Utorak, 28 svibnja, 2024
NaslovnicaZANIMLJIVOSTIKorakom oko svijeta - Egipat

Korakom oko svijeta – Egipat

Egipat je zemlja na sjeveru Afrike i jedna od najposjećenijih destinacija ovog kontinenta. Njegova bogata povijest, zajedno sa prelijepim plažama i toplim morem, godinama privlači turiste iz cijelog sveta. Brojni, raskošni hoteli i odmarališta smješteni u više ljetovališta duž obale Crvenog mora, okruženi cvijećem i zelenilom, pješčane plaže i hlad pod razigranim palmama pružaju potpuni užitak tijekom ljetovanja u Egiptu. Službeni jezik je arapski, a službena valuta je egipatska funta. Egipat je najpoznatiji kao dom drevne egipatske civilizacije s ogromnim hramovima, hijeroglifima, mumijama i iznad svega jedinstvenim piramidama i sfingama.

 

HURGHADA – grad na Crvenome moru

Ako već ne posjedujete turističku vizu za Egipat, za svega nekoliko minuta dobit ćete ju odmah po slijetanju na aerodrom. Let, konkretno do Hurghade, traje oko tri sata. Jednokratna turistička viza iznosi 25 dolara, a možete je platiti i u eurima.

Hurghada je jedno od najpoznatijih turističkih gradova u Egiptu, a najviše je ruskih turista. Sastoji se od šest velikih kvartova: El Ahia i El Helal – sjeverni dio grada, Sakala – centar grada, El Kawsar – moderni dio grada, El Mamsha (u doslovnom prijevodu Seoska cesta) – pješačka ulica dužine preko 4 km i El Dahar – stari grad, u kojem se nalazi najveća tržnica gdje se mogu naći različite stvari – od hrane i začina do odjeće, nakita i životinja i svakojakih suvenira.

Da biste stigli do ovih odredišta, obavezno uzmite narančasto-plavi taksi (kao na slici dolje) koji možete pronaći skoro uvijek ispred svojega hotela ili ga možete nazvati s recepcije. Obavezno se prije ulaska u taksi s vozačem dogovorite oko cijene.

Photo by USRED.hr redaction

Kada ste u bilo kojoj trgovini, restoranu, kafiću ili bilo kojoj drugoj radnji koja pruža nekakve usluge, uvijek se pripremite na cjenkanje. Možda zvuči malo čudno, ali Egipćani su poznati po suludo visokim cijenama, a od Vas se očekuje da postavite svoju cijenu i nađete se “na pola puta”. Cjenkanje neće biti opcija jedino na mjestima s fiskalnom blagajnom.

 

ŠTO POSJETITI?

Putovanje u Egipat ne može proći bez obilaska velikih hramova i grobnica.

Photo by USRED.hr redaction

Obilazak Caira i poznatih piramida, jedinog preostalog od sedam svjetskih čuda jedan je od najvažnijih izleta koji biste trebali obići. Moguće je ući u obje velike piramide. Također, obilazak veličanstvenih hramova Luxora i Karnaka, uz obilazak Doline kraljeva i mističnih faraonskih grobnica, dočarat će Vam ljepotu Egipta.

Photo by USRED.hr redaction

Ljubitelji avanture krenut će quad i buggy vozilima u istraživanje Sahare i skrivenih beduinskih sela i gledanje etno show-a, jahati na devama, roniti i otkriti nevjerojatan podvodni svijet Crvenoga mora.

Photo by USRED.hr reduction

Sve ove izlete rezervirajte, jer se mjesta jako brzo pune. Preporučljivo je da na svakom izletu imate vodiče, jer oni najbolje znaju što obići, a i s njima ste puno sigurniji.

Gotovo svugdje ćete naići na osobe koje će Vam se ponuditi za pomoć ili neku uslugu kao što je na primjer slikanje fotoaparatom itd.. Dio kulture je i ostavljanje bakšiša. Ako momku koji sređuje sobe ili ležaljke na plaži ostavite napojnicu od 1 do 5$, možete očekivati mnogo predusretljivosti i svakako još višu kvalitetu usluge kao izraz zahvalnosti.

 

DODATNI SAVJETI ZA BORAVAK U EGIPTU

Internet širom zemlje nije tako dobar. U većini hotela je uglavnom besplatan samo na javnim površinama. Ako Vam je potreban dobar Internet, najbolje kupite internet kartice, u iznosu od 10 € do 20 €, zavisno od broja gigabajta. Već na aerodromu naći ćete Orange, Vodafone, Egypt telekom, kao i u centru Hurgade, ali i u hotelskim prodavaonicama.

Egipatska valuta je egipatska funta (1€ ~ 17,5 egp). Novac možete zamijeniti i u hotelima, na posebnim automatima za promjenu i podizanje novca. Preporuka je da plaćate u gotovini, najbolje egipatskim funtama, ali može i američkim dolarima, kao i eurima. Ako možete izbjegavajte metalne kovanice eura jer ne postoji mogućnost da se zamjene u Egiptu.

Hrana u Egiptu je vrlo raznovrsna i dobra. Ono na što treba obratiti pažnju je poprilična začinjenost lokalne hrane, dok je u okviru all-inclusive usluge u ponudi i internacionalna kuhinja, tako da ćete moći uživati u svemu onome što inače jedete.

Voda u Egiptu nije za piće te se ne preporučuje ni konzumacija leda. Jednostavno ne odgovara našem organizmu te se obavezno koristi flaširana voda. U hotelima, na javnim mjestima, zajedničkim prostorijama uvijek postoje dispanzeri za vodu gdje se slobodno možete poslužiti sigurnom vodom. Također u hotelskim sobama, dočekat će vas bočica s vodom u frižiderima i dobit ćete nove svaki dan. Preporuka je i da se pri polasku ponese antibiotik koji Vam savjetuje liječnik prije odlaska u Egipat.

Photo by USRED.hr redaction

 

Egipat je tajanstveno mjesto, sa zagonetkama koje vrijedi bolje upoznati. Bez obzira da li obišli sve lokacije o koje su spomenute u tekstu ili samo pojedine od njih, maksimalno uživajte u svakom trenutku dok ste ovdje. Sama činjenica da ste u jednoj od najstarijih zemalja na svijetu i da u malom krugu površine oko Vas imate toliko značajnih spomenika, a da pri tome, imate i jedno od najljepših mora na planeti, čini da boravak ovdje bude nezaboravan.

Karlo Jančo
Karlo Jančo
Karlo Jančo, učenik je 3. razreda Gimnazije A. G. Matoša Đakovo. U slobodno vrijeme bavi se glazbom. Svira puno instrumenata, a sviranje zabava i svatova nije mu strano. Veliku ljubav pokazuje i prema biologiji i kemiji te nakon završetka srednje škole planira upisati Agronomski fakultet u Zagrebu.
VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI