca. Kako bi se prevenirali ovakvi nemili događaji u budućnosti, donosimo nekoliko savjeta za maturalno putovanje.

1. Odredište

Prilikom planiranja maturalnog putovanja valja voditi brigu o sigurnosti samog odredišta. Primjerice, prošlih godina bilo je vrlo rizično putovati u Tunis zbog političkih previranja nakon Arapskog proljeća. Svakako treba pripaziti na džepare i ostale kriminalne pojave u toj destinaciji.

2. Prijevoz

U turističkim prospektima odreda piše „vožnja udobnim turističkim busom“, ali nije uvijek tako. Ispravnost je busa  vrlo važna, a takvo što možete provjeriti kod prošlih maturanta i njihovog iskustva s prijevozničkim poduzećem.

3. Hotel

Kod izbora hotela, osim cijene, treba pripaziti na kvalitetu prehrane i sigurnosne komponente. Brojne internetske stranice nude recenzije hotela te možete naći sve pozitivne i negativne strane nekog  hotela. Posebice je opasno izabrati hotele koji imaju neograđene krovne terase i ostale opasne prostore gdje bi se maturanti, koji često „tulumare“ po hotelu, mogli ozlijediti.

4. Noćni život

San je maturanata iskusiti noćni život Praga, Budimpešte ili neke druge velike europske metropole. Brojne opasnosti, od droge do oružja, kriju se u takvim diskotekama. Iznimno je važno da se izabere mjesto na kojem nema prevelike gužve, a time je i profesorima lakše kontrolirati situaciju. Odlično bi bilo kada bi nekoliko hrvatskih razreda iznajmilo zajednički prostor (takvo što se može u Pragu!) te se time smanjuje rizik od raznih problema.

5. Odnos profesora i učenika

Povjerenje na relaciji profesor-učenik ključno je za siguran maturalac. Mora postojati obostrani dogovor u vezi izlazaka, slobodnog vremena i ostalih komponentni maturalca. Tako profesori znaju gdje se nalaze učenici, a učenici znaju da se neće izgubiti i da će profesori, ukoliko se nešto dogodi, brzo moći reagirati.

6. Lažni novčanik i mobitel

Ukoliko kod kuće imate stariji novčanik i mobitel, svakako ga uzmite sa sobom. Pravi novčanik i mobitel čuvajte u nekim skrivenim pretincima kako bi smanjili mogućnost džeparenja. U stari novčanik stavite nekoliko novčanica (predlažem nevažeće dinare i slične valute) i dokumente kojima je isteklo trajanje. Ukoliko vas netko napadne i zatraži novčanik, vi ćete mu dati svoj stari, a napadač sigurno neće pred vama provjeravati sadržaj novčanika, već će dati petama vjetra. Tako ćete sačuvati svoje važne dokumente i novac.

7. Putno zdravstveno osiguranje

Ovakva polica osiguranja košta vas svega par desetaka kuna, a osigurava vam troškove liječenja u inozemstvu do iznosa od par desetaka tisuća eura. Ukoliko se dogodi neka nezgoda, nećete se morati brinuti oko velikih troškova liječenja, već će ih pokriti vaše osiguranje.

8. Ulični prodavači

U brojnim gradovima nerijetko ćete viđati ulične (pre)prodavače. Iako je odlično s njima se cjenkati i dobiti dobar komad odjeće za mali novac, morate znati kako mnogi od njih će iskoristiti vašu zauzetost kupnjom te će vam pokušati ukrasti novac. Na svog maturalcu upravo to sam doživio u Rimu. Dok jedan prodavač trguje s mušterijom, drugi prilazi s leđa i džepari.

9. Hitne službe

Prije samog putovanja, valjalo bi u mobitel memorirati broj hitnih službi (policije, vatrogasaca i hitne). Iako je u većini europskih zemalja uveden univerzalni broj „112“, bilo bi dobro imati i lokalne brojeve navedenih službi.

10. Mladost – ludost

Izgleda da najviše o sigurnosti maturanata ovisi o njima samima. Držanje dogovora, umjerena konzumacija alkohola i izbjegavanje opasnih mjesta najbolje su preventivne metode. Vi ste na početku odraslog doba te stoga opravdajte povjerenja koje vam je dalo društvo!

Leo Fel

Prethodni članak
Sljedeći članak
VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI