Može li zamah leptirovih krila u Pekingu uzrokovati uragan u New Yorku?

0
315
Photo by ___draz__on Unsplash

Svaki čovjek se bar jednom u životu našao u situaciji tijekom koje je promišljao o svojim postupcima, mislima i egzistenciji te se poželio vratiti par trenutaka unazad kako bi ih ispravio ili pak zakoračiti godinama unaprijed kako bi ih što lakše zaboravio.

Suvremena znanost nam, osim općih pojmova poput matematike, fizike i biologije, pomaže detaljno objasniti nepojmljive fenomene. Tako se uz brojne poznate teorije i istraživanja stvorila nova, pomalo očaravajuća, teorija kaosa. Njezina definicija objašnjava kako i najmanja odstupanja ili promjene na samom početku mogu imati golemu posljedicu na konačni rezultat ili događaj.

Kako bi znali pravilno shvatiti i definirati svoja istraživanja, znanstvenici moraju pažljivo promatrati svaku sitnicu koja bi mogla utjecati na najmanje promjene.

Edward Lorenz, poznati matematičar i meteorolog, zaslužan za oblikovanje teorije kaosa, kroz svoj je rad proučavao atmosferske promjene uz pomoću kojih bi precizno mogao odrediti vremensku prognozu. Zahvaljujući formulama i raznim ispitivanjima zaključio je kako je za pogrešku dovoljno zanemariti nešto nezamjetno poput leptira čiji bi zamah krila mogao utjecati na pomak raznih čestica koje bi uzrokovale potpuno različiti razvoj vremenskih prilika.

Time je stvorena poznata metafora butterfly effect to jest leptirov učinak, koja je sve do danas primijenjena u različitim poljima znanosti. Osim toga što zamahom svojih krila leptir može znatno utjecati na stvaranje uragana na drugoj strani planeta, njegov utjecaj ima odraz i na naš svakodnevni život.

Uzmimo za primjer da ste jednog naizgled običnog utorka zakasnili na vaš autobus i trebali čekati dva sata kako bi stigli na sljedeći u kojem slučajno sretnete starog prijatelja s kojim kasnije započnete ljubavnu vezu. Činjenica je da taj dan niste zakasnili na prethodni autobus, nikad ga ne biste sreli.

Običan postupak, u ovom slučaju zakašnjenje, može se činiti potpuno slučajnim i nevažnim sve dok ne postanemo svjesni spoznaje koliko veliki utjecaj ima sasvim nebitna sitnica. Važno je za uočiti kako je znanost povezana s donošenjem naših osobnih odluka i koliko može utjecati na njih.

Osim što nam leptirov učinak nudi objašnjenja, upozorava nas da ne možemo utjecati ili upravljati našim odabirima, no uvijek možemo biti spremni na njih. Na primjer, odlučimo li na sunčan dan ponijeti i kišobran, nikada nas neće iznenaditi snažan ljetni pljusak.

Tako i kroz život osim sunca i pozitivnih stvari, moramo biti spremni na nevrijeme i one loše. Također, primjena učinka u svakodnevici može nam pomoći u postavljanju vlastitih ciljeva tijekom kojih će nas i najmanje sitnice motivirati do konačnog ostvarenja!