Petak, 24 svibnja, 2024
NaslovnicaOtkrivena spomen-bista Stjepanu Ivšiću u bronci
Array

Otkrivena spomen-bista Stjepanu Ivšiću u bronci

Jezikoslovcu svjetskog glasa u petak, 28. 10. 2016., odali smo još jedno dužno poštovanje tako što smo izradili njegovu bistu u bronci. Bista je rad umjetnika Tomislava Martinčevića, bivšeg učenika naše škole, koji je uz pomoć Mirte Peček i Luke Radoševića, a uz nazočnost svih učenika i profesora, otkrio spomen-bistu. Program je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture.

Stjepan Ivšić rođen je u Orahovici 13. 8. 1884., a umro u Zagrebu 14. 1. 1962. Bio je uvaženi jezikoslovac, sveučilišni profesor, akademik i rektor sveučilišta u Zagrebu. Govorio je češki, poljski, ruski, njemački i francuski, dobro znao latinski i grčki, a služio se i talijanskim i engleskim jezikom.

Ostat će zapamćen kao organizator prijenosa Bašćanske ploče iz Jurandvora u Zagreb. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Sveučilište u Zagrebu i Matica hrvatska organizirali su simpozij u Orahovici o 110. obljetnici rođenja Stjepana Ivšića kada je i postavljena spomen-ploča ispred škole, a dvadeset i dvije godine kasnije u školi je otkrivena bista tom velikom Orahovčaninu.

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI