Ponedjeljak, 15 travnja, 2024
NaslovnicaZANIMLJIVOSTIKoji instrument započeti svirati u srednjoj školi?

Koji instrument započeti svirati u srednjoj školi?

Razni glazbenici počinju stvarati od najranije mladosti. Glazbeno obrazovanje u glazbenim školama ponekad kreće već i prije upisa u osnovne škole. Ljubav prema određenom instrumentu može se javiti i u starijoj dobi, po završetku srednje škole ili fakulteta. Međutim, česta je zabluda da što smo stariji to teže možemo naučiti svirati neki instrument. Poznati mit da sviranje treba započeti u djetinjstvu kako bi ga mogli svladati, često odvrati ljude da istražuju svojeg unutarnjeg glazbenika. Nikad nije kasno za učenje! 

Zapravo, postoji mnogo prednosti u učenju sviranja i za starije. Primjerice, odrasli ljudi su dosta samostalniji i motiviraniji od djece koja su ponekad i prisiljena pohađati učiti svirati. Uz pravu pomoć, pratnju i motivaciju, svaka odrasla osoba može naučiti odlično svirati. A ako niste sigurni koji je pravi instrument za vas, u nastavku vam donosimo instrumente koje bi ste trebali odabrati i zašto.

Ukulele 

Photo by Porapak Apichodilok from Pexels.com

Ukulele je jedan od najjednostavnijih glazbenih instrumenata za naučiti svirati. U prednost ide i to što ovaj instrument nije toliko skup koliko i većina ostalih instrumenata. Ima četiri najlonske žice (za razliku od šest na gitari) te vrlo brzo možete naučiti jednostavne akorde i svirati neke od svojih najdražih pjesama u svega nekoliko tjedana. Sviranjem ukulela stječu se mnoge temeljne vještine koje uvelike olakšavaju napredovanje s ovog instrumenta prema gitari.  

Usna harmonika 

Photo by Jackson Martins from Pexels.com

Usna harmonika odličan je izbor za starije početnike bilo da je u pitanju blues, jazz, rock ili country glazba. One su vrlo male pa ih možete nositi i vježbati svugdje. Nije potrebno puno znanja da biste počeli svirati, a velika je prednost što će bilo koja nota biti u ključu pa je teško zvučati loše na usnoj harmonici. Osim toga, one su vrlo male pa ih možete nositi i vježbati svugdje.

Bongosi 

Photo by Deeann Arant from Pixy.org

Ako ste ljubitelji salse, bongosi bi mogli biti odličan izbor za vas. Ovaj instrument nastao je na Kubi, a sastoji se od dva povezana bubnja. To je daleko jednostavnija opcija od bubnjeva, a može pružiti slično iskustvo. S ovog instrumenta kasnije možete lakše prijeći na druge vrste bubnjeva i udaraljki jer je većina udaraljki ovakvog tipa poprilično slična. 

Klavir 

Photo by MabelAmber from pixabay.com

Iako se na prvi pogled čini kao instrument kojeg mogu svirati samo osobe koje su prošle nekoliko godina školovanja, klavir je jedan od najjednostavnijih instrumenata za naučiti svirati. Budući da su sve bilješke, odnosno note, pred vama, klavir je dosta lakše razumjeti od mnogih drugih instrumenata. Jedino teško u sviranju klavira je naučiti ga svirati objema rukama istovremeno i koordinirano. Učenje sviranja klavira je idealno za osobe koje nisu previše društvene i uživaju u svojoj privatnosti.  

Glockenspiel 

Photo by caveman from WallpaperCave

Glockenspiel bi vam mogao biti poznat iz djetinjstva, pogotovo ako ste išli u glazbenu školu. Ovaj instrument izgleda kao dosta manja verzija ksilofona, ali umjesto drvenih šipki, rešetke su izrađene od metala i lupkanje po njima stvara veselu glazbu. Glockenspiel je sjajan način da se povežete sa svojom djetinjom stranom kao i sa svojom glazbenom stranom. 

Bubnjevi

Photo by Josh Soreson from Pexels.com

Sviranje bubnjeva je proces koji se uči godinama. Osobe koje su stvorene za sviranje bubnjeva su osobe koje će tu ljubav prema bubnjevima više pokazati tijelom nego riječima. Takve ćete osobe često vidjeti kako nešto udaraju, bilo po podu, po stolu, po stvarima i naravno uz pomoć vilica i žlica po tanjurima i čašama. Idealni bubnjari su najčešće mršave građe i žilavi. Riječ je o živahnim osobama koje brzo zaključuju i koje „skaču“ s aktivnosti na aktivnost. Takve osobe zapravo nemaju ni malo koncentracije i nisu mirne ni 5 minuta, ali na sviranje bubnjeva mogu usmjeriti sate i sate svoje koncentracije i pažnje. Za njih je potrebno imati savršen osjećaj za ritam i sluh, dakle ako se upuštate u udaraljke morate biti sigurni da vam je ritam jača strana. Ukoliko mislite kako neprestano griješite, neka vas utješi činjenica da profesionalni bubnjari zapravo nikada nisu zadovoljni svojim performansama, jer smatraju da se bubnjati uvijek može još bolje. 

Flauta 

Photo by Teddy Yang from Pexels.com

Flauta je instrument predviđen za sviranje laganih melodija zbog čega je njen zvuk ugodan svima. Najviše će odgovarati osobama koje su povučene i osjetljive. Osobe koje uče svirati flautu moraju uspjeti dulje vrijeme stajati uspravno bez previše vrpoljenja. Osobe s viškom energije, koje su dominantne neće voljeti ovaj instrument jer ne stvara dovoljno buke, ali je zato odličan za osobe koje sporije uče. Međutim, čim savladate osnove, vrlo brzo ćete prijeći na širok spektar melodija i pjesama.  

Gitara 

Photo by Pixabay from Pexels.com

Gitara kao svrhu za zabave i današnje pjesme tj. zabavnu glazbu nije zahtjevno naučiti, potrebno je nešto sluha i osjećaja za ritam. Za gitaru se zbog utjecaja okoline smatra da je instrument koji se može brzo i lako savladati, ali zapravo nije tako. Akordi se znatno lakše uče od nota za klasične skladbe. Za sviranje klasične gitare je potrebno upotrijebiti 8 prstiju i nakon nekog vremena razviti visoki stupanj koordinacije. Gitara je odličan instrument za osobe koje žude za neovisnošću i koje se teže emotivno otvaraju. 

Truba 

Photo by MART PRODUCTION from Pexels.com

Snažan zvuk ovog instrumenta privlači osobe koja imaju višak energije, vole buku i uživaju privlačenje pažnje. Ali, opredijelite se za trubu samo ako su vam susjedi tolerantni. Rezultati se brzo vide, pošto se svira s tri prsta i nikad se ne svira više nota istovremeno. Potrebno je raditi godinama na vaskularnoj tehnici, te je njihovo učenje najzahtjevnije od svih. 

Violina 

Photo by Clem Onojeghuo from Pexels.com

Problem je u nedostatku pragova na vratu, kakve imaju drugi žičani instrumenti, pa je potrebno po sluhu pogoditi pravu poziciju prsta na vratu, a to na početku nije baš najlakše. Vibracija koja nastaje kada se svira violina, a nevidljiva je promatraču koji čuje samo ugodnu melodiju, mnogima može biti izrazito neugodna. Onima kojima ta vibracija legne odmah, čim svladaju prstomet, nemaju nikakvih prepreka za napredovanje u sviranju ovog instrumenta.  

Iako danas postoji bezbroj slobodnih aktivnosti, stvaranje glazbe bilo je i ostalo poseban doživljaj. Naučiti svirati u odrasloj dobi nije uopće nemoguće. Postoji mnoštvo jednostavnih instrumenata na kojima možete započeti učenje – nema potrebe da se ograničavate. Koji god instrument odabrali, s vremenom će sviranje biti puno lakše i prirodnije sve dok se zaista trudite naučiti. 

Karlo Jančo
Karlo Jančo
Karlo Jančo, učenik je 3. razreda Gimnazije A. G. Matoša Đakovo. U slobodno vrijeme bavi se glazbom. Svira puno instrumenata, a sviranje zabava i svatova nije mu strano. Veliku ljubav pokazuje i prema biologiji i kemiji te nakon završetka srednje škole planira upisati Agronomski fakultet u Zagrebu.
VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI