Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaMeđunarodni dan srednjoškolaca
Array

Međunarodni dan srednjoškolaca

Međunarodni dan srednjoškolaca obilježava se svake godine 17. studenog, iako mnogi srednjoškolci ni ne znaju da postoji njihov dan. U svijetu se obilježava već dugi niz godina, od 1941. godine, a u Hrvatskoj je prisutan od 2009. godine. Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske (NVURH) na taj dan ima poseban zadatak promocije učeničkih prava.

Međunarodni dan srednjoškolaca obilježava se u spomen na praške studente i srednjoškolce koji su zbog mirnog prosvjeda protiv nacističke okupacije svoje zemlje, streljani bez ikakvog suđenja i dokazivanja krivnje. Žalosno je što nisu bili svjesni svojih prava kojih su danas učenici sve više svjesni te se bore za njih.

Upravo na ovaj dan naviše se raspravlja o pravima učenika. Učenicima je dopušteno slobodno govoriti o problemima koji ih muče te iznositi razne ideje kako bi riješili moguće probleme te poboljšali uvjete učenika i studenata.

Međunarodni dan srednjoškolaca povezan je i s Danom tolerancije kako bi se prisjetili i kako ne bismo zaboravili mlade ljude koji su poginuli zbog ruke svojih vršnjaka. Tom prilikom prisjećamo se tragično preminulog učenika Luke Ritza te svih učenika koji su žrtve nasilja.

Ukoliko još neki roditelj ili učenik ne zna na što to ima prava, može pročitati u Deklaraciji o pravima srednjoškolaca na stranici NVURH­a, te tako povećati svoju sigurnost i osigurati što veću toleranciju među mladima.

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI