Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaKoje vrste studija postoje?
Array

Koje vrste studija postoje?

Oni u pravilu obuhvaćaju tri razine obrazovanja. Preddiplomski sveučilišni studij traje tri do četiri godine i njegovim završetkom stječe se akademski naziv prvostupnik (baccalaureus). Nakon toga student može upisati diplomsku razinu studija koja traje jednu do dvije godine i čijim završetkom stječe akademski naziv magistar, uz naznaku struke. Završetkom ove dvije razine student je spreman za svijet rada, a ako želi nastaviti obrazovanje i baviti se znanstvenim radom, može upisati poslijediplomski studij.

U nekim su područjima prve dvije razine integrirane u jedinstveni studij u trajanju od pet ili šest godina. Takvi su primjeri studij prava, medicine, dentalne medicine, veterinarske medicine, farmacije, učiteljski studij i sl.

Stručni studiji usmjereni su na pružanje primjerene razine konkretnih operativnih znanja i vještina koje pripremaju studente za neposredno uključivanje u proces rada. Oni obuhvaćaju dvije razine: stručni studij i specijalistički diplomski stručni studij. Stručni studij u pravilu traje dvije do tri godine i njegovim završetkom student stječe naziv stručni pristupnik (za studije u trajanju od dvije godine, tj. s manje od 180 ECTS bodova) ili stručni prvostupnik (baccalaureus) uz naznaku struke.

Nakon toga postoji i razina specijalističkog stručnog studija koji traje jednu do dvije godine i čijim se završetkom stječe nazivstručni specijalist uz naznaku struke. Stručni studiji ne postoje u svim područjima, pa tako primjerice ako želite biti nastavnik engleskog jezika ili meteorolog, nećete naći studijski program u grupi stručnih studija. Ova vrsta studija prisutna je u području tehnike, ekonomije, dijelova prava i zdravstva.

Opširnije o mogućnostima upisa na pojedine studije, ovogodišnjoj državnoj maturi i predmetima koje ćeš morati polagati za upis na željeni fakultet saznaj iz prve ruke. Dođi s prijateljima na BESPLATNO SAVJETOVANJE o državnoj maturi u Zagrebu, Splitu, Zadru, Puli, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku na koje se prijavilo već više od 1000 maturanta. Provjeri termin u svom gradu, pozovi prijatelje i svi rezervirajte mjesto na linku drzavnamatura.hr/karijerno-savjetovanje

Ovih dana započele su i upisi na pripreme za državnu maturu Otvorenog učilišta Algebra diljem Hrvatske. A samo DANAS, 20. rujna, Algebra ti omogućuje Back to School popust od 20% za upis! Kako do najpovoljnijih priprema za državnu maturu saznaj ovdje: http://drzavnamatura.hr/back-to-school/

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI