Četvrtak, 30 svibnja, 2024
NaslovnicaZANIMLJIVOSTIKako započeti zdraviji život i trening kod kuće?

Kako započeti zdraviji život i trening kod kuće?

Jedna od najčešćih odluka je započeti zdraviji život i trenirati. Većina takvih odluka ne potraje baš dugo zato što je najteže ostati dosljedan svojim odlukama. Upravo je tajna uspješnog postizanja rezultata da vam zdrave navike trebaju postati način života, a ne samo prolazna faza. Za rezultate naravno treba raditi, ali suprotno raznim mišljenjima teretana nije nužna za vidljive rezultate već efikasan može biti i trening kod kuće. Na društvenim mrežama danas ima bezbroj fitness influencera koji nude razne mogućnosti i planove za trening kod kuće. U nastavku teksta zato saznajte koje zdrave navike trebate usvojiti te kako započeti trening kod kuće za najbolje rezultate.

1. Izbjegavajte „brze” dijete
„Brze” dijete, čarobne juhe, žlica octa prije spavanja metode su za koje ste sigurno čuli.
Hoćete li tako izgubiti kilograma? Hoćete, no budite spremni na to da ćete ih vrlo vjerojatno još brže vratiti. Sve navedene dijete svojim strogo eliminacijskim pristupom stvarno daju brze rezultate, ali vas pritom ne uče kako postepeno stjecati i zadržati zdrave navike na način koji odgovara samo vama, vašim ciljevima i mogućnostima. 

2. Jedite umjereno, ali više puta dnevno
Važno je da vaša prehrana sadrži prirodno voće, povrće i lagane proteine, ali to ne znači da morate izbjegavati slatkiše ili tjesteninu. Sve te namirnice biste trebali konzumirati svaki dan umjereno, te više puta te ne dijeliti hranu na dobru i lošu, jer vašem tijelu je potrebno sve pa čak i masti za koje mnogi misle da debljaju. Većina također radi kardinalnu grešku kada se izgladnjuju tijekom dana i onda kada napokon dođu do obroka pojedu previše.

3. Pijte puno vode i pripazite s alkoholom
Potrebe za vodom su individualne, no ako ste aktivni neka vam 8 čaša dnevno bude minimum. Voda će vam u svakom smislu puno pomoći, ona pridonosi u gubitku kilograma, kožu održava zdravom, te daje energiju za sve dnevne aktivnosti – i to za nula kalorija.
S druge strane tu je alkohol koji deblja skoro više nego bilo koja druga namirnica ako u njemu nemate mjeru, ali to ne znači da ga je potrebno potpuno izbaciti. Zbog toga nemojte izbjegavati druženja i izlaske jer ta jedna večer neće uništiti vaš napredak jer najbitniji je upravo kontinuitet.

 

                                         

4. Naspavajte se
Vaše tijelo mora imati dovoljno vremena za odmor inače ćete se osjećati malaksalo i umorno. Ako trenirate, vaše tijelo neće imati dovoljno energije da pravilno odradi trening te će i to usporavati rezultate. Spavanje je od velikog značaja za dobro zdravlje, mentalnu i emocionalnu dobrobit. Da bi izbjegli zamke nedovoljnog spavanja, pobrinite se da svaku noć spavate 7 do 10 sati.

5. Planirajte
Važno je u danu napraviti vrijeme samo za sebe. Uzmite vremena za bilo koju aktivnost koju volite, yogu ili meditaciju i neka to bude vrijeme opuštanja samo za vas. Isplanirajte vježbanje svakog dana u približno isto vrijeme, kada vam najviše odgovara. Zapišite to u kalendar i smatrajte to važnim sastankom koji ne smijete propustiti.

Ako uz zdrave navike odlučite započeti i trenirati lako možete potražiti inspiraciju kod brojnih fitness influencerica. Jedna od njih je i Pamela Reif koja dolazi iz njemačkog grada Karlsruhe, a danas samo na Instagramu ima 8,2 milijuna pratitelja. Ona na svom Instagram profilu već neko vrijeme objavljuje planove treninga koji se nalaze u njenim highlightsima , a od ove godine ima i svoju valastitu aplikaciju. U aplikaciji možete pronaći sve, od raznih recepata do blog postova o zanimljivim i korisnim temama. Tu se nalaze i planovi koji su prilagođeni svakome, od onoga za početnike, preko plesnog plana kojim na zabavan način sagorijevate kalorije, sve do plana koji u samo tri dana tjedno obuhvaća rad na svim dijelovima tijela. S novom godinom dolaze i noviteti u aplikaciji, a to su izazovi odnosno planovi koji su striktno fokusirani na određeni dio tijela ili cilj koji želite dostići. U aplikaciji također možete pronaći planove prehrane i izabrati koji je najbolji za vas. . Na njenom YouTube kanalu svakog tjedna možete pronaći novi video tako da vam ne može dosaditi rutina jer stalno dobivate nešto novo.

                          

Ako vas je nešto od ovoga motiviralo da započnete put do svojih ciljeva sada je pravo vrijeme za to. Zapamtite ove savjete i pronađite rutinu koja vam nabolje odgovara i zabavna je. Na taj ćete način najlakše zadržati svoje navike te ostati kontinuirani i ubrzo vidjeti rezultate.

Sara Sokač
Sara Sokač
Ja sam Sara i dolazim iz Križevaca. U slobodno vrijeme čitam knjige i sviram klavir.
VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI