Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaKnjige koje moraš pročitati tijekom zimskih praznika
Array

Knjige koje moraš pročitati tijekom zimskih praznika

Svi će knjigoljupci jedva dočekati kraj ovog napornog polugodišta kako bi imali što više vremena za uživanje u književnim poslasticama. Nema ništa boljeg od čitanja dobrog štiva uz šalicu vruće čokolade u snježnom zimskom danu. Ako još niste pronašli nešto zanimljivo, nema problema – evo prijedloga knjiga, od klasičnih kultnih romana do modernih bestselera koje svakako morate pročitati tijekom ovih praznika!

1. Jonathan Safran Foer, Jako glasno i nevjerojatno blizu
Roman koji govori o padu njujorških Blizanaca, jednoj od najvećih tragedija u povijesti čovječanstva, na veoma inovativan i kreativan način. Pratimo tijek događaja  očima Oskara Schella,  izuzetno inteligentnog devetogodišnjaka čiji je otac umro tog kobnog 9. rujna 2001. Priča je napisana pjesničkim jezikom, često se doima poput velike pjesme u prozi, a autor se koristi i originalnom grafostilistikom kako bi na vizualan način dočarao pojedine emocije iz knjige (slova na nekim stranicama postepeno zgušnjava sve dok nisu stopljena u nečitljivu masu, često mijenja font, a onda ostavlja desetak stranica potpuno praznima kako bi dočarao zlokobnu, užasnu tišinu, ujedno i odraz psihičkog stanja brojnih likova iz romana). U knjizi su i mnoge slike, neke su od njih otisnute tako da dobijete pokretne sličice listate li brzo stranice. Veoma snažno, neobično i potresno djelo, obvezna lektira za sve koji vole igre riječima i pjesničku prozu.

                                                                          

2. Jostein Gaarder, Sofijin svijet
Djelo je izašlo 1991., a i dandanas je veliki bestseler i omiljeno štivo brojnih čitatelja. Savršeno za ljubitelje filozofije jer na zabavan i slikovit način donosi vrlo mnogo informacija iz povijesti filozofije. Gaarder nas prvo uvodi u život djevojčice Sofije koja jednog dana počinje dobivati pisma od nepoznatog pošiljatelja koja su kao besplatni tečaj filozofije, a kasnije na neobičan način prebacuje radnju u svijet druge djevojčice, Hilde. Roman se dugo vremena zadržao na prvom mjestu najpopularnijih naslova u Engleskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, pa čak i u Japanu.

                                                                  

3. Thomas Mann, Smrt u Veneciji
Kultna novela Thomasa Manna koju je napisao nakon što je boravio u očaravajućem gradu iz naslova knjige, Veneciji. Kratko, ali prekrasno djelo govori o uglednom književniku Aschenbachu  koji u Veneciju dolazi na odmor i tamo susreće prelijepog jedanaestogodišnjaka Tadzija iz Poljske koji na neobičan način postaje njegova opsesija. Estetski prelijepa novela koja je imala snažan utjecaj na umjetnost ranog 20. stoljeća. 1971. godine poznati redatelj Luchino Visconti snimio je i filmsku adaptaciju ovog djela. 

                                                                                                                                            
4. Arthur Golden, Sjećanja jedne gejše
Raskošan, beskrajno zanimljiv i dirljiv roman koji nam daje uvid u svijet Dalekog istoka i bogate japanske kulture. Napisao ga je Amerikanac Arthur Golden 1997. prema razgovorima s bivšom gejšom Mineko Iwasaki. Iako sama Iwasaki i neki kritičari tvrde da knjiga obiluje faktografskim pogreškama o životu gejša, djelo je prekrasna priča o životu mlade Japanke Chiyo koju su kao malo dijete poslali u Kyoto kako bi postala gejša, tradicionalna japanska zabavljačica i umjetnica, često pogrešno prikazivana kao prostitutka. Kako bi naposljetku postala priznata i jedinstvena gejša, Chiyo mora proći težak put gdje se bori s ljubavnim problemima, snažnim suparništvom sa starijom gejšom Hatsumomo, napornim vježbama i drugim poteškoćama. Knjiga koja se ne ispušta iz ruku.

                                                               

5. Marisha Pessl, Uvod u fiziku katastrofe
Već je po naslovu „Uvod u fiziku katastrofe“ jasno da je riječ o mračnom i netipičnom djelu. Govori o životu na sveučilištu, odrastanju i zamršenu ubojstvu jedne neobične profesorice Hannah Schneider. Tekst je bogat zbog brojnih igara riječima, poveznica s klasičnom književnošću, citata, raznih zapleta i crnog humora. Savršeno za ljubitelje osebujnog štiva i pomalo nadrealnih priča.

                                                                

6. Alan Bradley, Slast na dnu pite
„Slast na dnu pite“ prvo je u trilogiji sasvim neuobičajenih krimića Britanca Alana Bradleyja. Glavna junakinja trilogije je jedanaestogodišnjakinja Flavia de Luce, veoma inteligentna djevojčica čija je najveća ljubav kemija pa zato provodi većinu vremena u svom vlastitom kemijskom laboratoriju. Nakon što jednog jutra u vrtu kuće pronađe leš muškarca kojeg je prijašnju večer vidjela u razgovoru sa svojim ocem, Flavia kreće u istraživanje zamršenog ubojstva. Netipičan stil i zanimljiva glavna junakinja upravo su ono što čini ovaj krimić posebnom poslasticom.

                                                                

7. Diane Setterfield, Trinaesta priča
Roman prvijenac nadarene spisateljice mogao bi se savršeno opisati kao gotički triler ovijen velom misterije i napetosti. Mladu djevojku Margaret koja radi u antikvarijatu svojeg oca u svoj dom poziva Vida Winter, slavna književnica čija prava biografija nikada nije zapisana. Vida osjeća da joj vrijeme istječe i da će uskoro umrijeti, stoga moli Margaret da napiše njenu istinitu biografiju prema podatcima koje će joj reći. Margaret uskoro otkriva da je život Vide Winter bio težak i mračan, teži nego što je itko zamišljao. Pisano bogatim, pomalo arhaičnim jezikom, ovo djelo je pravi užitak za sve ljubitelje knjiga pisanih u duhu prošlih vremena.

                                                                     

8. Gillian Flynn, Nestala
Jedan od najpoznatijih trilera ovog desetljeća koji je poharao ljestvice nakon objavljivanja. Izvrsna spisateljica Gillian Flynn, koja je zbog ovog romana prozvana kraljicom trilera, savršeno je kod čitatelja postigla dojam stalne tenzije i misterije koristeći se čestim preokretima radnje. Sve počinje kada se jedne večeri u Sjevernoj Carthage uz Mississipi Amy i Nick pripremaju za proslavu pete godišnjice braka. U planu je igra traženja koju Amy priređuje svake godine, ali proslave nema jer je Amy iznenada nestala. Potraga za njom postaje glavna vijest u SAD-u. Čitajući roman koji neprestano mijenja pripovjedača, otkrivamo brojne tajne likova, kao i činjenicu da brak ovog para nije bio toliko savršen kao što se činio…

                                                                     

9. Natalie Angier, Kanon
Niste baš „zagrijani“ za prirodne znanosti? Nikada niste bili baš briljantni u predmetima kao što su kemija, fizika i biologija? Neobični roman Kanon pravo je rješenje za sve koje više vole pjesničke izraze od kemijskih tvari i reakcija. Autorica, znanstvenica Natalie Angier, služi se izuzetno zabavnim primjerima i pjesničkim jezikom kako bi približila čitateljima prirodne znanosti. U 250 stranica ona nas provodi kroz bogat svijet fizike, kemije, astronomije, biologije i geologije. Natalie objašnjava brojne prirodne procese koristeći se svakodnevnim primjerima – što se ustvari dogodi kad se rastopi sladoled, što naša jetra radi kada pojedemo karamele i sl. Bez ikakvih slika, grafikona i tablica, služeći se samo svojom moći baratanja jezikom i ljubavlju prema svojoj struci, ona nas uspije potpuno zainteresirati za znanost. Izuzetno zabavno i edukativno.

                                                                   

10. Flavio Soriga, Sardinia blues
Iz Italije nam dolazi jedan sasvim poseban književni dragulj. Naslov Sardinia blues odmah budi u nama slike prelijepih plaža Smaragdne obale i ljetovališta milijunaša, međutim, nije riječ o djelu koje veliča svoj zavičaj. Ovo je priča o poetskoj i postmodernističkoj zemlji u kojoj žive trojica mladića – Pani, Licheri i Corda – budući redatelji, umjetnici zaljubljeni u život i svijet, nostalgičari i ljubitelji Andyja Warhola i rock-pjesnika. U ovoj šarmantnoj knjizi govore o mladim ljudima iz svoje okoline,  o svojim ljubavima, doživljajima i brojnim  noćima provedenim na zabavama. Zaljubit ćete se u prekrasan način na koji je knjiga napisana (autor namjerno izostavlja sve interpunkcijske znakove osim zareza i time svaki odlomak pretvara u jednu jedinu poetičnu rečenicu). Kada ju cijelu pročitate, imat ćete dojam kao da ste upravo upili jednu veliku, nostalgičnu pjesmu u prozi.

                                                                     

11. Leonard Cohen, Lijek za ljubav
2016. godina nedavno nam je odnijela još jednog glazbenog velikana. U studenom ove godine umro je Leonard Cohen, legendarni kanadski kantautor, pjesnik, romanopisac, pa čak i zen redovnik. Bio je jedan od najvećih pjesnika među modernim glazbenicima. Izbor iz lirike nazvan Lijek za ljubav izbor je njegovih pjesama koje je napisao između 1956. i 2006. Cohenove su pjesme čitke i omiljene među ljubiteljima moderne poezije diljem svijeta, a ova će vas zbirka zasigurno uvjeriti u to.

                                                                       

12. Alessandro D'Avenia, Bijela kao mlijeko, crvena kao krv
Još jedna prelijepa knjiga dolazi iz Italije, zemlje kolijevke umjetnika. Bijela kao mlijeko, crvena kao krv roman je prvijenac Alessandra D'Avenia i nadahnut je Danteovim klasikom Vita nova. Leo je tinejdžer koji piše vlastiti dnevnik iz kojeg otkrivamo da je veoma zaljubljen u crvenokosu djevojku Beatrice. Tjednima on oklijeva kako joj pristupiti i smišlja načine da joj se svidi. Međutim, jednog dana otkriva da je njegova voljena oboljela od leukemije. Iz slatkastog ljubavnog romana za mlade ovdje knjiga prelazi u izuzetno bolno, dirljivo i ozbiljno djelo za sve uzraste.

                                                                 

13. Dan Brown, Inferno
Nakon što je osvojio čitatelje Da Vincijevim kodom, Brown nas je ponovno oduševio novim romanom naziva Inferno. Kao što u Da Vincijevom kodu njegov junak Robert Langdon u Parizu istražuje zločine inspirirane renesansnim genijem Da Vincijem i njegovim djelima, u Infernu se Langdon nađe u Firenci i nastoji spasiti svijet od opasnog virusa koji izaziva bolest nalik na srednjovjekovnu kugu. Virus je uzgojio ugledni znanstvenik koji tvrdi da želi zaustaviti prekomjeran rast ljudske vrste i time na Zemlji izazvati svojevrsni inferno (pakao).

                                                                

14. John Green, Gradovi na papiru
Možda najpoznatiji pisac za mlade današnjice, autor hita Greška u našim zvijezdama, svijet osvaja novim bestselerom Gradovi na papiru.  Njegovi su likovi uvijek neobični i upečatljivi pa se tako i u ovom romanu ističe tajanstvena Margo, prekrasna i misteriozna djevojka. U nju je zaljubljen njen susjed Quentin koji ju poznaje od djetinjstva. Nakon što ga jedne noći Margo izvede u noćnu pustolovinu, drugi dan ona naglo nestaje. Za sobom ostavlja enigmatične tragove koje Quentin i njegovi prijatelji nastoje dešifrirati da bi preko njih pronašli Margo.

                                                               

 
VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI