Četvrtak, 13 lipnja, 2024
NaslovnicaKažnjavanje nasilnika u školama
Array

Kažnjavanje nasilnika u školama

Svjedoci smo svakodnevnog nasilja, bilo da se radi o verbalnom, seksualnom ili fizičkom nasilju. Najčešće je nasilje u školama i s njime se susreće svaki četvrti učenik. Mnogi od njih nikad nisu zatražili pomoć i to je problem jer se može odraziti na njihov daljnji život.

Kada je u okruženju dijete nasilnog ponašanja prije svega nastavnici moraju reagirati, no u praksi to nije slučaj. Većinom se djeca nasilnog ponašanja u nižim razredima osnovnih škola „zanemaruju“  ili ih se samo opomene misleći da je to bezopasno. Kasnije se takvo ponašanje može pogoršati i stvarati probleme ne samo ostalim učenicima već i nastavnicima.

U višim razredima osnovnih škola puno su češća verbalna i fizička nasilja, a i intenzitet im je puno jači. U srednjoj školi često dolazi do fizičkog obračuna većih skupina od kojih većini nikad nije izrečena kazna.

U osnovnim školama nasilnike se kažnjava opomenama, ukorima, odgojno-obrazovnom tretmanu produženog stručnog postupka i preseljenjem u drugu školu.
Jedne od mogućih kazni u srednjoj školi su: opomena, ukor, opomena pred isključenje, odgojno-obrazovni tretman produženog stručnog postupka i isključenje iz škole, ali te mjere vrijede samo jednu nastavnu godinu.  U srednjim školama učenik, po zakonu, koji je isključen iz srednje škole zbog nasilja ima pravo polagati razredni ispit i tako praktički nastaviti školovanje.

Jedan od prijedloga Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa jest izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju prema kojem će učenik ( u srednjoj školi) koji je isključen iz nastave zbog nasilja, izgubiti pravo na polaganje razrednog ispita i time bi njegovo školovanje završilo.

BEZ ZABORAVA

Ubuduće bi se kazne trebale prenositi tijekom cijelog ciklusa školovanja: ako je učenik zaradio opomenu u četvrtom razredu osnovne škole, ta se opomena ne bi trebala poništavati drugu školsku godinu, nego bi učenika pratila do kraja osmog razreda, a ako se ponovi nasilje – dodaje se nova. Isto tako bi se odnosilo i na srednjoškolsko obrazovanje.

Produženi stručni postupak bi trebao biti ukinut kao pedagoška mjera i u zamjenu postojao bi oblik rada s učenicima.

Hoće li ovakvi prijedlozi o izmjeni zakona biti prihvaćeni, znat’ ćemo početkom sljedeće godine.

 

Jelena Mekota

Prethodni članak
Sljedeći članak
VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI