Četvrtak, 13 lipnja, 2024
NaslovnicaPitamo studente: Kako je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu?
Array

Pitamo studente: Kako je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu?

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu najstariji je medicinski fakultet u Republici Hrvatskoj. Ta nastavno-znanstvena ustanova organizira i izvodi nastavu iz biomedicine i zdravstva, polja temeljnih, kliničkih i javnozdravstvenih znanosti, za stjecanje zvanja doktor medicine. Osnovna zadaća studija je studente osposobiti da kao završeni liječnici mogu djelovati u sustavu zdravstvene zaštite u privatnim i državnim ambulantama i bolnicama ili nastaviti specijalizaciju. Također nudi dodatno školovanje na poslijediplomskom studiju kao i trajno obrazovanje o novostima u medicini.
Kako je na medicini, najbolje zna Matija, student pete godine medicinskog fakulteta.

Kako je organizirana nastava?  

Studij medicine traje 6 godina i sastoji se od integriranog preddiplomskog i diplomskog dijela studija, dakle nema podjela 3+2 ili 4+1 kao na nekim drugim fakultetima. Nastava se obavlja u manjoj mjeri u obliku predavanja, a većim dijelom putem vježbi i seminara. Prema nekoj gruboj podjeli, prve 3 godine su pretkliničke. To znači da se u te 3 godine slušaju kolegiji kao što su anatomija, fiziologija i patologija. Iduće 3 godine su kliničke i obuhvaćaju kolegije kao što su interna medicina, pedijatrija, ginekologija, kirurgija itd. 

Koliko je predmeta? 

Ne znam točan broj, ali sveukupno oko 60. Otprilike 10-ak na godini. 

Je li fax ispunio tvoja očekivanja? 

Fakultet je velikim dijelom ispunio moja očekivanja i nikada nisam pomislio da to nije fakultet za mene. Bilo je i teških situacija, posebno tijekom prve 3 godine, kada nije bilo lako učiti sve one detalje iz anatomije, patologije itd., ali kada su krenuli klinički predmeti, shvatio sam zašto sam zapravo upisao ovaj fakultet. 

Je li puno teže od srednje škole,  kao što neki kažu, ipak je to medicina? Oduzima li previše vremena? Imaš li vremena za svoje hobije? 

Pa da, teže je nego srednja škola. Potrebno je više rada i učenja jer za određeni ispit nemaš više 20-30 str. u udžbeniku kao u srednjoj, već 200-300 pa čak i više. Lakše je jedino to što učiš stvari koje te zanimaju. Ima se vremena i za hobije i za izlaske. Ne mora se cijelo vrijeme biti nad knjigom. Dovoljno je samo redovito učiti i pratiti nastavu, a ne sve ostavljati za kraj. Uz dobru organizaciju vlastitog rasporeda, ima se vremena za sve. 

Je li ekipa dobra? 

O tome kakva je ekipa na faxu, ovisi puno čimbenika. Iz vlastitog iskustva mogu reći da je meni ekipa jako dobra. 

Imaš li kakve pogodnosti otkad si student? 

Kao student, otvaraju ti se brojne pogodnosti i popusti počevši od prijevoznih karata, mobilnih tarifa, putovanja, kazališta itd. Početkom svake akademske godine izlazi "studentska zlatna karta", mala knjižica u kojoj se nalaze osnovne informacije o tome što se sve od popusta nudi studentima. 

Kakve su menze? 

Mogao bih reći da su zagrebačke menze dosta dobre. Ovisi isto o tome što voliš jesti, a što ne. Mislim da se svaki prosječni želudac može zadovoljiti izborom studentskih restorana i menzi u Zagrebu. 

Navedi neke negativne strane faxa

Od negativnih strana faxa spomenuo bih da nam se nekoliko puta znalo dogoditi da na vrijeme nismo bili obaviješteni o točnom rasporedu nastave ili bi nam se prekasno javilo tko je koja grupa te kada i gdje ima nastavu. Isto tako, postoje neke katedre i profesori koji su malo "oštriji" prema studentima ili ih zanemaruju na vježbama. Još bih spomenuo, po mom mišljenju, preveliku i nepotrebnu kontrolu prisutnosti i izostanaka s nastave na nekim katedrama. Smatram da bi takve katedre trebale biti malo fleksibilnije, a ne da traže da se svaki izostanak mora nadoknaditi u vidu usmenih kolokvija kod određenog profesora. 

A pozitivne? 

Pozitivnih strana ima puno. Naveo bih mogućnost konzultacije kod pojedinih profesora u slučaju da negdje zapneš s gradivom. Demonstrature na nekim katedrama, dakle da studenti starijih godina pomažu mlađima tijekom nastave. Dozvola za rad pojedinih manualnih kliničkih vještina tijekom vježbi koje možda ni nisu pod rubrikom "mora se naučiti". 

Gdje studenti izlaze? 

Nisam baš osoba koja često izlazi, ali čujem da se priča o Roku, Historyju i sličnim klubovima. 

Je li upis bio težak? 

Da bi se netko upisao na Medicinski fakultet, potrebno je osnovno znanje biologije, kemije i fizike koje se stječe u srednjoj školi (gimnaziji). To se znanje provjerava i na prijemnom ispitu koji nosi najveći dio bodova za upis. Ako je netko redovito učio navedene predmete u srednjoj i ako ima dovoljno znanja iz tih predmeta, prijemni neće biti toliko težak. 

Kada si se počeo pripremati za maturu? 

S pripremama za maturu krenuo sam početkom 2. polugodišta 4. razreda. Pripremao sam se pomoću bilježnica i skripti koje sam radio tijekom srednje, a pomogle su mi i skripte koje su izradile ustanove za pripremu za maturu (npr. Trinom). 

Koji su predmeti bili potrebni? 

Na maturi su bile potrebne više razine Hrvatskog i stranog jezika te Matematike. Biologija, Kemija i Fizika nisu bile tražene jer se iz istih pisao prijemni. 

Imaš li kakvu poruku za buduće kolege? 

Ako volite prirodne predmete, a ponajviše znanost o ljudskom tijelu te ako ste spremni cijeli život svojim znanjem i iskustvom poboljšavati zdravlje i život drugih, medicina je pravi izbor. 

 

Matija, Medicinski fakultet u Zagrebu 

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI