Četvrtak, 13 lipnja, 2024
NaslovnicaMladi i politika
Array

Mladi i politika

Skupština je srednjoškolaca u punom tijeku, i naravno raspravlja se o novim idejama jednako kao i o poboljšanju koncepta postojećih. Danas je bio održan sastanak u Saboru, što me dovodi do pitanja – kolika je zapravo zastupljenost mladih u politici.

 

Zastupljenost, tj. nezastupljenost rado prikazat ću sljedećim citatom (izvor: Ilišin, V., Politička participacija mladih …, Polit. misao, Vol XL, (2003.), br. 3, str. 37–57)

“ U članku se analizira i uspoređuje politička participacija mladih u Europi i Hrvatskoj te osnovne smjernice postojećih politika prema mladima. Podatci pokazuju da su mladi Europljani, kao i mladi u Hrvatskoj, ispodprosječno zastupljeni u tradicionalnim političkim institucijama i procesima. Kako se takvo stanje u razvijenim europskim zemljama drži nepovoljnim za budućnost reprezentativne demokracije“- Vlasta Ilišin

 

Svjesni smo toga da zapravo integracija društva jedan je od glavnih segmenata funkcionalnog društva, što nas dovodi do ovog pitanja -zašto je integracija mladih toliko bitna. Mladima se smatraju osobe od 15 godina do 30. S obzirom da buduća generacija upravo ovisi o njima, te da su oni nositelji promjena, stoga se sve više projekata i aktivnosti odnosi na mlade. Najbitnija promjena koju možemo učiniti je da uključimo sve više mladih u politiku, da ih educiramo za jedno bolje sutra. U današnjem vremenu, nažalost, svjesni smo senilizacije koja je zahvatila naše društvo te ono polako odumire. Kako bismo to i zaustavili lansirali smo projekt Glasaj +16 jer smo svjesni koliko je bitno to uključivanje. Promjene nas svakodnevno prate te bi nam u interesu trebalo biti da te promjene budu što pozitivnije- za naše dobro, ali i za dobro budućih stanovnika naše zemlje.

 

Patricija Biškup

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI