Četvrtak, 30 svibnja, 2024
NaslovnicaPitamo studente: Kako je na PMF-u?
Array

Pitamo studente: Kako je na PMF-u?

Po broju svojih studenata i znanstveno-nastavnog osoblja, Prirodoslovno-matematički fakultet danas je, ne samo među najvećim sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu, već i znanstveno-nastavna sredina koja je jedna od najznačajnijih edukatora znanstvenog kadra u hrvatskom prirodoslovlju i matematici, srednjoškolskih nastavnika tih predmeta te istovremeno i jedan od vodećih centara istraživanja u tim znanstvenim područjima. Na sedam odsjeka PMF-a (Matematički, Fizički, Kemijski, Biološki, Geološki, Geografski i Geofizički), studira oko 5000 studenata na preddiplomskom, integriranom preddiplomskom i diplomskom, te diplomskom studiju na 35 studijskih programa, te oko 1000 studenata na doktorskom studiju.

 

Kako je na PMF-u, smjer kemija, zna Marko, student druge godine..

Kako je organizirana nastava?  

Nastava na Kemijskom odsjeku odvija se temeljem laboratorijskih vježbi, predavanja i seminara.

Sve su nastavne obaveze raspoređene na način da se ne ostaje na fakultetu kasnije od 18 sati; te je barem jedan dan gdje se na fakultetu provede manje od 4 h.

Koliko je predmeta? 

https://www.pmf.unizg.hr/chem/preddiplomski_studij_kemije … Student sam kemije, ne matematike, brojanje mi nije u opisu posla.

Je li fax ispunio tvoja očekivanja? 

Obzirom da je tek prva godina iza mene ne bih znao, jer se tek na drugoj godini počinje učiti prava kemija; te je prva godina po meni samo priprema za implementaciju diferencijalnog računa i vektorskih prostora u područje prirodnih znanosti, te da se steknu osnovne vještine rada u laboratoriju. Meni kao prijašnjem učeniku XV. gimnazije koja je imala laboratorijske vježbe u svojem nastavnom programu, godina je prošla dosta dosadno, no onima koji su nikada prije nisu susreli sa takvim programom, vrlo vjerojatno će im biti zanimljivo.

Je li puno teže od srednje škole,  kao što neki kažu, ipak je to kemija? Oduzima li previše vremena? Imaš li vremena za svoje hobije? 

Ponavljam – XV. gimnazija učenika jako dobro pripremi za prirodne studije, a sreća je bila što smo imali profesore koje su nas bili voljni podučiti integriranju i gradijentima u zadnjim tjednima prije mature pa je ova godina bila vrlo lagana. Vremena ovaj faks ne uzima puno ukoliko se kemija shvaća, a ne štreba.(Istina, treba naštrebati godine otkrića nekih teorija).Vremena imam za 2 hobija (astrofotografija i DCS) i za 2 posla(operater WASP teleskopa za SAOO i nositelj dodatne nastave za srednjoškolce u bivšoj školi), tako da ne bih rekao da imam manje vremena, naprotiv imam više vremena nego u srednjoj školi, jer je fakultet bliži mojoj stambenoj lokaciji.

Je li ekipa dobra? 

Ekipu ćete uvijek naći koja vam odgovara, jer je ovo ipak fakultet, te dolaze ljudi iz cijele države.  U globalu, da, ekipa je sasvim u redu te su dosta kolegijalni.

Kakve su menze? 

*Menza!

Nalazi se u zgradi Kemijskog odsjeka, dosta dobre kvalitete i oko 12% skuplja od menzi u studentskim domovima.

Navedi neke negativne strane faxa.

Pretjerana opčinjenost teorijama koje su izumrle, ali se trebaju znati (iako konceptualno nisu potrebne za shvaćanje općeprihvaćenih teorija),raštrkanost nekih odsjeka PMF-a po gradu, a ne unutar jedne zgrade. Limitirani broj linija buseva koji voze na fakultete, pa kada su predavanja u 9 komentiramo da bi trebali zavariti šipke na vanjsku oplatu da se vozimo kao indijci.  

 

A pozitivne? 

Relativno mladi asistenti kolegija, te ne prestari predavači, unficiranost predavanja ex catedra i novih tehnologija, odlična akustika predavaonica,blizina menze,kopiraone,kafići,veliki parking prostor,dobra ekipa,aktivno sudjelovanje u znanstvenom radu čak i tijekom preddiplomskog studija.

 

Gdje studenti izlaze? 

U smislu subotnjeg izlaska ili ? Ukoliko je subotnji izlazak, ne možemo baš naći plošni integral za cijelu domenu fakulteta, no ukoliko mislite za vrijeme pauze tada je caffe bar Tangenta vrlo popularan izbor (Ukoliko bi se povukla kružnica iz kamena temeljca matematičke zgrade, kafić bi bio tangenta na tu kružnicu).

 

Je li upis bio težak? 

Obzirom da sam imao +90% na svim predmetima državne mature i prosjek godina od 4,57 upis nije bio pretjerano težak, no i onome koji nije imao odlične upisne bodove mogao je upisati fakultet jer je generacija 2015./16. imala minimalni upis od 657,8 bodova.

Kada si se počeo pripremati za maturu? 

Nisam se aktivno pripremao za maturu, nego sam samo učio tadašnji razred…jer sam kontinuirano učio sve godine, a ne kampanjski pa nije bilo niti potrebno.

Koji su predmeti bili potrebni? 

 

 

Imaš li kakvu poruku za buduće kolege?

Kontinuirani rad se uvijek isplati i budite u dobrim odnosima s profesorima ako vam je život drag.

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI