Ponedjeljak, 15 travnja, 2024
NaslovnicaMoć kvalitete u multikulturalnim projektima mladih
Array

Moć kvalitete u multikulturalnim projektima mladih

Stowarzyszenie Inicjatyw Regionalnych (SIR), nevladina organizacija iz Poljske, organizirala je projekt pod nazivom “E-quality in multicultural youth projects” u Poroninu, Poljskoj između 1. i 6. Kolovoza 2014. godine. Projekt je okupio 26 sudionika iz 12 organizacija u 8 zemalja (Poljska, Portugal, Litva, Rumunjska, Italija, Grčka, Hrvatska, Bugarska) Europske unije.

Projekt je financiran od Europske komisije u sklopu Erasmus + programa. Sudionici su bili entuzijasti koji rade s mladima, pravni zastupnici, članovi, treneri, falicitatori, koordinatori projekta, predstavljajući organizacije koje rade s mladima, s multikulturalnim iskustvom, koje žele povećati kvalitetu svojih aktivnosti i projekta.

Seminar je vodilo dvoje stručnjaka iz ovog područja, Luiza Czajkowska – SALTO trenerica i Stefan Hulicki – koordinaror projekta, osnivač i predsjednik udruge SIR. Glavna tema kroz seminar  bio je različito pristup kvaliteti u projektima, dnevne aktivnosti, promocija, diseminacija rezultata i različite inicijative koje su poduzele multikulturalne organizacije mladih.

Aktivnosti seminara uključivale su susret sa stručnjacima, razmjenu znanja, paneli za diskusiju, praktične radionice, rad u skupinama, dnevne evaluacije i međunarodne aktivnosti. Kao rezultate projekta, sudionici su naveli razmjenu iskustva, stjecanje novog znanja, mogućnost praktičnog korištenja novostečenih kompetencija, ICT (Information and Communication Technologies) vještine.

Sudionici su također imali priliku konzultirati se sa stručnacima te od istih dobiti povratnu informaciju i sve to pod nadzorom i uz pomoć profesionalnog trenera. I sudionici i organizacije stekli su dugotrajnu dobit, koju će moći upotrijebiti u upravljanju vlastitih nevladinih organizacija, učinkovitiju promociju i komunikaciju, bolji kontakt s mladima, uštedu vremena, nove kontakte i brojna osobna nadahnuća, ali i nadahnuća cijelih organizacija.

Sudionici su napravili knjižicu i video projekta kao znak diseminacije, odnosno širenja rezultata projekta, koji se mogu naći na web stranici hosting organizacije (www.sir.edu.pl). Hrvatsku je predstavljala Nezavisna udruga mladih iz Lepoglave, partner poljske organizacije.

A sudjelovali su član NUM-a Filip Cirkvenčić i maturantica Helena Međimorec iz Prve gimanzije Varaždin, također pod okriljem NUM-a. Više o Erasmus + programu pogledajte na : http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/index_hr.htm te o Nezavisnoj udruzi mladih na http://num.hr/ .

Filip Cirkvenčić

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI