Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIPlaćene pripreme za maturu - nužne ili ne?

Plaćene pripreme za maturu – nužne ili ne?

Državna matura (lat. maturitas, maturus) obvezni je završni pismeni ispit koji učenici gimnazija polažu nakon završetka četvrtog razreda tijekom svog srednjoškolskog obrazovanja. Većina učenika završnu godinu svog srednjoškolskog obrazovanja provede pripremajući se za taj ispit.

Smatram da svaki učenik mora procijeniti svoje znanje i na temelju toga odlučiti na koji će se način pripremati, te bez obzira koji način izabrali, na samom kraju  najvažnije je da na ispit dođete spremni.

Iako se u ispitima provjerava znanje koje je učenik trebao steći tijekom 4 godine te bi teoretski morao „ponoviti“ informacije koje već zna, to u stvarnosti nije tako. Naime, čak i najbolji učenici dosta toga zaborave, a nerijetko se događa da im za upis željenog fakulteta zatreba predmet na koji nisu obraćali pozornost tijekom školovanja.

Načini pripreme variraju od učenika do učenika, no u zadnje vrijeme sve popularnije postaju plaćene pripreme. Pripremiti se za maturu  svakako  je nužno, no jesu li plaćene pripreme doista bolje?

Prednosti plaćenih priprema neosporivo ima mnogo. Kod takvih priprema, fokusira se upravo na ispit, a ne na samo ponavljanje gradiva. Za razliku od učenika koji ponavlja sam, instruktori znaju na što treba obratiti pažnju, a što zanemariti.  Također, budući da se većinom radi o većim skupinama učenika iz raznih škola, na neki način možemo procijeniti svoje znanje uspoređujući se s ostalim učenicima.

Budući da pripreme postaju sve popularnije,  sve je veći broj termina, paketa i mogućnosti. Najpoznatije učilište Algebra  nudi čak 11 paketa priprema koji se prilagođavaju potrebama učenika. Npr. paket AAA u sklopu kojeg polazite nastavu za sva tri obvezna predmeta na višoj razini u vrlo opširnoj satnici uključuje pripremu za Hrvatski jezik, Matematiku i Engleski / Njemački jezik na razini A u ukupnom trajanju od 132 nastavna školska sata intenzivnog rada po cijeni od 3.247,00 kn. (više na http://drzavnamatura.hr/paketi-priprema/)

Još neki centri za poduku:

http://www.trinom.hr/trinom/pripreme-za-drzavnu-maturu

http://www.presto.hr/pripreme-za-drzavnu-maturu/index-osijek.html

http://www.edukacentar.hr/Pripreme/Pripreme-za-drzavnu-maturu

Ukoliko se odučite za ovakve pripreme, većinu informacija pronaći ćete na Internetu. Iako je cijena važan faktor, ona ne treba biti i odlučujući. Važno je da su pripreme korisne i upravo zato se najbolje dobro informirati.

Bez obzira na velik broj prednosti plaćenih priprema, takav način pripremanja ima i dosta mana. Dakako, prvi problem je cijena. Gotovo svaka škola u Hrvatskoj nudi besplatne pripreme tijekom praznika, a provedeni ispiti su dostupni svakom učeniku u arhivu NCVVO-a. Nadalje, dosta učenika naglašava kako se većinom radi o prevelikim grupama i kako je individualni rad ili rad u manjim grupama mnogo efikasniji. Budući da je navala učenika prevelika, rijetko koji centar organizira ovakve oblike rada, a i s manjim brojem polaznika, cijena tečaja se uvelike povećava. Osim toga, česta je rečenica kako pripreme nisu „ništa posebno“ jer doista, na pripremama nećete naučiti ništa novo, i dalje ćete većinu morati raditi sami te ako na to niste spremni, imat ćete uzalud bačen novac.

Smatram da svaki učenik mora procijeniti svoje znanje i na temelju toga odlučiti na koji će se način pripremati, te bez obzira koji način izabrali, na samom kraju je najvažnije da na ispit dođete spremni.

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI