Četvrtak, 13 lipnja, 2024
NaslovnicaPlaćene pripreme za maturu - jesu li stvarno potrebne?
Array

Plaćene pripreme za maturu – jesu li stvarno potrebne?

Državna matura je nešto što je bitno za sve one koji žele studirati na nekom od fakulteta u Republici Hrvatskoj. Obvezni predmeti su materinji jezik, matematika istrani jezik. Također ponuđeni su i mnogi izborni predmeti koje učenik bira ovisno o tome koje položene predmete na državnoj maturi fakultet koji je prijavio zahtijeva.

U razgovoru s osobama koje su već položile državnu maturu i pripremale se za nju na različite načine donosim Vam osvrt o tome kako se pripremiti za državnu maturu. Možda dobijete odgovore na pitanja koja Vas muče u vezi priprema koje se nude, pripreme u grupama, individualne, plaćene, besplatne , one u školi ili neke druge.

Ono što su svi spomenuli da je najbitnije je podloga koju ste dobili tijekom cijelog srednjoškolskog obrazovanja. Što se više naučili i što Vam je više naučenog gradiva ostalo u pamćenju to će Vam biti lakše tijekom pripremanja za maturu. Nema rasprave o tome da se ne treba pripremati, treba, ali sve ovisi o individualcu i o tome koliko je i kako radio u srednjoj školi.

Neke škole nude dodatne sate učenicima kako bi se pripremali za maturu, postavili pitanja o onome što im nije jasno te kako bi se ponovio neki dio gradiva, većina učenika koja  je odlazila na takve pripreme je rekla da ponavljanje jako dobro dođe, ali da je najbitniji samostalni rad.

Oni koji su pohađali pripreme gdje se radilo u velikim grupama od 20 i više ljudi, plaćene pripreme, zapravo se pripremalo na isti način kao što se i u školi uči. Samo, u ovom slučaju je bio fokus na predmetu iz kojeg su pohađali pripreme.

Imali su i zadataka koje su dobivali za zadaću, te ako im nešto nije bilo jasno mogli su pitati na idućem satu. Neki od njih kažu da je to dobro potrošen novac uz uvjet da se mora samostalno raditi, a neki kažu da im baš nije puno pomoglo jer se radilo u prevelikim grupama.

Također, postoje i besplatne pripreme koje organiziraju neka visoka učilišta (npr. Effectus) na kojima se također radi u grupama od 30+ ljudi.

Smatram da ne bi trebalo na pripreme gledati na način plaćaju li se ili ne, već koliko su one korisne. Treba se dobro raspitati, kod osoba koje su pohađale neke pripreme za maturu, kako se i na koji način radi i što se može očekivati. Naravno, grupne pripreme su pripreme gdje nije moguć rad profesora sa samo jednom osobom. Međutim, ako odlučite sami  pohađati pripreme kod nekog profesora imat ćete vrijeme za sebe i moći ćete raditi više na onome što Vam ne ide.

Na kraju, svakome od nas odgovara nešto drugo, nekome možda i trebaju pripreme za maturu, a netko se može pripremati sam. Treba znati procijeniti koliko je zapravo Vaše znanje iz nekog predmet, konzultirati se sa profesorima u školi, raspitati se kakve sve pripreme postoje te vidjeti možete li Vi raditi u takvom okruženju i onda donijeti odluku o tome trebaju li Vam plaćene pripreme ili ne.

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI