Opet u izolaciji, što sad? – savjeti i ideje

0
397
https://www.kcl.ac.uk/news/adherence-to-quarantine-during-covid-19-pandemic

Već dvije pune godine korona neumorno vlada svijetom te i dalje zaključava ekipu doma po 7-10 dana. Ako ste baš te sreće da ste upravo po ne-znate-ni-sami-koji-put završili u samoizolaciji, sigurno više nemate ideja kako provesti tih tjedan dana “zatočeništva”. A ako ste kao ja, koja je upravo po stoti put u izolaciji, sigurno bi vam dobro došlo nekoliko predloženih aktivnosti.

Sve, naravno, ovisi o tome jeste li bolesni ili ne. Ako ležite doma i ne možete dohvatiti tabletu za snižavanje temperature koja stoji na vašem noćnom ormariću, žao mi je, ali ovo nije članak za vas. No, ako ste u nekoj vrsti preventivne izolacije ili ste prošli s lakšim simptomima ili čak bez njih, zavalite se u krevet, uzmite nešto za grickati i slobodno se upustite u čitanje.

1. Za ovakve trenutke služi Netflix

Počinjem s najpopularnijim primjerom, a to je gledanje filmova ili serija. “Wow, kako originalno” sigurno si mislite, “ovog smo se mogli i sami sjetiti”. To je istina, no prije nego što ljutito napustite ovaj portal zbog moje površnosti i nemaštovitosti, dopustite da navedem neke preporuke serija i filmova koje su trenutno aktualne. Tko zna, možda će vam se svidjeti koji prijedlog.

https://financa.ba/natjecanje-s-konkurentima-prisiljava-netflix-da-poveca-pretplatu/
 1. Velika (The Great) – serija dostupna na HBO-u koja na jedan potpuno drugačiji način prikazuje život na ruskome dvoru u doba Katarine Velike. Divna Elle Fanning utjelovljuje ambicioznu caricu koja pokušava oteti tron svome mužu Petru, igranog od strane urnebesnoga Nicholasa Houlta. Ova serija savršena je za “binđanje” te ju navodim upravo jer me nasmijala tijekom ove duge izolacije.
 2. Euforija (Euphoria) – serija također dostupna na HBO-u te vjerojatno svima poznata; priča o mladim buntovnim srednjoškolcima koji tijekom odrastanja nailaze na svakakve životne probleme i prepreke popraćene konzumiranjem raznih opojnih sredstava. Mlada Zendaya igra 17-godišnju Rue koja upada u stravičan svijet droge pritom uništavajući razne odnose. Nedavno je došla dugo očekivana druga sezona, pa definitivno bacite koji pogled.
 3. Coda – “coming of age” film koji je osvojio prestižnu nagrada Oscara za najbolji film godine. Prati život mlade Ruby (Emillia Jones) koja obožava pjevati te bi htjela upisati glazbeni fakultet. No ima jedan mali problem – njezina cijela obitelj je gluha. Ruby je naime njihov jedini prevoditelj te je ključno da se drži uz njih. Film je vizualno lijep te je popraćen fantastičnim obradama jednih od najljepših ljubavnih pjesama.
IMDb
   1. Vikend u Hrvatskoj (The weekend away) – ako želite istinski pustiti mozak na pašu, pogledajte ovaj američki triler na Netflixu. Što je zanimljivo nama Hrvatima ili općenito Balkancima je da je ovaj film snimljen u gradu Splitu gdje se i događa radnja. Dvije prijateljice, Beth i Kate, dolaze u Hrvatsku se malo odmoriti i družiti, no poslije noćnog provoda u splitskome klubu, Beth otkriva da je njezina najbolja prijateljica mrtva. Pokušavajući otkriti tko je ubio Kate, Beth se jedva snalazi sama u nepoznatoj zemlji. Film kao što rekoh nije nešto posebno dobar niti kvalitetan, ali ako ste kao ja i uživate u bilokakvom netflixovom niskobudžetnom izdanju, pogotovo ako vidite kadrove dobro poznatoga Splita, svakako ga pogledajte.

Također bih preporučila filmove King Richard (HBO, Will Smith dobitnik Oscara za najboljeg glumca), Dinu (HBO, osvojila nekoliko Oscara), Božja ruka (Netflix, nominiran za najbolji strani film) i Šape pasje (Oscar za najboljeg redatelja).

2. Knjiga – što je to?

Činjenica je da sve manje mladih ima težnju čitati, no ja se nadam da je među vama sigurno jedna osoba koja tu i tamo voli pročitati dobru knjigu. Ova karantena savršena je da pročitate neki kratki roman, stoga evo nekoliko zanimljivih preporuka (sve knjige ovdje navedene su do 200 stranica maksimalno da netko ne bi pao u nesvijest):

 1. Osmi povjerenik, Renato Baretić – zanimljiva priča o izmišljenom otoku Trečiću, njegovim stanovnicima i posjetu zagrebačkog političara. Ako ste zainteresirani, svakako pročitajte analizu knjige na našem portalu: https://usred.hr/carpe-librem/
 2. Frida ili o boli, Slavenka Drakulić – ako ste u mogućnosti doći do ove knjige, nećete zažaliti. Naša spisateljica Slavenka Drakulić na potpuno dirljiv način pristupa temi života slavne slikarice Fride Kahlo. Drakulić je u Fridi pronašla svoju junakinju koja joj je omogućila istraživanje najbolnijih ljudskih osjećaja putem dubokog zavirivanja u Fridin privatni život i prikazuje kako su njene patnje utjecale na nastanak njezinih slika.

 1. Smrt u Veneciji, Thomas Mann – knjiga koja je u samo stotinjak stranica uspjela sjajno obraditi temu platonske ljubavi između muškarca i dječaka. Pratimo priču jednog spisatelja koji došavši u Veneciju ugleda najljepšeg dječaka kojega je ikad vidio te tijekom romana pokušavamo zapravo shvatiti pravo značenje njegovih osjećaja.
 2. Ljubav u doba kolere, Gabriel Garcia Marquez – odmah se ispričavam na laganju jer ova knjiga debelo prelazi limit od 200 stranica, no definitivno je vrijedna skoro svih 400 stranica koje ima. Priča o besmrtnoj ljubavi Florentina Arize prema Fermini Dazi opčinjava svijet zadnjih 35 godina svojom surovošću i ljepotom te je sada pravi tren da je napokon uzmete u ruke. Ako išta, samo malo izmijenite naslov i bit će vam još intrigantnije čitati (Ljubav u doba korone)!

Svakako, ako imate neku određenu lektiru koju biste trebali progutati do sljedećeg tjedna, mislite i na to! Ako vam čitanje ne ide, odnosno nemate motivacije i pretjerane volje, postavite si neku vrstu pravila, npr. svaki dan prije spavanja pročitati barem 10 stranica lektire ili čitati 20 minuta na dan. Pridržavanjem ovoga ritma razvit ćete vašu dosljednost prema obvezama te ćete poboljšati razinu koncentracije.

3. Ako vam se jede nešto slatko…

A sad, nešto malo fizički napornije. Tjeram vas u kuhinju na pripremanje ukusnih delicija koje će vam, nadam se, donijeti barem malo sreće (meni jesu). Ovdje se nalaze recepti nekih laganih kolača koje možete napraviti bez da potrošite puno novaca ili vremena, makar vremena imate na bacanje. Bitno je naravno da prvo zamolite nekoga tko nije u izolaciji da na kratko skokne do dućana pa ste spremni.

 1. Čudo od čokolade – https://www.coolinarika.com/recept/cudo-od-cokolade-6efef962-642b-11eb-a6ba-0242ac120014

 1. Cheesecake – https://www.coolinarika.com/recept/pravi-cheesecake-ciz-kejk-142aa2da-6434-11eb-9201-0242ac1200b6

 1. Oreo cupcakes – https://www.coolinarika.com/recept/oreo-cupcakes-9ca53bda-6492-11eb-99c4-0242ac120043?pretrazivanje=%7B%22pojam%22%3A%22kola%C4%8Di+%22%7D

 1. Kolač od kokosa – https://www.coolinarika.com/recept/kolac-od-kokosa-3b3ab7b0-6494-11eb-8497-0242ac120083?pretrazivanje=%7B%22pojam%22%3A%22kola%C4%8Di+%22%7D

4. Probajte nešto novo!

Zadnja stvar koju bih vam preporučila je zaranjanje u neke nove vode u kojima se prije možda niste okušali, npr. učenje novoga jezika može biti zanimljiva i produktivna aktivnost koju, ako razvite učinkoviti raspored, može ostati ukorijenjena. Duolingo je definitivno aplikacija za vas ako ste spremni upoznati novi jezik, ali uz Duolingo treba posegnuti i za drugim izvorima poput Youtubea (ima mnogo videolekcija za učenje jezika), a tu je i Busuu stranica koja se plaća, no vrijedi svaku lipu.

Važno je i koji put malo protegnuti mišiće budući da vjerojatno 90% vremena provodite na krevetu od početka izolacije. Izađite slobodno na kratku šetnjicu oko zgrade i malo udahnite svježega zraka, ako imate psa skoknite do neke livade pa se vratite. Nikom zasigurno nećete naškoditi, osim ako se u blizini nalazi profesionalni korona redar. Onda bježite doma da vam ne zapiše kaznu.

 

Nadam se da će ovih nekoliko savjeta ublažiti vašu karantensku bol i osigurati daljnje preživljavanje. Zapamtite da izolacija nije najgora stvar koja vam se može dogoditi, pogledajte samo što se sve događa u svijetu. Pomoću ovih ideja pretrpite tih nekoliko dana i ubrzo ćete se vratiti u realnost.