Srijeda, 21 veljače, 2024
NaslovnicaKoje fakultete srednjoškolci biraju i što uvjetuje odabiru?
Array

Koje fakultete srednjoškolci biraju i što uvjetuje odabiru?

Fakultet koji odaberemo određuje čitavu našu budućnost. Pitanje je što uvjetuje odabiru fakulteta kod maturanata. Prevelik pritisak na mlade dovodi do loših odluka, razočaranja i lošijeg uspjeha. Ako ste završili strukovnu školu i imate velika očekivanja kod odabira fakulteta sigurno vam je najveća briga pisanje državne mature za koju nemate jednaku količinu znanja kao i netko tko je završio gimnaziju (čiji program omogućava uspješnije  pisanje državne mature). Veliku količinu gradiva uopće niste učili u svojoj školi, a očekuje se od vas jednako znanje kao i kod gimnazijalaca.

Dakako ni gimnazijalcima nije lako. Sve četiri godina pa čak i posljednju imaju iznimnu količinu gradiva koju moraju učiti te su pretrpani radnim zadacima zbog kojih nemaju vremena ponavljati za državnu maturu pa to obično rade posljednjih mjesec dana kada završi škola. Nemaju vremena za velike pripreme, a kako se bliži ”dan D” odnosno državna matura stres raste i sve im je teže koncentrirati se na učenje.

U svibnju 2014. godine provedeno je istraživanje najodabranijih fakulteta u Hrvatskoj.

Drugu godinu za redom, portal Srednja.hr i Visoko učilište Algebra proveli su istraživanje na uzorku 1500 maturanata i brucoša, s ciljem otkrivanja motiva koji stoje iza njihovog odabira karijere kroz odabir studija, kao i podatka o tome koliko su brucoši, koji su završili prve godine svojih fakulteta i visokih škola, zadovoljni svojim lanjskim odabirom.

Anketa je provedena Facebook aplikacijom koja je prihvaćala odgovore isključivo ciljane populacije iz razloga što izaziva kod mladih ”prirodno okruženje” te se mogu izvuči mnogi zanimljivi podaci na taj način.

Najaktivniji kod ispunjavanja ankete bili su oni iz Zagreba, Splita, Osijeka, Varaždina, Slavonskog Broda, Rijeke, Čakovca i Zadra. Kada su upitani koji fakulteti predstavljaju njihov prvi izbor, ponajviše maturanata u istraživanju, navelo je da su im na listi prioriteta za upis uglavnom ustanove sastavnice Sveučilišta u Zagrebu – Filozofski fakultet (7,44 posto), za njim slijede Ekonomski fakultet (5,72 posto), Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet (4,77 posto), Prirodoslovno-matematički fakultet (4,38 posto), Fakultet elektrotehnike i računarstva (3,81 posto) i Medicinski fakultet (2,86 posto).

Cilj ovog istraživanja bio je i otkriti na koji način mladi biraju fakultete. Ispostavilo se da je  osobni afinitet najsnažniji motivator za odabir (čak 85 posto mladih kaže da im je njihova sklonost prema nekom području uglavnom presudila u izboru studija).

Također, jedan od uvjeta je bolja perspektiva zapošljavanja izvan Hrvatske (55 posto) iznad perspektive zapošljavanja u Hrvatskoj (sa 46 posto). To znači kako društvo mora shvatiti da su mladi svjesni situacije nezaposlenosti u Hrvatskoj te da razmišljaju globalno i o traženju prilike  na globalnim tržištima rada. To nije ništa što bi nas trebalo iznenaditi jer je i sama trgovina postala jedno globalno sijelo.

Puno je mladih izgubljeno, ne postoji službeni program orijentacije za odabir budućeg zanimanja. Profesori vjerojatno nemaju autoritet, pa srednjoškolci daju preferenciju poznanicima. Zbog stresa i preopterećenosti, 25 posto mladih ne donosi dobar izbor i želi promijeniti studij.

Činjenica da je afinitet kao dominantan motiv porastao ne bi bila loša kad bi situaciju gledali i objektivno. Najodabraniji su najpopularniji fakulteti, a preteča tome je što nam je netko nametnuo upravo naš stav i mislimo kako sami biramo fakultet no netko je to već odavno učinio za nas. Pomodni smo i odabiremo trendove misleći kako su to vlastite želje.

Baš zbog te činjenica sve se manji broj maturanata upiše na fakultet koji su odabrali kao glavni izbor.
Što je veći izbor fakulteta koji lijepo zvuče zbog slabe informiranosti mladih, stvara se veća lijenost i otpor odabirima teških fakulteta. Odnosno želimo bez mnogo muke imati diplomu, polovica maturanata uopće niti ne razmišlja o studijima koji bi na bilo koji način bili vezani uz prirodne znanosti ili tehničku struku.

Visoko obrazovanje će imati iz dana u dan sve teži zadatak odgovoriti na potrebe društva i gospodarstva jer mladi dolaze s velikim očekivanjima, a upitno je koliko su spremni za nastavak obrazovanja.

Nije lako ispravno postupiti u odabiru fakulteta, no prije nego donesete odluku, informirajte se o željenim fakultetima. Slušajte vlastiti instinkt ali ne zaboravite razmišljati i objektivno. Nemojte se obazirati na činjenicu da je neki fakultet najtraženiji, dapače neka vam to bude upozorenje kako vam to može samo stvoriti preveliku konkurenciju jednom kad taj fakultet završite (ako ga uopće uspijete upisati).

Nemojte dopustiti ni da vas obeshrabri potražnja za nekim fakultetom ukoliko je to uistinu ono što želite. Ako uistinu želite nešto raditi zasigurno ćete biti bolji u tome od nekog tko je to upisao iz pomodnih razloga. Pokušajte razinu stresa smanjiti na minimum kako vas ne bi omela u ispravnom odabiru. Pripremite  se za maturu dok još ima vremena jer što više učite razina stresa je manja i otvaraju vam se veće mogućnosti. Sretno!

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI