Utorak, 28 svibnja, 2024
NaslovnicaPrijateljstvo bez nasilja
Array

Prijateljstvo bez nasilja

     Međunarodni dan mira utemeljila je Opća skupština UN-a još davne 1981. godine. Najprije se obilježavao trećeg utorka u rujnu, no 2001. rezolucijom je 21. rujna određen kao Međunarodni dan mira – dan nenasilja i prekida neprijateljstva. New Youk-om će se 21. 9., točno u podne, začuti zvuk zvona i održati minuta šutnje. Takozvano zvono mira je 1954. UN-u poklonilo Udruženje UN-a iz Japana. Zvono je izliveno od novčića koje su sakupila djeca iz čak 60 zemalja.

     Iz današnje političke i gospodarske situacije lako se može iščitati da narodu nedostaje upravo mir, prijateljski stisak ruke, možda i pokoji osmjeh. Postoji li mir danas kad svakodnevno slušamo vijesti iz zaraćenih područja? Gledamo fotografije pokošene ratom, na tisuće ljudi svakodnevno bježi iz svog doma, svoje zemlje. Kamo idu? Što traže? Traže upravo mir! Traže mjesto gdje će biti sigurni, okruženi prijateljima, traže mjesto gdje susjed susjedu pomaže, gdje se djeca bezbrižno igraju bez obzira na vjersku, nacionalnu ili rasnu različitost.

     Univerzalna poruka Međunarodnog dana mira glasi: Neka mir prevlada na Zemlji, bar jedan dan mira i nenasilja. Svatko je pozvan da na Međunarodni dan mira dodijeli svoj doprinos, svatko barem na taj jedan dan može šetati ulicom s osmjehom na licu, raširenih ruku prema novim poznanstvima i priljateljstvu. Dan mira ne smije biti samo 21.9., dan mira mora biti svaki dan. Bez mira, ne ćemo daleko dogurati. Političari to često ističu, no ne rade baš na tome. Zato uzmite stvar u svoje ruke, svatko može pomoći, svatko može biti nositelj mira u svoj dom, svoju obitelj, razred. Mir je upravo ono za čime žudi svaki čovjek, a ne zna da ga nosi u sebi.

     Zato, budite i vi dio Međunarodnog dana mira, okušajte se te provedite dan u slozi i miru, pomognite drugome da i on osjeti mir. Zapamtite, ne moraju to biti neka velika djela, ponekad je i iskren osmjeh sasvim dovoljan.

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI