Anamarija Marković – zvijezda hrvatskog baleta

  Kako su izgledale pripreme za ovo natjecanje?

  Pripreme su se održavale svakoga dana u tjednu, osim nedjelje. Vježbala sam puno sa svojom novom baletnom majstoricom, gospođom Iraidom Lukashovom, koja mi je dala mnogo znanja, mnogo me korigirala i stvarno je dala sve od sebe kako bi od mene napravila pravog plesača. Na putu u Rusiju pratila me Ervina Sulejmanova koja mi je velika podrška i praktički druga majka.

  Što ti znači ova nagrada?

  Jako sam sretna i još sam i dalje u šoku, jer ne mogu vjerovati da ću narednu godinu provesti u Rusiji, gdje je balet neusporedivo više cijenjen nego bilo gdje u svijetu. Zahvalna sam Hrvatskom društvu profesionalnih baletnih umjetnika što me poslalo na natjecanje i naravno HNK-u koji mi je to dozvolio i da sam dobila priliku za usavršavanjem.

  Jesi li očekivala da ćeš dobiti stipendiju? Kakva je bila konkurencija?

  Nisam očekivala. Na natjecanje su stigle djevojke iz cijeloga svijeta i zapravo mi je bila čast da sam uopće dospjela  među sve njih. Bila sam van sebe kada sam prošla u drugi krug natjecanja. Nisu mi one predstavljale konkurenciju.
   

  Gledaš li natjecanja isključivo natjecateljski ili su ti ostali kandidati i prijatelji?

  Natjecanje gledam natjecateljski, no ipak je prvo bitno sudjelovati,dati sve od sebe i truditi se napraviti sve kako je vaš pedagog to zamislio. Ostale plesače smatram dobrim poznanicima i prijateljima.

  Koji su tvoji planovi za budućnost?

  Zasada sam u HNK-u u Zagrebu, pripremam se za svoju prvu solističku ulogu. Plesat ću Klaru,u predstavi Orašar. To me jako veseli i zaista se radujem, a nakon toga nastavljam s redovnim vježbama u HNK-u u Zagrebu i u rujnu 2017. odlazim na 10 mjeseci školovanja u Vaganovu Ballet Academy. Još je tu prisutno puno emocija i dojmova,tako da treba vremena da se to sve malo slegne.

   

  Čestitamo!

   

  Prethodni intervju s Anamarijom pročitajte ovdje.